Newborn & Kids Blogger Daphne lycra Lingerie | Beach Nieuws

Badpakje van een patroon van Sew a Little Seam

14 juni 2022

Eens moet de eerste keer zijn! Werken met Lycra, ik had het nog nooit gedaan en op een of ander manier had ik toch altijd een klein beetje angst voor die vrolijke maar o zo gladde stof. Met het oog op de vakantie die zou komen en de wens voor een eerste badpakje voor Zoë vond ik dit hèt geschikte moment om me er toch eens aan te wagen. Met succes! Ik ben zeer tevreden over het resultaat en het werken met badpakkenstof stof viel mij heel erg mee.

Benodigdheden

Children’s Mairin Swimsuit

Voor het badpakje van Zoë heb ik gekozen voor het Children’s Mairin Swimsuit patroon van Sew a Little Seam. Dit is een enorm uitgebreid patroon dat gaat van 3 maanden tot 12 jaar en ook beschikbaar is in een dames versie.

Het patroon heeft veel mogelijkheden in wat je gaat maken; een badpak, bikini of een tankini. Heb je die keuze eenmaal gemaakt, dan kun je nog weer kiezen voor brede bandjes, dunne bandjes, ruffles, geen ruffles, highwaist broekjes etc. etc.

Je betaalt voor dit patroon ongeveer € 8,- maar naar mijn idee is dit het zeker waard.

Wat ik gemaakt heb voor Zoë:
Maat 12 maanden
Wide strap options – One piece bikini cut bottoms + V back met ruffle
HACK; ruffle op de heupen

Zo maak je het Mairin Swimsuit

Het patroon bestaat uit ± 70 pagina’s als je hem helemaal in z’n geheel wilt printen. Het voordeel hiervan is dat je alle mogelijke opties en maten hebt. Het nadeel hiervan is dat het veel pagina’s zijn en dat het veel zoek en plak werk is.

In de tutorial van het patroon staan tabellen met wat je moet printen per gekozen optie. Door dit te gebruiken heb je misschien maar 15 pagina’s nodig wat een stuk overzichtelijker is.

HACK;
Waneer je het patroon geknipt en geplakt hebt moet je een aanpassing maken aan de back en front van de onepiece. Meet bij je kindje vanaf de oksel op welke hoogte de ruffle van de heup moet komen. Teken hier op het patroon een horizontale lijn. Teken het patroon over + 1 cm naadwaarde bij die horizontale lijnen. Het patroon deel je alleen in tweeën voor de buitenstof de voering laat je aan 1 stuk.

De Wirst ruffle gebruik je gewoon van het patroon.
(Wil je nog meer plooitjes, dan kun je deze lengtes langer maken)

Let op! Maak 2 kleine knipjes in het voorpand op de plek van de markering tekens. Dit is de plek waar je start met de ruffles van de schouderband. Deze knipjes heb je later nodig om terug te vinden waar je moet starten.

Stap 1: Basis van het badpakje

Start met de buitenstof van het badpakje. Leg 2 bovenste delen van het patroon met de goede kanten op elkaar. Naai de zijnaden vast. Doe dit ook voor de 2 onderste delen van het patroon.

Leg ook de 2 delen van de voering op elkaar naai hiervan de zij naden en kruisnaad dicht.

Stap 2: Ruffles maken

Leg de 2 lange stroken met de goede kanten op elkaar en naai de 2 naden aan de korte kant vast.

Ga nu met een rijgsteek op ongeveer een halve centimeter van de rand helemaal langs de bovenkant. Begin met een lange onder- en bovendraad.

Als je helemaal rond bent geweest, maak je de ruffles op de maat van het badpakje. Dit doe je door zachtjes aan de onderdraad te trekken. Je ziet nu dat hij rimpelt. Zet de ruffle vast met (veel) clipjes aan het bovenstuk van het badpakje.

