Blogger Astrid - Magic Wardrobe Quick en easy wol Kostuum Verkleed kleding Cosplay & Fantasy Evenementen Festival

Maak eenvoudig een cape voor Cosplay en LARP

5 april 2024

Het seizoen voor buitenevenementen komt er weer aan, maar soms is het nog nét een beetje fris. Dan komt een bijpassende cape goed van pas. Ik leg hier uit hoe je eenvoudig zelf een cape maakt voor bij jouw favoriete kostuum. En doordat er weinig naden in zitten is hij ook nog lekker snel klaar.

Benodigdheden

Voor het tekenen van het patroon:

 • Krijt (ik gebruik een krijtpen, maar elk soort stofkrijt is prima)
 • Schaar
 • Meetlint
 • Spelden
 • Strijkijzer

Voor de cape:

 • Ik gebruikte voor de lange cape 3 meter stof en voor de korte cape 1 meter stof (gemêleerde wol)
 • 60 cm Biaisband van 2 cm breed
 • 1 Suiting
 • Bijpassend garen

Stofkeuze

Voor deze cape gebruik ik een mooie mosgroene gemêleerde wol. Als sluiting kies ik een koordsluiting voor de lange cape. Dat past goed bij de woudloper-look van de cape. De korte cape sluit met een Noorse sluiting.

Ik raad je aan om te kiezen voor een dikkere stof zoals wol. Dan valt je cape mooi en is hij ook lekker warm.  Gordijnstoffen werken vaak ook prima en het voordeel hiervan is dat die meestal wat breder zijn.
Wil je echter een zwierige, sierlijke cape en is warmte daarbij minder belangrijk? Denk dan eens aan chiffon of organza.

Het patroon

Het patroon voor deze cape is heel eenvoudig. Eigenlijk is het gewoon een halve cirkel met een paar extra naadjes. Daarom tekenen we rechtstreeks op de stof. Wil je dit patroon vaker gebruiken of werk je met een zeer dunne stof? Dan is het handig om je patroon eerst op papier te tekenen.

Stap 1: Vouw de stof dubbel in de breedte

De meeste stof wordt standaard geleverd met een vouw in de lengterichting van de stof, met de zelfkanten op elkaar. Omdat wij de volledige breedte van de stof nodig hebben vouwen we deze in de breedte in plaats van in de lengte, met de afgeknipte zijdes op elkaar.

Stap 2: Teken de hals- en schoudernaden

 1. Meet 20 cm af vanaf de hoek en markeer dit punt met krijt.
  Houd een kant van het meetlint vast en schuif de andere kant van je meetlint nu een klein stukje verder. Teken weer af op 20 cm. Doe dit totdat je een kwart cirkel hebt. Dit wordt je halsnaad.
 2. Teken een lijn door de punten van de kwart cirkel.
 3. Meet de helft van die lijn en teken daardoor een nieuwe lijn vanuit de punt van de stof. Trek de lijn nog 12 cm door vanaf de halsnaad.
 4. Markeer 4 cm links en rechts op de halsnaad. Trek van daaruit een lijn naar de uiterste punt van de 12 cm. De driehoek die ontstaat wordt straks de schoudernaad.

Stap 3: Teken de zoom

Voor de zoom doe je hetzelfde als bij de halslijn. Houd één kant van je meetlint in de hoek en schuif de andere kant steeds een beetje verder terwijl je de lengte van je cape markeert met krijt. Houd hierbij rekening met 2-3 cm extra lengte voor de afwerking. Er staan nu dus twee kwart cirkels op je stof, één grote voor de zoom en één kleine voor de halsnaad.

Stap 4: Teken de muts

Na het tekenen van de cape blijft er nog stof over. Daar kun je mooi de muts tekenen.

 1. Markeer 45 cm langs de zelfkant. Dit is de voorkant van de muts.
 2. Markeer 25 cm langs de andere zijde. Laat de lijn iets schuin lopen zodat hij aan het einde 3 cm van de rand ligt. Dit is de halsnaad van de muts.
  (Ik gebruik de zelfkant van de stof als afwerking. Als je hier liever een rolzoompje maakt wordt je halsnaad 28 cm)
 3. Nu de basismaten van de muts zijn vastgelegd kun je de rest van de muts tekenen. Op de foto zie je hoe ik een ronde muts en een puntmuts tekende. Je kunt kiezen wat het beste bij jouw kostuum past.

Alle onderdelen voor jouw nieuwe cape zijn nu op de stof getekend. Knip de cape en de muts uit. Houd hierbij rekening met een naadtoeslag van 1,5 cm.

Stap 5: Naai en strijk de schoudernaden

Tijd om je cape in elkaar te gaan zetten. Daarvoor beginnen we met de schoudernaden.

 1. Maak een klein inknipje op de plek waar de driehoek van de schoudernaad samenkomt met de halsnaad.
 2. Vouw de stof nu langs de middenlijn van de driehoek, zodat de twee inknipjes op elkaar komen te liggen. Speld de schoudernaden en stik ze tot in het puntje vast.
 3. Strijk de driehoek plat zoals op de foto. Omdat je de stof niet wegknipt is de schouder meteen mooi afgewerkt.

Stap 6: De muts

 1. Speld en naai de naad van de muts
 2. Werk de rand af met een kleine zigzag-steek

Stap 7: De halsnaad

 1. Leg de halsnaden van de muts en de cape met de goede kanten op elkaar.
 2. Speld en naai de halsnaad

Stap 8: Afwerking van de hals

We werken de hals af met een biaisbandje. Dit ziet er mooi uit en het maakt de naad van de nek een stuk steviger. Maar je kunt er ook voor kiezen om deze stap over te slaan en de randen gewoon af te werken met een kleine zigzag.

 1.  Vouw het biaisband aan één kant open en speld het vast met de vouw op de halsnaad. Laat aan het begin en het einde van de naad ongeveer 1,5 cm uitsteken. Naai het biaisband vast.
 2. Sla beide uiteinden om en speld ze vast voor de volgende stap
 3. Sla het biaisband om naar de andere zijde van de naad en zet hem vast. Dit gaat gemakkelijker met klemmetjes, maar spelden kan ook. Stik vlak langs de rand van je biaisband. Nu is je naad al mooi afgewerkt.
 4. Speld de naad plat op de stof en stik ook de andere zijde van het biaisband vast.

Stap 9: Afwerking van de zoom

We werken de zoom af met een rolzoompje

 1. Sla de rand van de cape 1 cm om en strijk hem plat.
 2. Sla de rand nogmaals 1 cm om en strijk deze weer plat. Speld de zoom.
 3. Naai de zoom vlak langs het randje van de omslag. Neem hiervoor de tijd, dan wordt het het mooist.

Stap 10: Sluiting

Er zijn enorm veel manieren om je cape te sluiten, bijvoorbeeld een strik, knoop, haak en oog en nog veel meer. Hier een paar voorbeelden:

Je kunt de cape natuurlijk nog naar hartenlust versieren zodat hij nóg beter bij de rest van het kostuum past. En dan… is jouw cape klaar!

Nog een paar tips

 • Kies voor stoffen die gemakkelijk zijn om mee te werken. De meeste natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen en wol zijn heel fijn.
 • Je kunt de cape zo lang maken als jij zelf wilt. De capes in mijn blog zijn een voorbeeld, maar korter of langer kan natuurlijk ook (zolang je genoeg stof hebt).
 • Combineer verschillende lengtes voor meer warmte en een nog stoerder resultaat.

Veel plezier met het maken van jouw eigen cape!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties