yennefer cosplay Blogger Joyce Pretzl Cosplay & Fantasy Nieuws

Rekbare tailleband voor fluwelen rok – voor Yennefer cosplay

7 juni 2022

Om het silhouet voor de fluwelen rok voor mijn Yennefer cosplay zo mooi mogelijk te maken (en om geen rits te hoeven toevoegen!) wilde ik graag een stretchy tailleband maken. Het is niet zo moeilijk als dat het misschien lijkt 😉 Lees snel verder!

Benodigdheden

Maak een cirkel van de elastiek

Meet hiervoor eerst je taille op. En trek hier dan ongeveer zo’n 5 centimeter vanaf. Dit is de omtrek die je wil hebben voor je tailleband! Of als de rok wat lager mag hangen, dan kun je ook gewoon precies je tailleomtrek aanhouden. De rok zal dan wat lager blijven hangen, meer richting de heupen. Natuurlijk is het een en ander ook afhankelijk van wat je zelf prettig vindt zitten.

Om de elastieken band vast te zetten, naaide ik met een stiksteek op de naaimachine een paar keer op en neer waar beide delen op elkaar kwamen. Ook naaide ik een kruis in het midden, om het extra stevig te maken.

De tailleband komt natuurlijk bovenaan de rok.

Met wat clipjes kan de elastieken band vastgezet worden aan de bovenkant van de rok. Het is belangrijk dat het aan de binnenkant van de rok wordt gedaan, en niet aan de buitenkant.

Omdat het velours wat lastig kan zijn met naaien, en kan verschuiven onder de naaimachine, heb ik de elastieken band ook nog eventjes vastgezet door te rijgen.

'Wikkel' de elastiek in het stof van de rok

De elastiek zit nu goed vast.

Nu kan de tailleband echt gevormd worden door het stuk met de elastiek naar binnen te vouwen.

Nu is het klaar om de naaimachine erbij te nemen.

En niet zomaar een gewone naaimachine…

Afwerken met de coverlockmachine

Een coverlockmachine is echt een super ding. Hij gebruikt 3 (optioneel 4) klossen garen en 2 (optioneel 3) naalden. Deze machine doet in principe hetzelfde als wat een tweelingnaald doet op de gewone naaimachine, maar dan professioneler. Het lijkt wel op een lockmachine, maar hij heeft geen mes, dus snijdt het stof niet af.

De tailleband wordt nu vastgenaaid met de coverlockmachine. Tijdens het naaien rek ik de elastiek wat uit, zodat het extra stretchy zal blijven als de naad er op zit.

Aan de bovenkant zijn twee rechte naden te zien, parallel aan elkaar, terwijl aan de onderkant van het stof juist een zigzag te zien is. Als je geen coverlockmachine hebt, kan je deze naad ook maken met een tweelingnaald op je gewone naaimachine!

Mooi afgewerkte stretchy tailleband

De rok heeft nu een mooi afgewerkte tailleband, die ook nog eens stretchy is! Natuurlijk moest het rijggaren nog eventjes verwijdert worden na het naaien met de coverlock, maar daarna was het ook helemaal klaar.

Omdat de tailleband en de rok zelf stretchy zijn, hoeft er geen rits ingezet te worden. Dat scheelt weer werk en bovendien is er nu ook geen rits zichtbaar tijdens het dragen van de rok, wat het silhouet extra mooi en elegant maakt.

Lees meer in mijn andere blogs!

In mijn volgende blog kun je zien hoe ik de witte rand heb gemaakt onder aan de zoom van deze rok… Spoiler alert: dat was lastiger dan ik had verwacht!

Nieuwsgierig hoe ik de rest gemaakt heb? Ga dan naar mijn andere blogs!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties