Blogger Stephanie Damesmode lycra Lingerie | Beach

Off the shoulder badpak – Gratis patroon

15 mei 2020

Dit jaar wilde ik meer dingen gaan uitproberen. Er zijn al veel dingen die ik al gemaakt heb, maar ook veel dingen waar ik niet aan wilde beginnen. Hieronder viel een broek. Die ik in mijn vorige blog al aan jullie heb laten zien. Ook valt een badpak/bikini hieronder. Ik denk dat veel mensen mij hierin herkennen. Het is best een gladde stof, niet al te makkelijk om te naaien en waar begin je nou eigenlijk!?

Met deze blog hoop ik zo makkelijk mogelijk te kunnen uitleggen hoe jullie net als mij een leuk badpak kunnen maken. Ook hoe dat nou eigenlijk in zijn werk gaat.

Benodigdheden

Zo maak je zelf een off the shoulder badpak

Na het uitknippen van de lycra en de mesh/lycra tule heb ik eerst het kruis apart van elkaar vast gemaakt. Dus eerst die van de lycra en daarna die van de mesh. Die heb ik daarna op elkaar gespeld zodat ik het elastiek kon vast stikken.

Het elastiek heb ik vast gestikt met een uitwasbaar rijggaren (als je dit nat maakt of wast dan lost het rijggaren op). Hierdoor kan je wel het elastiek op zijn plaats houden tijdens het naaien, maar het garen ook snel weer verwijderen met een nat doekje of later in de was.

Ik heb het elastiek ongeveer 1 cm van de rand vast gestikt met de naaimachine (aan de binnenkant). Hieraan heb ik tijdens het naaien heel licht getrokken zodat er een klein beetje rek op zat. Daarna heb ik het omgevouwen en met de coverlock de zoom vast gemaakt.

Zoals je op de eerste en 2e foto ziet, zie je dan een cover stiksel, maar ook nog het stiksel die we genaaid hebben op de naaimachine met het uitwasbare rijggaren. Nadat ik het badpak onder de kraan heb gehouden (zie laatste foto) is dat stiksel helemaal verdwenen en heb je een super strakke afwerking, tof hè?! Mocht je nou niet in het bezit zijn van een coverlock dan kun je altijd nog op de gewone naaimachine een zigzag steek gebruiken.

Daarna heb ik de naden aan de zijkant van het badpak in elkaar gezet met de lockmachine en de armsgaten genaaid.

Als laatste heb ik de ‘vollant’ eraan gezet. Deze heb ik eerst met de lockmachine eraan gezet en daarna nog afgewerkt met de coverlock.

De manier waarop ik het elastiek op het badpak heb gezet en daarna de zoom heb gemaakt was erg gemakkelijk en ziet er op deze manier ook heel professioneel uit. Dit maakte het ook een stuk makkelijker om een zoom te maken doordat ik het door het badpak elastiek heel makkelijk om kon vouwen en een mooie zoom te naaien.

Conclusie

Ik hoop dat ik het voor jullie een stuk makkelijker heb gemaakt om ook eens te gaan beginnen aan een badpak/bikini. Er zijn namelijk zo veel leuke patronen en ook veel gratis zoals deze.

Ben je alweer benieuwd naar het volgende project waar ik mee bezig ben?! Dan kun je altijd even een kijkje nemen op mijn Instagram

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Karin
3 jaren geleden

Wat leuk Stefanie! Ik verbrand ontzettend en daarvoor is een iets meer bedekter badpak de perfecte uitkomst 🙂