Damesmode Blogger Steffie

Gratis patroon: een lawn kimono robe pattern badjas!

16 december 2021
lawn kimono robe pattern

Een zelfgemaakt cadeau: de badjas

Met de feestdagen in aantocht, zijn mensen misschien al bezig met het bedenken en het maken van hun feestkleding. Maar ook wel eens gedacht aan het zelf maken van de cadeautjes? Een zelf gemaakt cadeau, hoe leuk is dat om te geven en te krijgen.

Natuurlijk is het lastig om iets voor iemand te maken wanneer je niet de precieze maten weet, of niet tussendoor kan passen. Een 3 delig pak of gala jurk is misschien niet het beste idee dan.

Benodigdheden

  • badstof
  • katoen met een leuk printje

Ik heb gekozen voor de “echte” badjas stof, gewoon de ouderwetse badstof. Deze komt in veel mooie kleuren, en is een fijne stof om te dragen. Het is niet te warm, maar ook niet te koud.

Van katoen heb ik de sierband gemaakt, om wat kleur en patroon toe te voegen aan deze badjas. Deze kan je ook zelf variëren in hoe breed je deze wilt.

Maar een warme en zachte badjas, die zijn bijna “one size fits all”. Er zijn veel stof keuzes voor badjassen, helemaal afhankelijk van wat je zelf prettig vind.

 

Je kunt kiezen voor een linnen stof voor een luchtige zomer badjas, ook makkelijk in je strandtas gegooid voor mee naar het strand. Maar hem in een fluwelen stof, voor een luxe “dressing-gown”, met een knipoog naar de jaren 50 filmsterren die zich elegant op een bank flauw lieten met hun prachtige kapsels en rode lippenstift. Zie je het al voor je? Alleen nog een verenrandje langs de zoom en mouwen!

Als het maar zacht is op je huid, en lekker draagt.

Patroon: Lawn Kimono Robe Pattern

Omdat je dit misschien nog snel wilt maken voor de feestdagen, of gewoon lekker voor jezelf, heb ik gezocht naar een patroon die je zelf kon tekenen. Ik kwam het volgende patroon tegen.

Dit patroon is voor een gevoerde badjas, gemaakt van quiltstof. Er zit 1 pagina bij die uitgeprint moet worden, daarop staan de sjablonen voor de halslijn.

Het is even puzzelen want quiltstoffen zijn smaller dan gewone stoffen. Dit is hoe ik het patroon heb getekend en geknipt voor de grotere maten. Je knipt dit 2 keer op de stofvouw. Voor de voorpanden knip je daarna de stofvouw open, voor het achterpand niet.

Zo maak je deze badjas!

Stap 1: aanpassen patroon

Je knipt de mouwen gelijk aan bij het patroon. Ze zijn ongeveer driekwart lengte, maar je kan ze zelf makkelijk langer knippen.

De uitleg in het patroon gaat ook over het voeren van de badjas, maar ik heb het zonder voering gemaakt. Sla de stappen voor de voering over.

Stap 2: strikband

Voor de strikband, vouw deze dubbel in de lengte en strik rondom, laat een opening in het midden vrij, zodat je het binnenste buiten kan keren. Knip de hoekjes en draai de strikband binnenstebuiten. Naai met de hand de opening dicht.

Stap 3: eventuele aanpassingen

Bij dames badjas vouw je rechts over links, bij een heren badjas is dat andersom. Natuurlijk maakt dat helemaal niks uit verder. Ik heb aan het linker pand en in de rechter zijnaad 2 striktouwtjes gestrikt. Dan kan je de badjas binnen in ook vastknopen en zakt het linkerpand niet weg als je het draagt.

Je kunt nog zoveel aanpassen om deze badjas echt eigen te maken! Verschillende lengtes, een kort model net boven de knie voor een makkelijk in te bewegen badjas, of een vloerlengte badjas alsof je een dagje naar de spa gaat. Voeg zakken toe in de zijnaad, of grote patchwork zakken op de voorpanden. Die kan je natuurlijk in dezelfde badstof maken, maar in je contrast stof vallen ze echt op! Je kan natuurlijk ook een aparte vorm ervoor kiezen, zoals een hartje

In het kort:

  • Patroon:  lawn kimono robe pattern
  • Maat: L-XL
  • Stof: Badstof in lavendel
  • Katoen: een leuk printje naar keuze, dit is de collection of flowers blue
  • Tijd: 1 dag
  • Aanpassingen: geen, maar is naar eigen wens aan te passen
  • Fijn: snel te maken en leuk als cadeau
  • Minder fijn: het is misschien even puzzelen met het gratis patroon
  • Vaker maken? Hoeveel badjassen heb je nodig? Ik zeg, een andere kleur voor elke dag!

 

Eindoordeel:     

Leuk en snel te maken!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties