yennefer cosplay Velours / Fluweel Blogger Joyce Pretzl Cosplay & Fantasy Nieuws

Een mooie witte zoom – voor Yennefer cosplay

7 juni 2022

De elegante fluwelen stretchy rok voor mijn Yennefer cosplay uit de vorige blogs is nog niet helemaal klaar. Er moet nog een mooie witte rand aan de zoom gemaakt worden. Dan pas is hij helemaal af!

Benodigdheden

Patroon voor de witte randen

Met behulp van het patroon voor de rok dat ik al eerder had gemaakt, kon ik nu ook makkelijk een patroon maken voor de witte onderrand.

Laten we beginnen! (Spoiler alert: dit bleek lastiger dan verwacht... Oeps)

Net zoals bij de rok zelf, was het voor de witte rand ook belangrijk om de draadrichting van het stof in de gaten te houden. Ik zorgde ervoor dat ik alle delen zo knipte, zodat de ‘haren’ van het fluweel naar boven zouden wijzen. Hierdoor vind ik zelf dat de kleur het mooiste is.

Verstevigen

Om het stof wat steviger te maken, streek ik wat plakvlies op het fluweel. Achteraf gezien was dit eigenlijk niet echt nodig, en het hechtte ook niet echt goed. Dus je mag deze stap best overslaan 😉 Ik geef toestemming haha!

De stukken aan elkaar naaien

De witte rand gaat om de hele rok heen, dus de losse stukken zullen aan elkaar gezet moeten worden. Ik legde de stukken eerst naast de rok, om te zien of de lengte en vorm echt klopten. Daarna stikte ik de verschillende delen een elkaar totdat ik een cirkel had.

Aangezien ik de delen 2 keer had geknipt (een keer in spiegelbeeld, voor de ‘voering’ van de witte zoom), moest ik dit twee keer doen en eindige ik met 2 witte fluwelen ‘cirkels’.

De buitenkant aan de 'voering' naaien

De witte rand wordt dus dubbelzijdig, zodat hij extra stevig is en aan de buitenkant en aan de binnenkant mooi afgewerkt uitziet.

Daarom moesten deze twee delen aan elkaar bevestigd worden. Dus ik legde beide delen op elkaar (met de goede kant van het stof op elkaar) en speldde het vast. Met de boventransportvoet op de naaimachine stikte ik de twee delen aan elkaar. De boventransportvoet hielp echt goed omdat deze ervoor zorgt dat ‘lastige’ stoffen minder onderling verschuiven tijdens het naaien. Dus ook voor fluweel is deze naaimachinevoet super! Ik heb zelf een BERNINA, maar voor andere merken naaimachines bestaan dit soort voeten ook. Echt een aanrader.

 

Omkeren

Nu de buitenkant en de voering aan elkaar zijn genaaid op de onderrand, kan het omgekeerd worden. Nu is pas goed te zien hoe de rand er uit komt te zien! Netjes aan de binnen- en de buitenkant mooi.

 

Aan de rok vastzetten - Eerst rijgen!

Nu kan de witte rand bijna aan de rok vastgezet worden. Maar omdat het fluweel nogal stretchy is, was dit lastiger dan ik had verwacht. Allereerst probeerde ik het simpelweg met de lockmachine vast te zetten, maar de stof hoopte zich een beetje op en het werd niet mooi. Dus ik haalde het weer uit en begon opnieuw.

Eerst dan maar even de twee laagjes (buitenkant en voering) aan elkaar rijgen met de hand, zodat deze niet kunnen verschuiven tijdens het naaien.

En nog wat meer rijgen

Nu de twee laagjes aan elkaar geregen zijn, kan er nog wat meer geregen worden. De witte rand moet namelijk ook nog aan de onderkant van de rok vast. Dus ik legde de witte rand op de onderrand van de rok (met de goede kant van de stof op elkaar) en reeg het vast.

Vaststikken

Voordat ik het met de lockmachine ging naaien, stikte ik eerst twee keer over de hele lengte om het alvast vast te hebben zitten.

Het stof was gewoon te stretchy en koppig. Het wilde niet lukken zonder het eerst te stikken.

En nu met de lockmachine!

En nu is het eindelijk tijd voor de laatste naad, met de lockmachine! Nu alles is geregen en alvast gestikt, kan het niet meer fout gaan.

Eerst is het belangrijk om te kijken dat de lockmachine juist is ingesteld voor super stretchy stof.  Door aan de knoppen op de machine te draaien kun je instellingen zoals naadbreedte en het differentieel transport instellen. Al deze dingen zijn van invloed op de naad. Gewoon testen op een overgebleven stukje stof, totdat de naad mooi glad is. Soms zul je zien dat de stof erg opkrult, zoals op de foto hier links onder. Dan moet je nog wat verder gaan met instellingen veranderen. En dan ben je klaar om het echte project te gaan locken!

En de rok is helemaal klaar!

Het naaien van meedere lagen stretch fluweel was nog best lastig. Maar met wat rijgwerk van tevoren komt het toch helemaal goed! En de rok is super mooi geworden. Dat is het extra werk helemaal waard geweest!

Lees meer over dit kostuum in mijn andere blogs!

De blogs over de rok zijn nu allemaal geweest. Er komen er nog over de knopen op het jasje en over het linnen shirt…

Nieuwsgierig hoe ik de rest gemaakt heb? Ga dan naar mijn andere blogs!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties