Blogger Amber Cinderella tule organza chiffon Kostuum Cosplay & Fantasy

Maak zelf een Cinderella petticoat

12 juli 2019

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs waarin Amber je laat hoe ze zelf haar droom cosplay kostuum maakte: Cinderella!

Eén van de belangrijkste onderdelen van deze jurk is toch wel de petticoat. Deze zorgt ervoor dat hij echt zijn grote en mooie vorm krijgt. Ik moet eerlijk zeggen dat dit het meest vermoeiende onderdeel was van de hele jurk en zelfs het meest vermoeiende kledingstuk dat ik ooit gemaakt heb.

De petticoat werd al snel te groot om onder mijn machine door te halen, dus er zit heel veel handwerk in, waarbij ik mij in erg oncomfortabele houdingen over mijn paspop en petticoat moest buigen. Ik was erg blij toen ik hem eindelijk af had.

Benodigdheden

In de petticoat zit in totaal rond de 200 meter stof. Je kan zeker voor minder stof gaan, alleen dan is de jurk uiteindelijk minder groot dan hij in de film is. Ik wilde echt hetzelfde formaat hebben. De petticoat is uitgebouwd uit lange strippen stof van 45 centimeter. Ik heb de rollen stof zo ver mogelijk afgerold op mijn vloer en heb gemarkeerd waar de 45 centimeter zat. Daarlangs heb ik geknipt. Dit was de beste manier om zo veel mogelijk lengte aan mijn ruffels in één keer te krijgen. Tijdens het ruffelen van de stof werd de stof ongeveer 2,5 keer kleiner. Dus een stuk stof van 15 meter werd uiteindelijk ruffle van 6 meter. Uit een stuk stof van 150 cm kon ik 3 strips van 45 centimeter halen en had dan nog 15 cm over. Deze overige stukken heb ik hoger op de petticoat gebruikt voor extra volume rondom mijn heupen.

Qua stof heb ik organza en harde tule gebruikt. De organza was voor het fluffy effect van de petticoat en de tule was voor het volume. Deze stoffen heb ik op Budgetstoffen besteld. De organza die gebruikt is staat in de lijst met benodigdheden. Elke ruffel bestaat uit een laag tule en een laag organza die aan elkaar genaaid zijn. De onderkant van de stof heb ik simpelweg afgewerkt met mijn overlocker en wit garen. Ik had geen zin om elke keer mijn overlocker opnieuw in te moeten rijgen, dus heb gewoon wit gebruikt. Daarnaast ben ik door 6 volledige klossen lockgaren heen gegaan tijdens het maken van deze petticoat. Witte klossen kon ik in bulk kopen, dus ben gewoon voor deze kleur gegaan. Het maakte me niet heel veel uit, omdat je uiteindelijk toch niks meer ziet van de petticoat.

De petticoat bestaat in totaal uit 3 grote lagen waar meerdere ruffels aan vast gemaakt zijn. Het opbouwen van de petticoat heb ik gedaan door een soort van puntvormige stukken aan de ruffels vast te naaien, zodat ik niet de volledige petticoat elke keer onder de naaimachine door hoefde te toen. Die werd hier namelijk al snel te groot voor. Deze puntstukken, met ruffels er aan vast, maakte ik vervolgens met de hand vast aan de petticoat.

Het belangrijkste voor het werken met deze puntstukken is dat je meer stukken heb dan ruimte op de petticoat. Ik heb namelijk de stukken aan de rok vastgenaaid met wat ruimte tussen elk stuk. Hierdoor kwamen de stof als het ware naar buiten zetten. Dit is goed te zien op de tweede foto. Dit zorgde ervoor dat de ruffels mee golfde naar buiten, wat weer voor extra volume zorgde. De eerste 2 lagen met puntstukken heb ik uit dezelfde organza gemaakt als voor de ruffels. Voor de laatste laag heb ik een blauwe voile chiffon gebruikt. Dit heb ik gedaan, omdat de eerste laag van de rok ook een chiffon zou zijn en ik wilde dat ze mooi in elkaar zouden blenden.

Voor elke laag gingen de puntstukken hoger en hoger. De eerste laag kwam tot ongeveer halverwege de rok, de tweede laag tot op mijn heupen en de derde laag tot aan de middelband.

De ruffels heb ik gemaakt met mijn Singer Overlocker. Dit doe ik door de draadspanning alle twee op 9 zet, de grijpers op 2 en de transport differentieel op 2 (bij mij staat er een ruffel illustratie bij). Ik kwam er ook achter dat ik tijdens het ruffelen met mijn overlocker niet te hard aan de stof moest trekken, want dan kreeg ik minder ruffels en voor dit project was het belangrijk om zo veel mogelijk ruffels aan de petticoat te hebben. Alles voor meer volume.

Voor de laatste laag van de petticoat heb ik plastic sieraden garen van 8 mm in de hem van de ruffels genaaid. Dit is een plastic draad waar compleet geen stretch in zit. Dit zorgde ervoor dat de hem heel goed mee golfde met de rest van de ruffels, waardoor de laag opeens veel meer volume had dan de lagen die eronder zaten. Als ik dit eerder bedacht had, had ik dit zeker voor de hele petticoat gedaan en dit raad ik ook zeker aan te doen.

Misschien had ik dan wel minder lagen hoeven te gebruiken voor hetzelfde volume. Het toevoegen van deze draad kan een beetje vergeleken worden met crinoline of ‘horse hair braid’, dat een dikke tule is die je in de onderkant van bijvoorbeeld een rok kan naaien. Ik had echter heel veel nodig, dus de sieraden draad was een stuk goedkoper.

De petticoat sluit bij mijn middel aan de voorkant met 2 grote broek en rok haken van Prym. Je kan hier ook haakjes met ogen voor gebruiken, maar deze vind ik zelf minder sterk. De petticoat is echt heel zwaar, dus ik had stevige haken nodig om hem bij elkaar te houden.

Cinderella cosplay kostuum

Amber maakte de jurk van haar dromen: een Cinderella cosplay. Over ieder onderdeel van dit prachtige kostuum schreef ze voor jou een blog. In deze blog vind je alle blogs verzameld zodat jij ook...

Maak zelf een Cinderella korset

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs waarin Amber je laat hoe ze zelf haar droom cosplay kostuum maakte: Cinderella! Maak zelf een Cinderella korset In de film draagt Lily James eigenlijk een...

Maak zelf een Cinderella rok

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs waarin Amber je laat hoe ze zelf haar droom cosplay kostuum maakte: Cinderella! Benodigdheden 12 meter Stretch Tule Cassis 20 meter Stretch Tule Lavendel Blauw 10...

Zo maak je zelf een hoepelrok (Cinderella)

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs waarin Amber je laat hoe ze zelf haar droom cosplay kostuum maakte: Cinderella! Zo maak je zelf een hoepelrok (Cinderella) Na 6 maanden hard werken heb...

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties