Blogger Stephanie Damesmode Dames Plussize Mode katoen Blogger Steffie Nieuws

Saaie pyjama’s? Nu niet meer!

6 mei 2021

Naai ook je eigen Carolyn pyjama

Oude en saaie pyjama’s zijn hierna verleden tijd!

Er zijn van die dingen die altijd een beetje een achtergesteld onderwerp blijven, als het gaat om het maken van je eigen kleding. Tenminste, bij mij is dat zo. Bij sommige dingen dan denk ik, ja dat kost zoveel meer moeite om het zelf te maken, dat koop ik wel gewoon. Zoals ondergoed, badkleding, maar ook een pyjama. Waarom moeite doen voor iets waar ik alleen maar mee slaap? Een oud T-shirt kan toch prima…

Het patroon van de pyjama

Nou dat gaan we veranderen! Want ook een mooie pyjama is leuk om te maken en te dragen. Dus voor deze pyjama ben ik voor extra chic gegaan, en dat is de Carolyn pajama van Closet Core patterns geworden.

Dit is een patroon voor een klassieke stijl pyjama, met paspelband als contrast. Je kan kiezen uit lange en korte mouwen en broekspijpen, en manchetten. De broek heeft zakken en een “nep gulp”.

Het word verkocht als een pyjama patroon, maar eerlijk, het kan zo ook als blouse gebruikt worden, of een nette broek!

Deze pyjama is gemaakt van katoen, zacht en koel. Maar voor winterse versie zou je ook flanel of satijn (helemaal chic!) kunnen gebruikten, en in de zomer viscose of linnen. Als het maar zacht is en lekker slaapt.

Ik heb gekozen voor kant en klaar paspelband, maar je kan dit ook zelf maken. Het is afhankelijk van wat je makkelijker vind, en wat je mooier vindt.

Het voordeel van het zelf maken van paspelband is dat je gelijk de goede naadtoeslag kan aanhouden. Je kan het in elk stofje maken wat je wilt, bijvoorbeeld een drukke print bij een effen stof. Het zelf maken is makkelijk, je knipt stroken schuin op de stof (dubbele van je naadtoeslag + extra voor je koord. Bij een smaller koord +1cm), zoals je biaisband zelf zou maken. Je vouwt de stof om koord heen, en stik het met een brede steek vast zodat het koord ingesloten zit in het band. Knip de eventueel nog de naadtoeslag bij als het te breed is.

Voor deze pyjama ben ik voor kant en klaar paspelband gegaan. Het band hoefde niet op te vallen, dus voor een effen kleur kan je prima kant en klaar nemen. Deze band heeft een kleinere naadtoeslag dan wat er op het patroon zit.
Om dit te verwerken heb ik eerst het band vastgespeld op de panden zodat het koord gedeelde net buiten de naadtoeslag zit. Dit kan je met een lange steek vastzetten. Vaak gaat dit makkelijker met een ritsvoetje. Dit hoeft nog niet strak op de naadtoeslag, want bij het naaien van de panden op elkaar stik je op 1.5cm naadtoeslag.

 

Bij strakke bochten zoals de kraag, knip het paspel band in om de bocht netjes te kunnen maken. Veel spelden en voorzichtig naaien, dan word het mooi!

Omdat ik eigenwijs was en eerst de versie met de korte broek wilde maken, maar toen toch besloot dat ik voor de lange versie wilde gaan, zat ik wat krapper in de stof.

Om deze reden en hoe pijn dat ook deed, heb ik geen zakken gemaakt. Het doet nog steeds zeer om dit te typen, aangezien ik gek ben op zakken.

Maar helaas, soms moet je keuzes maken in het leven hoe zwaar ze ook zijn. En omdat het dan toch al anders wordt, heb ik ook de nepgulp weggelaten.

De gulp is makkelijk weg te laten, je vouwt dit deel op het patroon naar binnen. De zakken zijn wat lastiger, omdat deze niet in de zijnaad zitten maar onderdeel zijn van het voorpand. Zonder de zakken mis je een schuin gedeelte. Het patroon deel van de zak heb ik vastgespeld onder het patroon deel van het voorpand van de broek en deze als 1 geknipt.

Op dit moment gaat dit patroon maar tot 20 (er zijn wel plannen om uit te breiden) en ik val in de grootste maat. De broek past, maar ik denk dat voor een volgende versie de kruishoogte verlengd moet worden. Hij voelt wat te kort nu.

Oke, een oversized tshirt als pyjama is zo gekocht of gemaakt, maar zeg nou zelf. In deze pyjama schuif je graag aan bij de ontbijt tafel, doe je zo de deur open voor de postbode of loop je even naar buiten om de plantjes water te geven. Deze pyjama mag gezien worden!

 

In het kort:

Patroon:        

Carolyn pajama’s van Closet Core Patterns

Maat:   

18 voor de top

20 voor de broek

Stof:     

Katoen tropical palm blue/white, helaas niet meer verkrijgbaar, maar wel in andere kleuren

Tijd:

Lang. Veel te lang… Wegens een “sewing-dipje” in november 2020 mee begonnen en pas in maart 2021 afgemaakt. Maar gezien de wat tijdrovende details, denk ik dat je zeker 2 weekenden bezig bent

Aanpassingen:

Zakken en gulp weggelaten

Fijn:

Mooie pyjama!

Minder fijn: 

De maat broek voelt niet helemaal juist. Paspelband is tijdrovend (maar wel leuk!)

Vaker maken?

Ja! Ik wil de broek wat aanpassen en dan verwacht ik nog vele versies hiervan in de toekomst

Eindoordeel:

Leuke en mooie pyjama. Het kost wat tijd, maar het is de moeite waard. De top is ook leuk als blouse.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties