yennefer cosplay Blogger Joyce Pretzl Naaitechnieken Cosplay & Fantasy

Een mooie opstaande kraag – voor Yennefer’s blouse

7 juni 2022

Onder het zwarte jasje draagt Yennefer uit de game ‘The Witcher 3’ een witte blouse met een opstaande kraag.

Met het mooie off white linnen van Budgetstoffen ging ik de blouse maken. Maar nu de opstaande kraag nog…

Benodigdheden

Het begon met linnen

Van ‘off white’ linnen knipte ik de delen die ik nodig had voor de blouse. Voor het aan elkaar naaien werkte ik de randen af met de lockmachine, tegen het rafelen (zoals je in de vorige blog hebt kunnen lezen).

In deze blog gaat het om de kraag, dus laten we daar meteen mee beginnen.

Op de foto links zie je het voor en achterpand van de blouse en op de rechterfoto zie je de delen voor het beleg voor de hals. Zoals je ziet heb ik daarvoor niet alleen de delen uit het linnen geknipt, maar ook uit opstrijkbare versteviging. Dit gaat zorgen dat het straks allemaal mooi blijft staan.

Voor de kraag zelf zijn twee lagen nodig (voor de binnen en buitenkant) en een stuk opstrijkbare versteviging. Volgens de aanwijzingen op de verpakking van de versteviging, streek ik deze op het stof. Hierdoor is het stof ineens een stuk stijver geworden, en dat is perfect voor de opstaande kraag. Voor de kraag zelf, heb ik op 1 laag de versteviging gestreken omdat ik het ook weer niet te dik wilde hebben.

Eerst de kraag aan het lijfje.

Ik begon door de buitenkant van de kraag aan het lijfje te stikken bij de halsopening.

Zoals je ziet heb ik de randen van de stof op deze plekken niet afgewerkt met de lockmachine. Omdat deze naden uiteindelijk binnenin zitten, en ik geen ‘bulk’ wilde hebben, wilde ik de naden zo dun mogelijk hebben. Daarom stikte ik dit eenvoudigweg met de naaimachine.

Daarna nam ik het tweede kraag stuk (degene waar de versteviging op is gestreken) en stikte deze vast aan het beleg.

Dit is dus eigenlijk de ‘voering’ voor de kraag. Deze delen hebben allemaal versteviging, zodat ze ervoor gaan zorgen dat de kraag mooi rechtop zal staan.

Vervolgens legde ik het deel met de voering en het beleg over het lijfje met de kraag er aan en stikte beide delen aan elkaar, langs de hele bovenrand.

(Ik realiseer me dat dit heel erg lastig te omschrijven is, dus ik hoop dat de foto’s helpen!)

Toen de voering/beleg aan de buitenkant vast zat, knipte ik wat van de naadtoeslag af zodat er minder ‘bulk’ zou zijn binnenin de kraag, en ik knipte de naadtoeslag in, bij het puntje van de ‘V’ hals. Hierdoor zou het makkelijk zijn om de kraag om te keren.

Na het keren zat het beleg binnen in de blouse en kon ik het allemaal plat strijken. Het ziet er al heel netjes uit!

Afwerking met siernaad

De kraag zag er al mooi uit, maar om het nog wat leuker te maken stikte ik met de hand nog een siernaad langs de hele kraag. Hiervoor gebruikte ik stopgaren, omdat ik dit toevallig nog had liggen. Maar je kan ook een ander dikker garen gebruiken. Het maakt echt niet uit want het is puur voor de sier.

Ook maakte ik het beleg nog op een paar plaatsen vast aan de blouse met een klein steekje, zodat het beleg mooi op zijn plaats zou blijven zitten.

En de kraag is klaar!

De kraag staat nu mooi rechtop, en heeft een mooi sier naadje.

Tijdens het dragen van mijn Yennefer cosplay komt het kraagje mooi boven het zwarte jasje uit. En de kraag blijft altijd mooi staan door de versteviging, en het beleg.

Bedankt voor het lezen van mijn blogs over dit kostuum 🙂

Nieuwsgierig hoe ik de rest gemaakt heb? Ga dan naar mijn andere blogs!

Lusjes in plaats van knoopsgaten – voor Yennefer cosplay

Op het jasje voor mijn Yennefer cosplay had ik knopen nodig. Maar ze hoefden niet perse functioneel te zijn. Ze moesten vooral mooi zijn! Ik besloot om in plaats van knoopsgaten, dit keer lusjes...

Een mooie witte zoom – voor Yennefer cosplay

De elegante fluwelen stretchy rok voor mijn Yennefer cosplay uit de vorige blogs is nog niet helemaal klaar. Er moet nog een mooie witte rand aan de zoom gemaakt worden. Dan pas is hij...

Rekbare tailleband voor fluwelen rok – voor Yennefer cosplay

Om het silhouet voor de fluwelen rok voor mijn Yennefer cosplay zo mooi mogelijk te maken (en om geen rits te hoeven toevoegen!) wilde ik graag een stretchy tailleband maken. Het is niet zo...

Stretch rok van zwart fluweel – voor Yennefer cosplay

Voor mijn cosplay van 'Yennefer of Vengerberg' uit de game 'The Witcher 3' wilde ik een mooie lange fluwelen rok maken met sleep.  Het moest een 'fishtail' model rok worden. Super elegant natuurlijk! En...

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties