lycra

Wat is lycra?

15 juni 2021

Een van de populairste stoffen voor de zomer is Lycra. Niet zonder reden, want het is dé stof voor het maken van badkleding. Maar wat is Lycra nu eigenlijk en waarvan wordt het gemaakt? We leggen het je uit! 

Wat is Lycra?

Als we kritisch kijken naar Lycra, dan is Lycra geen stof maar een garen. Lycra is namelijk de officiële merknaam van elastomeer garen; heel rekbaar garen dat wordt gemaakt van synthetisch rubber. Andere merknamen die we gebruiken voor deze soort garens zijn bijvoorbeeld Elastan en Spandex. 

We gebruiken de benaming Lycra in de volksmond voor stoffen die voor het grootste gedeelte uit Lycra bestaan. Maar het kan dus ook voorkomen dat je een stof tegenkomt die voor een klein percentage uit Lycra bestaat. In dat geval is Lycra het garen wat zorgt voor de rekbaarheid in de stof.

Waar gebruik je Lycra voor?

Door de rekbaarheid en gladheid van de stof, heeft Lycra het imago dat het lastig te verwerken is. Het belangrijkste bij het verwerken van Lycra is dat je de juiste fournituren gebruikt. 

Zo raden we je aan om Lycra altijd te stikken met een stretchnaald. Anders kun je halen in de stof krijgen. Mede om halen te voorkomen raden we je ook aan om gebruik te maken van naaiclips en zo min mogelijk van spelden. 

Pak daarnaast voor het stikken van Lycra een stretch garen zoals de seraflex van Metler. En zijn er bepaalde stukken die je liever eerst even aan elkaar rijgt? Gebruik dan een wateroplosbaar rijggaren zoals de wash way Madeira. 

Hoe onderhoud je Lycra?

Alhoewel Lycra voornamelijk voor zwemkleding wordt gebruikt, is het niet goed bestand tegen zeep, chloor én hoge temperaturen. Te lang en/of te heet wassen heeft namelijk een negatief effect op de werking van het elastaan. 

Onze tip om jouw zwemkleding van Lycra zo lang mogelijk goed te houden, is dus om deze na het zwemmen meteen even uit te spoelen. Daarna op een voorzichtig en kort programma even wassen. 

Ben je eruit dat Lycra dé stof is voor jouw nieuwe project en kun je niet wachten om te beginnen? Wij hebben het hele jaar door een groot assortiment aan diverse soorten en prints Lycra. 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties