Blogger Steffie

Hallo lezers. Mijn naam is Stephanie en ik heb een hobby. Verzamelen. En dan geen postzegels, maar stof. Meters aan stof, in alle soorten materialen, kleuren en prints. Van sommige zelfs extra veel omdat ze zo leuk zijn, sommige omdat ik ze echt niet kon laten liggen voor die prijs, en sommige die ik ooit in een opwelling heb gekocht en zonde vind om weg te gooien.
Wat maak ik er van? Jurken, rokken, truien shirts, broeken, van alles!

 

Dit ben ik! December 2017 in Miami 

Even wat kale feitjes op een rij:
– mijn naam is dus Stephanie
– 30 jaar
– ik ben anderhalf jaar getrouwd met mijn man Jonathan
– en we hebben 2 sphynx katten genaamd Momoiro en Yirhis
– ik werk als operatie assistent op de operatiekamers
– waar ik hele dag in een blauwe pyjama rondloop
– andere hobby’s zijn rommelmarkten en 2e handswinkels afgaan voor leuke vintage spulletjes zoals knopen of tasjes, comic cons, creatief bezig zijn op andere manieren en non-stop Gilmore Girls kijken op Netflix
– ik maak graag vintage geïnspireerde kleding zoals wijde rokken en strakke tops, maar met een moderne touch.
– heel goed met deadlines (de dag ervoor starten is toch prima op tijd?)

Ik ben begonnen met naaien op mijn 17e. Samen met mijn man ging ik naar de Elf fantasy fair (tegenwoordig heet dat Elfia). Het thema was Romeins Tijdperk. Ik wilde graag verkleed, en samen met mijn moeder heb ik een patroon en stof uitgezocht voor een Romeinse jurk. Mijn moeder heeft deze jurk nog gemaakt voor mij.
Op de Elf Fantasy Fair zag ik zo veel mooie jurken, korsetten, hoepelrokken en hoeden. Alleen als student kon ik mij dit niet allemaal veroorloven. Dus ik zag maar 1 oplossing. Zelf maken.

 

Mijn 1e zelfgemaakte jurk

Foto gemaakt door Eline Spek

 

Ik vroeg aan mijn moeder of zij het mij wilde leren. Zij vond dat ik het beste kon beginnen met iets simpels als een kussensloop, ik vond een 18e-eeuwse baljurk wel een goed idee. Deze hebben wij samen gemaakt. Daarna heb ik mijn eerste jurk alleen gemaakt. Een 16e-eeuwse Elizabeth jurk. Inclusief hoepelrok en Spaanse kraag.

Daarna volgende veel historisch geïnspireerde jurken. Allemaal op de meer dan 30 jaar oude naaimachine van mijn moeder. Een Singer die onverwoestbaar leek te zijn. Toen ik begon met korsetten te maken, kreeg hij er toch wat moeite mee en kocht ik een eigen naaimachine bij de Blokker. Hier heb ik even mee gewerkt en daarna een Janome 6021 gekocht. Deze heb ik alweer een tijdje. Een simpele machine, maar hij doet wat hij moet doen.

Naast de historische kostuums, waren er ook verschillende fantasy jurken, en later wat uitstapjes naar de cosplay wereld (cosplay = costume play, oftewel verkleden als een bestaand karakter van film, serie of comic boek)

 

Als Lady Loki uit de Marvel comic wereld & Hades uit de Disney film Hercules 

Begin 2016 besefte ik opeens dat ik niet meer zo veel plezier meer haalde uit het maken van deze kostuums. Alles moet groot, opvallend, en als ik het idee had dat mijn kostuum niet opviel dan was mijn dag verpest. Ik wilde weer lol hebben in het naaien. Een vriendin van mij maakte veel vintage kleding (Lisa, ja de andere blogster) en dat vond ik leuk. Ik wilde dat ook. Ik droeg alleen maar spijkerbroeken en T-shirts en nooit een jurk. Ik maakte een shirt van een joggingstof met haaienprint.
En toen begon de gekte pas echt.

Ondertussen zijn we een paar jaar verder en staat mijn zolderkamer vol met bakken stof. Ik draag bijna alleen maar zelfgemaakte jurken en koop weinig meer in de winkels. Er liggen geen spijkerbroeken meer in de kast. Als ik nu iets maak dan word ik daar blij van. Het hoeft niet meer groots en geweldig te zijn, het moet leuk en comfortabel zijn.
Soms maak ik zelfs wat voor mijn man. Een bijpassend overhemd bij mijn jurk. En ik heb hem beloofd een colbert met gilet te maken. Ooit.

 

Samen met mijn Jonathan in de door mij gemaakte matchende outfits

Ik heb nog veel te leren. Alles wat ik kan heb ik mijzelf aangeleerd. Met de kennis van mijn moeder, en veel opzoeken op internet. Sommige dingen zal ik niet doen “zoals het hoort” maar zoals ik het kan. En zolang het werkt en er mooi uitziet ben ik tevreden. Ik probeer steeds bij te leren en mijzelf uit te dagen. Nieuwe technieken, nieuwe projecten en netter te werken. Dat is het leuke aan zelf kleding maken. Jezelf blijven pushen. Maak naast je basic garderobe eens iets anders. Doe eens gek. Een chique galajurk die je misschien maar 1 keer aandoet maar oh wat is die mooi. Een ingewikkeld jasje, maar wat ben je trots als deze klaar is. En dat ene foutje aan de binnenkant ziet niemand.
Of toch een strakke jurk terwijl je altijd wijde rokken draagt (wat mijn volgende uitdaging is).

Misschien begin je net met naaien, of ben je een oude rot in het vak. Maar ik hoop jullie te kunnen inspireren met mijn blogs. Mijn kijk op kleding maken te laten zien, en plezier in het maken ervan. Met ingewikkelde jurken, of juist simpele tops. Maar allemaal met net dat beetje vintage flair.

Life’s too short to wear boring clothes!

Lees hier mijn blogs