Blogger Nicole Handige Tips Naaitechnieken Nieuws

Hoe bevestig je een magneetsluiting?

7 januari 2023

In deze blog lees je stap voor stap hoe je een magneetsluiting bevestigt. Bijvoorbeeld als onzichtbare sluiting voor een tas of rugzak.

Benodigdheden

Vanzelfsprekend heb je een magneetsluiting nodig.

En natuurlijk de twee delen die je wilt sluiten. Bijvoorbeeld de voorflap van een rugzak, of de voorpanden van een mantel.

Verder een scherp mesje en een snijmat, of als je geen snijmat hebt (zoals ik), dan is een snijplankje uit de keuken ook een prima hulpmiddel.

Otto backpack van OOYA made in canvas stof van Budgetstoffen

In dit voorbeeld gaat het om het sluiten van de voorzak van een rugzak; de Otto backpack van OOYAmade: OTTO backpack pattern – OOYAmade

De rugzak heb ik gemaakt van canvas stof van Budgetstoffen.nl. Die is er in super veel kleuren dus je kunt naar hartenlust combineren! Ook de versteviging voor de voorzak komt van Budgetstoffen.nl, net als de magneetsluiting.

Voor de stof aan de binnenzijde gebruikte ik een restje katoen, wat ik zelf nog had liggen.  Verder gebruikte ik nog een leuk label voor de voorzak.

Zo maak je de magneetsluiting op de voorzak van de Otto backpack

Stap 1: Voorbereiden van de materialen

Het is belangrijk om de delen waarop je de magneetsluiting gaat bevestigen te verstevigen. Hiermee voorkom je dat de stof gaat uitscheuren of niet netjes strak blijft.

Daarnaast is het goed om te kijken welk deel de bovenkant en welk deel de onderkant van de magneetsluiting is. De bovenkant is het deel met het ronde stukje omhoog en de onderkant van de sluiting is het deel waar het rondje stukje verzonken is.

Je hebt daarnaast 2 dezelfde delen voor het vastmaken van de boven-en onderkant van de sluiting.

Stap 2: Markeer waar de sluiting moet komen en snijd de opening in de stof

Op het patroon staat waarschijnlijk exact aangegeven waar de sluiting moet komen. Als dit niet zo is, zorg er dan voor dat de sluiting boven en onder exact gelijk komt, anders sluit de flap niet mooi op de zak.

Markeer de plek, leg het bevestigingsstukje in het midden van het merkteken en snijd voorzichtig de 2 openingen in de stof.

Let goed op dat je in de juiste delen van de stof snijdt; voor de flap snij je alleen in de onderste laag van de stof (je voeringstof), zodat je aan de goede kant van je flap niets van de sluiting ziet.

Stap 3: Bevestig de magneetsluiting aan de stof

Wanneer je de inkepingen gemaakt hebt, pak je het bevestigingsstukje van de sluiting. Deze leg je aan de andere kant van de stof. Je steekt beide pootjes door de inkeping en vouwt ze door de sluiting naar de buitenkant toe.

Et voilà, je sluiting zit vast!

Stap 4: Het tweede deel van de magneetsluiting bevestigen

Herhaal deze stap voor het andere deel van je magneetsluiting en dan ben je klaar!

Conclusie

Do's en don'ts

Het bevestigen van de magneetsluiting kan eigenlijk niet mis gaan. Hierbij nog even de belangrijkste tips op een rijtje:

  • Kijk goed wat de boven- en wat de onderkant is
  • Verstevig de delen waar de sluiting komt
  • Lijn je boven- en onder sluiting exact op elkaar uit zodat je zak netjes sluit
  • Zorg bij het bevestigen van de sluiting aan je bovendeel (hier de flap) dat je alleen in je onderste stof snijdt, je voeringstof. Zo zie je aan de buitenzijde niets van de sluiting.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties