Damesmode Dames Plussize Mode voering Blogger Steffie wol

Winterjas van wol deluxe – Butterick 6497

24 november 2019

Ook al zit ik al aardig wat jaartjes achter de naaimachine, een jas heb ik nog nooit gemaakt. Eigenlijk vind ik het een beetje eng, terwijl ik best wat grote projecten heb genaaid. Maar toen Budgetstoffen deze mooie mantel stoffen binnen kreeg wilde ik het toch proberen.

De stofkeuze

Voor deze jas heb ik de wol deluxe -dark ocher gebruikt. De stof is 78% polyester en 22% wol. Ik vind het zelf niet enorm kriebelen, maar mocht je heel allergisch zijn voor wol dan heeft Budgetstoffen ook 100% polyester wol look.

En voor de voering één van mijn favoriete printjes! Luipaard print viscose! Als voering word vaak synthetische voeringstoffen gebruikt. Het voordeel van dit soort stoffen is dat het glad is en makkelijk over je kleding glijdt. Zelf vind ik het juist heel erg zweterig, en hou ik liever van een voering van katoen, zoals deze viscose. Op advies van Budgetstoffen heb ik de wol en viscose voorgewassen op een 30 graden programma.

In eerste instantie vond ik de wol niet extreem dik, maar naarmate de jas verder afkomt, voel je toch dat het zwaarder wordt. Ook met passen tussendoor merk je toch dat het warmer is dan je in eerste instantie zou verwachten. Toen ik de jas af had en wilde dragen merkte ik pas echt hoe warm deze is! Mag het snel gaan vriezen?

De zwaarte van de stof was dan ook het lastigst aan dit project. Het is zo veel stof en zwaarder dan een gewone jurk of broek. Zorg dat je ruimte en een opgeruimde werkplek hebt. Zorg dat de stof niet over de rand van de tafel hangt, maar leg het op je tafel.

Butterick 6497 naaipatroon

Het patroon is butterick 6497, een jas met princess seams, en verschilende lengtes en 2 soorten kraag opties. Ik draag graag wijde rokken en jurken, een beetje op vintage geinspireerd, en dan vind ik het niet mooi om daar een net te korte of te strakke jas over te dragen. Een wijde en lange jas is dan in mijn ogen veel mooier!

De jas word beschreven als ‘loose-fitting”, en als je de reviews leest op internet vinden veel mensen inderdaad dat de jas los vallend is. Daarom heb ik eerst een proefmodel gemaakt, in een goedkope maar wel dikke stof. Ik ben uitgegaan van een maat 18 bij de bust, naar 22 voor taille en heupen. Na het maken van het proefmodel heb ik op taille hoogte aan de achterkant nog wat ingenomen, en de schoudernaad wat hoger gemaakt. Als winterjas wil je er ook dikke truien onder kunnen dragen, dus deze jas zit niet superstrak en aansluitend. Ik heb de jas ook 4 cm langer gemaakt, zodat het net over mijn knie valt (ik ben 1.73m).

De moeilijkheidsgraad is gemiddeld, en het is zeker geen moeilijk patroon. Een gevorderde beginner kan dit patroon zeker maken. De princess seams zijn eigenlijk gewoon rechte lijnen die je moet naaien. En daardoor is het patroon ook makkelijk aan te passen om het wat groter of kleiner te maken. Het doorstikken van de naden vraagt wat meer van je naaimachine, omdat het dikke lagen stof zijn.

De zakken zijn verborgen in de middennaad in de voorpanden. Het is niet heel moeilijk, maar kost wat extra tijd om netjes te krijgen. Nou ben ik altijd blij als er ergens zakken in zitten, maar de plaatsing voelt een beetje vreemd als je graag met je handen in je zakken loopt.

Het meeste werk zit in de zoom van de mouwen en de onderkant netjes te krijgen. Om te zorgen dat de zoom niet uitzakt, heb ik eerst met een flanelsteek de zoom van de wollen stof vast gezet. Daarna de voering er netjes op genaaid. Het kost extra tijd en ook hier weer maakt de zwaarte en de hoeveelheid stof het wat lastiger, maar het levert wel een mooi en professioneel resultaat op.

Omdat ik ook wat afhangende schouders heb, zitten er ook schoudervullingen in de jas. Niet van die foute jaren 80 vullingen, maar speciale vullingen voor in een mantel, die net wat extra hoogte en stevigheid geven.

Je kunt knoopsgaten maken in de stof, maar ik vond het mooier om drukknopen te gebruiken en grotere gestoffeerde knopen voor de sier. Voor het maken van stofknopen heb je mooie setjes om ze te bekleden. Maar… De wollen stof is te dik, waardoor het achterkantje er niet op wil klikken.

Omdat mijn knopen toch voor de sier waren, heb ik grote knopen bekleed met stof. Knip een rondje stof uit, ongeveer 1.5cm ruimer dan je knoop. Stik een naad rondom zodat je deze kunt aantrekken en de stof zich om de knoop vormt. Knoop deze draad vast. Met een nieuwe draad en naald kun je het nog wat aantrekken en platter laten liggen. Je kunt ook lijm aan de achterkant van knoop aanbrengen zodat de stof vastplakt.

En toen was hij af! Mijn eerste jas en ik ben enorm trots. Hij is zo mooi geworden en de verrassende voering maakt het af. Twijfel je of durf je het niet aan om zelf ook een jas te maken? Niet doen! Het eindresultaat is het waard!

En wat vind je van mijn mooie (nep) bont muts? Ook zelf gemaakt! In mijn volgende blog ga ik jullie vertellen hoe!

Conclusie

Patroon: Butterick 6497     

Maat: bust 18, naar waist + hips 22

Stof: Wol deluxe – Dark Ocher – light brown leopard – viscose

Tijd: 3 weekenden, vanwege het vele met de hand naaien

Aanpassingen: 4 cm langer gemaakt, schouders iets smaller

Fijn: Het leek moeilijk, maar viel best mee! De princess seams maken het makkelijk om het patroon aan te passen.

Minder fijn: De zakken zitten op een rare plek

Vaker maken? JA!

Eindoordeel: Wow wow wow. Wat ben ik trots en blij met deze jas. Elke keer als ik er naar kijk denk ik, Yes dat heb ik gemaakt! Het is nu nog veel te warm buiten, laat het maar snel vriezen!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Charlotte
4 jaren geleden

Waauw! Je bent terecht trots. Schitterend resultaat en staat je geweldig!

Joyce
Joyce
3 jaren geleden

Jee wat een plaatje! Je jas is heel erg mooi gemaakt, de pasvorm is goed en model staat je fantastisch!
Ik droom van zo’n eindresultaat voor het jassen-project in mijn hoofd.