Stap 3: Ruffles aan het badpakje maken

Naai de ruffles eerst eventjes vast met een rijgsteek. Je bent dan van die grote hoeveelheid clipjes af.  Vervolgens leg je het onderste deel van het badpakje met de goede kanten op elkaar op en maak je deze 3 lagen aan elkaar vast met de lockmachine.  Sluit af met het dicht maken van de kruisnaad.

Stap 4: Schouder banden

Zet de schouderbandjes aan de schoudernaad en rimpel de ruffles op de zelfde manier als eerder. Maak de ruffle op de juiste lengte (van het uiteinde van het bandje tot het knipje op het voorpand) het afgeronde stukje van ruffle komt aan het voorpand.

Stap 5: Elastiek aan de halslijn

Maak het elastiek langs de halslijn vast met clipjes. De afmeting van het elastiek staat genoemd in de tabel bij het patroon/tutorial. Rek het elastiek licht uit en zet het iets vanaf de rand vast met een rijgsteek. Gebruik daarna de lockmachine maar snij langs het elastiek. De naad komt dan helemaal mooi over het elastiek.

Vouw vervolgens het elastiek om naar binnen en zet het vast met een zigzag op de goede kant van de stof.

Het elastiek voor de banden en de rug zet je eerst alleen vast met een rijgsteek.

Stap 6: Ruffles aan de schouderbanden maken

De ruffles heb je net op maat gemaakt en leg je nu met de goede kanten op elkaar op de banden. Het afgeronde stukje van de ruffle komt aan het voorpand, het rechte stukje onderaan de schouderband. Zet nu vast met een rijgsteek.

Ga nu met de lockmachine langs de hele rand van de banden met ruffles en het rug gedeelte. (Deze stap staat niet op de foto, dit komt omdat ik de tutorial aangehouden heb, maar naar mijn mening kan de afwerking van de ruffles beter door het op deze manier te doen).

Vouw vervolgens het elastiek om naar binnen en zet het vast met een zigzag op de goede kant van de stof.

Stap 7: Elastiek bij de benen

Het elastiek voor de benen zet je eerst vast met een rijgsteek op een klein stukje vanaf de rand. Overlap het elastiek ongeveer een halve cm bij het begin en het einde.

Hierna ga je er overheen met de lockmachine zodat het mooi afgewerkt is. Vouw vervolgens het elastiek om naar binnen en zet het vast met een zigzag op de goede kant van de stof.

Stap 8: Het badpakje is bijna klaar

Om het badpakje helemaal af te maken moeten de schouderbanden nog vast. Het beste is (als dat kan natuurlijk) om even te passen bij je/het kindje om de schouderbandjes op de juiste maat vast te maken. 

Zoek het midden op van de rug en leg allebei de schouder banden tegen het midden aan. De banden leg je 1 cm naar binnen. Daarna naai je het vast over je eerdere zigzag stiksel wat je gemaakt hebt om het elastiek vast te zetten.

Klaar! Hopelijk viel het mee en ben je tevreden met je badpakje. Mijn badpakje is al uitvoerig getest en ik ben zeer tevreden 🙂 Ik ben zeer benieuwd naar jullie creatie!

Conclusie

Do's

Ga vooral lekker aan de slag met Lycra, laat je niet afschrikken. Met wat ervaring en lef kom je een heel eind! Lekker combineren en genieten van de zomerse badpakjes/bikini’s

Don'ts

Ga niet zomaar aan de slag. Met mijn uitleg kom je heel ver in het maken van het badpakje maar toch zou ik je adviseren om ook het hele patroon en tutorial van Sew a Little Seam goed door te lezen en uit te zoeken wat van jou van toepassing is. Je hebt hier echt profijt van.

Delen jullie je creatie op Social Media? Gebruik dan de volgende tags zodat wij jullie creatie terugkunnen vinden;
@Budgetstoffen #Budgetstoffen, #Budgetstoffencreatie, #BSbloggerDaphne @LeukCadeautje

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties