Damesmode Blogger Karin Naaitechnieken Tutorials

Zo maak je een knoopsgat

17 augustus 2021
Knoopsluiting

Stap-voor-stap handleiding voor het maken van een knoopsgat

Een knoopsgat maken, het klinkt heel moeilijk. Dit valt echt wel mee, je moet alleen net even weten hoe. De meeste naaimachines hebben een speciale functie hiervoor. Heeft die van jou het niet? Geen probleem! Ook dat leg ik uit.

Stap 1: patroon kiezen en stof knippen

Allereerst begin je met het kiezen van een patroon en stof voor een kledingstuk met knoopsluiting. Zelf ging ik voor de Alicia top van La Maison Victor, een zomers, mouwloos topje. Voor de stof koos ik een soepele, verticaal gestreepte viscose/polyester mix.

Zoals gebruikelijk begin je met het knippen van de stof volgens het patroon.

Stap 2: verstevigen met vlieseline (optioneel)

Heb je gekozen voor een dunne, soepel vallende stof? Dan kun je ervoor kiezen om het deel met de knoopsgaten te verstevigen. Zo zorg je ervoor dat je een mooie knoopsluiting krijgt en de knoopsgaten niet gaan ‘hangen’. Ik zou aanraden om dit te doen bij dunne stoffen zoals chiffon, voile en viscose. Bij katoen is deze stap minder noodzakelijk want dat heeft van zichzelf al veel ‘body’.

Aan welke kant jouw knoopsgat moet komen? Voor dameskleding valt de rechterkant altijd over de linkerkant, dus hierbij komen de knoopsgaten aan de rechterkant (gezien vanuit de drager). Deze kant ga je verstevigen met plakvlieseline. Je kunt gebruik maken van een groot stuk vlieseline wat je op maat knipt, maar er zijn ook hele handige rolletjes vlieseline te vinden van stroken die al bijna perfect op maat zijn. Alles over de verschillende soorten vlieseline kun je vinden in deze blogpost: alles over vlieseline.

Je gaat als volgt te werk:

 • Leg je patroondeel met de verkeerde kan van de stof omhoog. Vouw het knoopsgaten beleg (de extra strook aan het voorpand) naar binnen en strijk of pers plat. Schuif de vlieseline onder het omgestreken deel (zie foto). Leg het met de lijmkant naar boven, dus tegen het deel waar de knoopsgaten komen. De lijmkant herken je doordat het een beetje glimt en je er kleine lijmbolletjes op kunt voelen.
 • Dek het geheel af met papier, dit kan patroonpapier of gewoon printerpapier zijn. Zo voorkom je dat de vlieseline aan je strijkbout gaat kleven
 • Strijk het geheel en verwijder het papier weer. Als het een beetje is vastgeplakt dan trek je het voorzichtig los.
 • Knip de vlieseline die uitsteekt bij.
 • Werk de rafelrand af met een zigzag- of overlocksteek (optioneel).

Het is natuurlijk mogelijk om de vlieseline eerst op maat te knippen. Echter merk ik bij dunne stofjes zoals chiffon dat het snel scheef trekt en daarom heeft het mijn voorkeur om het achteraf bij te knippen.

Afhankelijk van je patroon maak je de rest van je kledingstuk nu, totdat je bij de instructies komt om knoopsgaten te maken. Bij mijn topje moest ik eerst het beleg vastnaaien voordat ik daarmee verder kon.

Knoopsluiting maken
Knoopsluiting verstevigen
Knoopsgaten verstevigen

Stap 3: knoopsgaten maken

Nu kunnen we de knoopsgaten gaan maken! De knoopsgaten komen bij een dameskledingstuk dus aan de rechterkant (gezien vanuit de drager). Met het ezelsbruggetje “a woman is always right” is dit gemakkelijk te onthouden ;). Bij mannenkleding zitten ze aan de linkerkant.

 • Neem de markeertekens voor de knoopsgaten over op de stof. Heeft je patroon geen markeertekens? Gebruik dan een Simflex of meet waar ze moeten komen.
 • Oefen het maken van een knoopsgat eerst op een proeflapje van dezelfde stof (optioneel).
 • Maak vervolgens alle knoopsgaten met je naaimachine. De meeste naaimachines hebben hier een speciale functie/knop voor. Heeft jouw naaimachine dit niet? Maak dan een knoopsgat op de volgende manier: zet de naaimachine op de zigzag steek en zet de zigzagbreedte vrij smal. Stik links en rechts van je markering twee verticale lijnen. Zet de zigzagbreedte vervolgens op zijn wijdst en connect de verticale lijnen meet een horizontale lijn bovenaan en onderaan. Je hebt nu een gesloten rechthoek.
 • Maak de knoopsgaten voorzichtig open met een tornmesje en schaartje. Ik zet vaak een speldje aan het ‘einde’ van het knoopsgat zodat ik geen gevaar heb dat ik uitschiet en het knoopsgat per ongeluk te groot wordt.
Knoopsgaten maken
Knoopsluiting
Knoopsgaten openen

Stap 4: knopen aanzetten

 • Markeer waar de knopen moeten komen. Dit kun je uitmeten, maar ik leg de stof gewoon op elkaar en prik een speldje door het knoopsgat.
 • Naai de knoopjes aan. Dit kun je met de hand doen, maar met de naaimachine gaat dit veel sneller. De eerste keer is het wat uitzoekwerk om er achter te komen hoe dit werkt op jouw machine. Het scheelt echter enorm veel tijd en je zult nooit weer een knoop met de hand aan willen zetten als je eenmaal hebt ontdekt hoe fijn dit werkt
Knoopsluiting maken
Knoopsluiting maken
Topje knoopsluiting

En voila, zo heb je een mooie knoopsluiting gemaakt.
Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn tutorial en extra tips & tricks en wens je veel succes met jouw naaiproject!

Topje knoopsluiting
La Maison Victor Alicia

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties