yennefer cosplay Blogger Joyce Pretzl Naaitechnieken Cosplay & Fantasy Nieuws

Lusjes in plaats van knoopsgaten – voor Yennefer cosplay

23 mei 2022

Op het jasje voor mijn Yennefer cosplay had ik knopen nodig. Maar ze hoefden niet perse functioneel te zijn. Ze moesten vooral mooi zijn! Ik besloot om in plaats van knoopsgaten, dit keer lusjes te maken voor de knopen.

Benodigdheden

Lusjes van kunstleer

Voor de lusjes gebruikte ik zwart kunstleer. Dit materiaal is ook wat stretchy, dus dat is fijn voor deze lusjes.

Voor elk lusje knipte ik een rechthoekje uit het kunstleer. Hiervan vouwde ik dan eerst de hoekjes naar binnen, en daarna vouwde ik het helemaal dubbel. Daarna naaide ik over het midden van gevouwen kunstleer met een brede zigzagsteek op de naaimachine.

De zigzagsteek zorgt ervoor dat het materiaal wel mooi gevouwen blijft, maar dat het hele ding ook wat stretchy blijft.

Toevoegen aan het jasje

In totaal maakte ik 6 van deze ‘strips’ van kunstleer, omdat ik ook 6 knopen wilde gebruiken voor het jasje.

Nu kon ik de lusjes gaan plaatsen op het jasje. Het jasje zelf sluit met een rits, dus de knopen zijn echt alleen maar decoratief.

Ik legde de lusjes op een kant van het jasje en zette ze snel vast met wat textiellijm. Daarna legde ik nog een stukje kunstleer over de lusjes. Ook dit lijmde ik snel eventjes vast, zodat ik het niet hoefde te spelden voor het naaien.

Door nu het reepje kunstleer op het jasje vast te stikken met de naaimachine, naaide ik tegelijkertijd ook de lusjes vast. En de onafgewerkte eindes waren nu ook mooi weggewerkt doordat het reepje leer er over heen zat.

Voor het naaien van zoveel lagen kunstleer is het aan te raden om een stevige naald te gebruiken in de machine. Een leernaald werkt bijvoorbeeld goed! En ik gebruikte ook de boventransportvoet op mijn naaimachine, zodat het leer niet aan de naaivoet zou blijven ‘plakken’.

Mooie knoopjes!

De zilveren bloemvormige knopen van Budgetstoffen waren echt perfect voor het jasje van Yennefer! Kijk ze dan toch mooi zijn 😀

Locatie voor de knopen bepalen en markeren

Aan de hand van de locatie van de lusjes, kon ik nu ook aantekenen waar ik de knopen wilde hebben. Hiervoor gebruikte ik een zilveren stift.

De knopen met de hand vastzetten

De knopen hebben een oogje aan de achterkant. Deze kun je dus niet met de machine vastnaaien, maar dit moet met de hand gebeuren.

Om het zo sterk mogelijk te maken, nam ik een dik en stevig garen wat ik nog had liggen. Met een naald en flink wat kracht, naaide ik de knopen aan het jasje.

En ze zitten vast!

De knopen en de lusjes zitten nu vast, en het resultaat mag er zijn!

Mijn Yennefer cosplay kostuum is klaar!

Bedankt voor het lezen van mijn blogs over dit kostuum 🙂

Nieuwsgierig hoe ik de rest gemaakt heb? Ga dan naar mijn andere blogs!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties