linnen nature Damesmode Dames Plussize Mode Blogger Steffie

Reeta Jurk in Linnen nature

10 juli 2020

Ik heb al eens eerder gezegd, ik ben een wintermens. Ik hou van warme stoffen en kleding, alles is zacht. Zomerkleding en zomerstoffen, ja daar vind ik toch altijd wat op aan te merken. Katoen is niet soepel genoeg, viscose is juist te soepel, linnen kreukt en is soms best stug, synthetisch is niet luchtig genoeg. Het is ook nooit goed genoeg! Maar toen kwam de Linnen nature voorbij. Ik was wat sceptisch, maar ik ben om! De linnen nature is een mix van linnen en viscose, en het heeft het beste van beide stoffen. Het heeft de geweven uitstraling die zo bekend is van linnen, maar valt soepel en is zacht. Het kreukt een beetje, maar niet zo erg dat je een half uur moet strijken om het eruit te krijgen. Tijdens de warme dagen was deze jurk luchtig en comfortabel!

Ook leuk: je kunt deze stof verven! Dat ga ik binnenkort eens uitproberen!

Reeta jurk van Named Clothing

Van het indie designer merk Named Clothing heb ik uit hun “naaien Scandinavische stijl” al 2 projecten gemaakt: De Solina Jurk  en de Saraste top. Voor deze jurk heb ik een patroon gebruikt die niet uit hun boek komt, maar een PDF patroon: de Reeta jurk. Dit een midi length shirt dress, met knopen en een koord die de taille insnoert. Het is een casual jurk, die een losse pasvorm heeft. Ook hier opletten, de naadtoeslag zit inbegrepen en is maar 1cm!

Normaal ben ik best van de printjes, maar voor deze jurk wilde ik een wat stoere uitstraling. Ook de bijzondere zakken en overige details vallen juist op in een effen stof. Ook een leuk idee: ipv knopen en knoopsgaten, probeer eens deze metalen drukknopen.

Het belang van de juiste vlieseline / strijkbare versteviging

Ik moet wat bekennen. Ik had een hekel aan vlieseline. Ik weigerde het te gebruiken. Het was stug en lelijk. Een mooie blouse maken en dan staat de knopenrij stijf en de kraag rechtop. Maar zonder, valt je kraag slapjes in elkaar. Je hebt vlieseline echt nodig voor de juiste afwerking. Maar ik kocht mijn vlieseline “lekker goedkoop” op de markt en had niet gekeken waar deze voor geschikt is.

Vlieseline voor middelzware stoffen kan je niet gebruiken voor soepelvallende stoffen. Logisch natuurlijk! Dus ik heb een voorraadje aangelegd van verschillende soorten voor verschillende doeleindes. En nu? Ik wil niet meer zonder!

Voor deze jurk heb ik dus een vlieseline gebruikt die geschikt is soepele stoffen, zoals de vlieseline H180. Hierdoor heeft mijn kraag de stevigheid die het nodig heeft, en de knopenrij is soepel genoeg zodat het niet als een houten plank naar beneden staat.

De rok is wijd en heeft veel ruimte.  Erg prettig, want de meeste shirt dresses in de winkel zijn vaak recht en met een flink paar heupen of achterwerk zit dat vaak al te strak. Door de splitten in de zijnaden heb je veel bewegingsruimte zonder dat je bang hoeft te zijn dat je rok openwaait aan de voorkant. De taille snoer je in door middel van het koord. Ik ben daar enorm fan van, het geeft je de optie om de pasvorm van je kleding aan te passen, soms wil je wat strakker en soms wat losser.

1 groot nadeel van deze jurk! Het heeft geen zakken. Wanneer leren patroonmakers nou eens dat wij zakken willen in onze jurken, rokken en broeken. Natuurlijk zijn deze er zo zelf in te zetten, maar ik was het vergeten. Gelukkig heb ik nog een restje stof, en komen er binnenkort zakken in.

Aan de binnenkant van de jurk naai je een tunnel gemaakt van lint of band, waardoor een koord loopt. Deze tunnel loopt tot de knoopsgaten waar het koord naar buiten komt. Voor een mooiere afwerking heb ik deze gemaakt van dezelfde stof, maar mocht je hier geen zin in hebben, je kunt natuurlijk elk gewenst lint en koord gebruiken. Toch ook een leuke verassing: opeens een bloemetjeslint binnen in je jurk.

Conclusie

Het is geen ingewikkelde jurk om te maken, maar alle details kosten wat tijd en vragen wat aandacht. Maar het eindresultaat? Een heerlijke stof, en een mooie jurk. Perfecte combinatie toch!

Patroon:

Reeta jurk van Named Clothing                

Maat:                 

Borst: 48

Taille: 50

Maar ik denk dat een maat kleiner ook had gekund.

Stof:     

Linnen Nature – mosgroen

Tijd:

3 dagen

Aanpassingen:

Band en koord gemaakt van de stof

Fijn:

Het koord om de taille mee aan te snoeren                                      

Minder fijn:

Geen zakken 🙁                

Vaker maken?

Ja!

Eindoordeel:                     

Hele fijne jurk met wat interessante details

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties