Blogger Amber Cinderella katoen canvas Kostuum Cosplay & Fantasy

Maak zelf een Cinderella korset

26 juli 2019

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs waarin Amber je laat hoe ze zelf haar droom cosplay kostuum maakte: Cinderella!

Maak zelf een Cinderella korset

In de film draagt Lily James eigenlijk een korset onder het bovenstuk dat ze draagt, zoals door de eeuwen heen ook normaal was, maar ik heb ervoor gekozen om de top een echt korset te maken in verband met tijd.

Benodigdheden

Zo maakte ik zelf een Cinderella korset

Patronen voor mijn korsetten maak ik altijd zelf en dat is precies wat ik voor dit kostuum ook gedaan heb. Na het maken van mijn patroon heb ik een testversie van het korset gemaakt en heb daarna wat aanpassingen aan mijn patroon gemaakt. Ik vind het maken van test versies zelf altijd erg belangrijk. Ik probeer voor het maken van deze test versies altijd een stof te vinden die lijkt op de stof waar ik ook daadwerkelijk mee ga werken. Hierdoor krijg ik meteen een goed idee van hoe het uiteindelijke kledingstuk eruit gaat zien.

Voor de voering van het korset heb ik canvas petrol gebruikt. Het belangrijkste voor de voering van een korset is dat het een goede stevige stof is. De tunnels voor de baleinen heb ik ook van deze stof gemaakt. Deze baleintunnels maak ik door af te meten hoe breed mijn baleinen zijn, dit was in mijn geval 11 mm, en voeg dan ongeveer 3 mm aan elke kant toe. Elke baleinentunnel werd in dit geval dus 17 mm. Dat rond ik uiteindelijk af naar boven zodat het een mooie 2 cm wordt.

In het korset zitten metalen baleinen. Deze koop ik altijd per meter, omdat ik het fijn vind om de maten zelf te bepalen. Ik meet ze af en knip de baleinen op de goede lengte met een metaal schaar.

Daarna is het belangrijk om ze te vijlen, omdat deze baleinen erg scherp zijn en dan kunnen ze door de stof heen prikken en het korset scheuren. Na het vijlen plak ik de boven- en onderkant altijd af met wat tape voor extra bescherming. Je kunt ook gewoon speciale balein hulsjes kopen, maar tape werkt net zo goed  en dat kost een stuk minder.

De bovenlaag van het korset bestaat ook weer uit verschillende lagen, omdat ik wilde dat deze goed bij de rok zou passen. De onderste laag is nog een laag van de petrol blauwe canvas, dan een laag stretch tule cassis en twee lagen stretch tule lavendel blauw. Voor ik de lagen echt aan elkaar ging naaien op de naaimachine, heb ik ze eerst met naald en rijgdraad aan elkaar genaaid, om te voorkomen dat de stof verplaatst. Na het aan elkaar naaien van de boven en onderlaag van het korset heb ik de twee lagen weer met de hand aan elkaar genaaid met rijgdraad. Het aan elkaar maken van verschillende onderdelen met rijgdraad is erg veel werk, vooral omdat je het er daarna weer uit haalt, maar ik hou er zelf wel erg van om eerst dingen met rijgdraad aan elkaar te maken. Dit omdat met spelden de stof of onder de machine door halen de stof vaak alsnog verplaatst. Ik ben zelf erg liefhebber van de controle die ik heb met hand naaien.

 

Biaisband om het korset mee om te zomen en af te werken maak ik zelf. Hiervoor heb ik een blauwe stof van de markt gebruikt, maar een katoen werkt hier ook goed voor. Dit biaisband knip je op de diagonaal, of de ‘‘bias’’ van de stof. Deze draadrichting heeft de meeste stretch en valt daarom mooi om het korset heen. Dit biaisband maak ik altijd vast met de hand.

Aan de achterkant van het korset zit de sluiting met een rij oogjes. Ik maak met een leertang de gaatjes in het korset en werk deze vervolgens af met borduurgaren van het merk DMC.

Het korset wordt aan de achterkant geregen met een satijn lint.

Toen de basis van het korset af was heb ik de ‘bertha’, zoals de kostuum makers van Cinderella hem noemde, gemaakt. Deze bestaat bij mij uit verschillende lagen stof die samen stevig genoeg waren om omhoog te staan. Van buiten naar binnen zijn mijn lagen: 2 lagen stretch tule lavendel blauw, een laag stretch tule cassis, een laag chiffon aqua en als binnenste wat van het harde tule dat ik gebruikt had in de petticoat. En dan de andere kant op was het weer dezelfde combinatie. De bertha bestaat in totaal dus uit 9 lagen stof. Vooral de tule aan de binnenkant zorgde ervoor dat de kraag mooi op zichzelf omhoog bleef staan.

Ik heb alle stukken stof weer eerst aan elkaar genaaid met rijgdraad en daarna onder mijn machine door gehaald. Vervolgens heb ik de kraag met de hand en een dubbele draad aan de nek lijn van het korset vastgemaakt. De vlinders heb ik met textiel lijm aan de kraag geplakt en daarmee was mijn volledige Cinderella kostuum af.

Cinderella cosplay kostuum

Amber maakte de jurk van haar dromen: een Cinderella cosplay. Over ieder onderdeel van dit prachtige kostuum schreef ze voor jou een blog. In deze blog vind je alle blogs verzameld zodat jij ook...

Maak zelf een Cinderella rok

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs waarin Amber je laat hoe ze zelf haar droom cosplay kostuum maakte: Cinderella! Benodigdheden 12 meter Stretch Tule Cassis 20 meter Stretch Tule Lavendel Blauw 10...

Maak zelf een Cinderella petticoat

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs waarin Amber je laat hoe ze zelf haar droom cosplay kostuum maakte: Cinderella! Eén van de belangrijkste onderdelen van deze jurk is toch wel de petticoat....

Zo maak je zelf een hoepelrok (Cinderella)

Deze blog is onderdeel van een reeks blogs waarin Amber je laat hoe ze zelf haar droom cosplay kostuum maakte: Cinderella! Zo maak je zelf een hoepelrok (Cinderella) Na 6 maanden hard werken heb...

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties