yennefer cosplay linnen Blogger Joyce Pretzl Naaitechnieken Cosplay & Fantasy

Stof tegen rafelen beschermen met de overlock

7 juni 2022

Linnen is zo’n geweldige stof om mee te werken! En het is ook heerlijk om te dragen. Lekker luchtig, dus super voor de lente en zomer. Maar het heeft ook het nadeel dat het erg rafelt… Maar hier kun je wat tegen doen!

Benodigdheden

Linnen stof voor Yennefer's blouse afwerken met de lockmachine

Voor mijn Yennefer cosplay (van de game the Witcher 3) had ik een witte blouse nodig om onder het zwarte jasje te dragen. Hiervoor wilde ik linnen gebruiken. De ‘off white’ linnen van Budgetstoffen is super mooi voor dit project! Maar linnen rafelt nogal…

Gelukkig is dit makkelijk op te lossen door de randen van alle patroondelen die uit het stof geknipt zijn voor het naaien nog af te werken met de lockmachine.

Zo gaat het!

Om de randen van het stof tegen rafelen te beschermen, gebruik ik mijn lockmachine. Deze snijdt ook nog eens de randjes netjes af zodat het mooi recht wordt! Voor de lockmachine gebruik je ‘lockgaren’. Dit zijn grote klossen garen, en je hebt er steeds 4 per kleur nodig. De lockmachine gebruikt namelijk 4 draden tegelijkertijd. En 2 naalden! Het stof wordt niet alleen van een naad voorzien, maar er wordt ook een soort zigzagpatroon op gestikt, wat de randjes van het stof tegen rafelen beschermt. Echt super handig.

Zo gaat het!

Nadat alle randen van de patroondelen afgewerkt zijn met een lockrandje, en daarmee beschermt zijn tegen rafelen, kan het project in elkaar gezet worden.

Dit kan dan gewoon weer met de naaimachine. Op de foto’s zie je bijvoorbeeld hoe ik de mouw aan het blousje vastzet.

Na het aan elkaar naaien van de verschillende delen is het altijd belangrijk om de naad even open (of plat naar een kant) te strijken. Dan krijg je het mooiste resultaat.

Zo gaat het!

En zo gaat het dan verder totdat het hele blouseje in elkaar zit!

En de kraag is ook mooi geworden he? In het volgende blog laat ik zien hoe ik het voor elkaar kreeg dat de kraag zo mooi blijft staan!

Nieuwsgierig hoe ik de rest gemaakt heb? Ga dan naar mijn andere blogs!

Lusjes in plaats van knoopsgaten – voor Yennefer cosplay

Op het jasje voor mijn Yennefer cosplay had ik knopen nodig. Maar ze hoefden niet perse functioneel te zijn. Ze moesten vooral mooi zijn! Ik besloot om in plaats van knoopsgaten, dit keer lusjes...

Een mooie opstaande kraag – voor Yennefer’s blouse

Onder het zwarte jasje draagt Yennefer uit de game 'The Witcher 3' een witte blouse met een opstaande kraag. Met het mooie off white linnen van Budgetstoffen ging ik de blouse maken. Maar nu...

Een mooie witte zoom – voor Yennefer cosplay

De elegante fluwelen stretchy rok voor mijn Yennefer cosplay uit de vorige blogs is nog niet helemaal klaar. Er moet nog een mooie witte rand aan de zoom gemaakt worden. Dan pas is hij...

Rekbare tailleband voor fluwelen rok – voor Yennefer cosplay

Om het silhouet voor de fluwelen rok voor mijn Yennefer cosplay zo mooi mogelijk te maken (en om geen rits te hoeven toevoegen!) wilde ik graag een stretchy tailleband maken. Het is niet zo...

Stretch rok van zwart fluweel – voor Yennefer cosplay

Voor mijn cosplay van 'Yennefer of Vengerberg' uit de game 'The Witcher 3' wilde ik een mooie lange fluwelen rok maken met sleep.  Het moest een 'fishtail' model rok worden. Super elegant natuurlijk! En...

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties