Blogger Amber keperkatoen Kant chiffon Cosplay & Fantasy

Een nieuwe fantasy jurk

4 juni 2022
Cape jurk

Twee keer per jaar ga ik naar een fantasy evenement genaamd ‘Elfia’. Dit is een evenement waar mensen verkleed in de mooiste kostuums naar toe komen. Voor de April editie in Haarzuilens, wilde ik een mooie nieuwe jurk maken. Ik besloot een jurk te maken gebaseerd op een jurk die ik een aantal jaar geleden al een keer gemaakt had. Ik ben door de jaren heen een stuk beter geworden in naaien en vind het erg leuk om dan oude kostuums opnieuw te maken.

Het originele kostuum was grotendeels van chiffon gemaakt. De rok was een volledige cirkel met een kleine sleep in de achterkant. Het lijfje had een off the shoulder neklijn met kant op de hals en cape mouwen. Ik vond het originele ontwerp mooi, alleen de kwaliteit van het naaien was niet al te best. Daarom heb ik het originele ontwerp aangehouden, om het allemaal net even iets specialer maken.

Benodigdheden

De rok

Voor mijn nieuwe ontwerp heb ik er voor gekozen om weer voor een cirkel rok te gaan, maar om deze keer een veel langere sleep te doen. Voor mijn oude ontwerp was de sleep zo kort dat je hem eigenlijk bijna niet zag en dat vond ik zonde. Voor deze versie heb ik een sleep van 2 meter aan de achterkant gemaakt. Het patroon voor de rok heb ik zelf getekend.

De stoffen die ik heb gebruikt voor de rok zijn een kobalt viscose voor de voering en een kobalt chiffon voor de buiten stof. Chiffon is een hele soepele stof en de viscose is perfect als voering voor daarbij, aangezien die stof even soepel is. Als ik werk met een soepele stof voor de buitenkant van een jurk of rok, gebruik ik graag een voering die net zo soepel is, omdat het er anders niet mooi uitziet. En ik gebruikte geen echte voering stof als voering, omdat die vaak synthetisch zijn en daardoor erg warm en  soms statisch kunnen worden. Ik heb in het verleden wel eens gehad dat de voering dan heel erg aan m’n benen ging plakken en dat zag er niet mooi uit. Daarom gebruik ik nu voor rokken en jurken eigenlijk altijd wel een natuurlijke stof als voering.

De naden aan de zij- en achterkant heb ik aan elkaar genaaid door Engelse naden te gebruiken. Dit is een type naad waarbij de onafgewerkte rand van de stof ingepakt wordt in de naad. Dit is mijn persoonlijke favoriete naad om te gebruiken voor dunne stoffen. Het ziet er mooi en professioneel uit als ze af zijn en je hoeft de randen van de stof verder niet af te werken.

De zoom aan de onderkant van de rok is een rolzoom. Dit type zoom is iets meer werk dan een normale zoom, maar is perfect voor het afwerken van alles wat rond is en ook voor dunne stoffen. Bij een rolzoom wordt de rand van de stof ingepakt in de zoom. Het belangrijkste aan een nette rolzoom naaien, is om tussendoor constant goed te persen met de strijkbout. Dan wordt hij heel mooi en plat.

In de zijkant van de rok heb ik een blinde rits gezet om hem te kunnen sluiten. Ik vind een blinde rits persoonlijk mooier om te gebruiken, aangezien hij helemaal weg valt in de stof en er dan geen lelijke rits zichtbaar in m’n mooie kostuum zit.

Cape jurk

Het lijfje

Het lijfje van deze jurk is een korset lijfje. Zo’n lijfje is één van m’n favoriete onderdelen om te naaien. Ik zal hier in het kort uitleggen hoe ik deze lijfjes maak, maar als je een uitgebreide versie wilt zien, raad ik je aan een 2 delige Youtube serie te kijken die ik heb gemaakt over hoe ik deze lijfjes maak. Hier laat ik van het begin tot het eind uitgebreid zien hoe ik korset lijfjes maak. Mijn Youtube kanaal heet Camilla Costumes.

Ik heb het patroon van mijn lijfje zelf getekend, maar je kan online genoeg patronen vinden die hier op lijken.

Mijn lijfjes zijn gemaakt van 5 lagen. De buitenste laag; maar deze bestaat eigenlijk uit 3 lagen materiaal. Dit is de stof van de buitenkant van de jurk, vast geregen op een laag keperkatoen voor stevigheid en de keperkatoen is nog beplakt met vlieseline aan de binnenkant. Dit samen maakt de buitenste laag van het lijfje. De reden dat je niet alleen maar de buiten stof van je jurk kan gebruiken hiervoor, is omdat deze lijfjes net als een korset erg strak getrokken worden. Alleen maar een dunne chiffon zou hierdoor scheuren.

Midden in het lijfje zit nog een laag keperkatoen. Hier zitten de tunnels voor de baleinen op genaaid. Ik maak de baleinen tunnels op deze laag, omdat je dan op de buitenkant van het lijfje geen stiksels ziet zitten.

En als laatste doe ik aan de binnenkant van het lijfje altijd een schattig geprinte voering van katoen. Ik gebruik katoen als voering, omdat dit goed de lichaamstemperatuur reguleert en veel minder zweterig is dan een polyester voering. Deze kostuums kunnen soms heel warm en zweterig zijn, dus ik wil zo min mogelijk polyester stoffen gebruiken waar dat kan.

De onder- en bovenkant van het lijfje heb ik afgewerkt met piping. Dit vind ik persoonlijk de mooiste manier om de randen af te werken, maar biaisband kan natuurlijk ook. Ik maak mijn piping altijd zelf, zodat het matcht bij de buitenkant van de jurk, maar je kan het ook voorgestikt kopen.

Het lijfje gaat aan de achterkant dicht met een korset sluiting. Dit is met nestelringen en een lint. Hierdoor kan je de achterkant goed dichtrijgen en dan geeft het lijfje een hele mooie vorm aan je lichaam.

Cape jurk
Cape jurk

Details

De cape mouwen zitten aan het lijfje vast en zijn gemaakt van chiffon. Ze raken, als ik de jurk aan heb, precies de vloer. De randen van de mouwen heb ik afgewerkt met een rolzoom. Het patroon van de cape mouwen is eigenlijk gewoon een groot recht stuk stof, die ik aan de bovenkant in de armsgaten van het lijfje gerimpeld heb. Hierdoor hebben ze toch volume, maar nemen niet te veel stof op.

Op de neklijn en heupen van het lijfje heb ik allemaal kant genaaid. Het kant dat ik gebruikt heb is een bruidskant. Ik heb alle bloemen van het kant losgeknipt en als applicaties op de plek vastgenaaid waar ik het mooi vond. Daarna heb ik met de hand al het kant vastgenaaid.

De laatste details van deze jurk zijn de kralen op het lijfje. Ik vind het heerlijk om uren lang met de hand te naaien en voeg daarom graag kraaltjes toe aan mijn kostuums. In dit geval heb ik rond de 1000 witte parel kraaltjes tussen de bloemetjes van het kant vastgenaaid. Het geeft het net even iets extra’s vind ik altijd.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties