Blogger Stephanie Kussens Huis & Tuin Hobby

Maak zelf een geweven kussen

25 oktober 2021

Make your house a home

Er worden veel blogs geschreven over het maken van kleding. Ook ik heb hierover al heel wat blogs op mijn naam staan. Toch wilde ik dit keer uit mijn comfort zone stappen en een blog schrijven over het maken van home deco.

Tussen de ruim 5000 pins die ik heb opgeslagen op Pinterest bleef dit kussen kriebelen. Ik wist zeker dat ik dit kussen zelf kon maken, maar ik moest nog wel even weten hoe de stoffen precies worden geweven. Daar ben ik inmiddels achter en in deze blog leer ik het jou ook!

Wat heb je nodig voor het maken van dit kussen?

Zo maak je een geweven kussen

Stroken knippen

 1. Ik ben begonnen met het knippen van een vierkant van 45x45cm. Ik wilde namelijk graag deze grootte voor mijn kussen. Dit vierkant heb ik plat op tafel gelegd.
 2. Daarna ben ik begonnen met het knippen van de repen stof. De donker grijze katoen heb ik met een zoommaatje op 6 cm geknipt en de licht grijze katoen op 9 cm. Je kan er best aardig wat knippen. Je hebt er namelijk meer nodig dan je denkt!!!!
 3. Naai de stroken dicht en keer ze om.
 4. Pers de stroken met het strijkijzer mooi open.

Ik kwam er na het naaien en omkeren al snel achter dat de repen van 6cm veel te breed waren om te gebruiken voor het weven. Ik heb de bandjes na het open persen daarom nog een keer omgevouwen en vast geplakt met lijm op rol. Hierdoor werd de stof wel wat dikker, maar ik vind dat achteraf wel een onwijs leuk effect geven.

Mocht je dat niet willen, dan kun je altijd je repen een stuk dunner knippen. Bijvoorbeeld 4 cm in plaats van 6 cm.

stroken knippen
Met een haarspeld kan je de tunnels makkelijk keren
stroken kussen

Stroken weven

Daarna werd het tijd om alle delen met elkaar te weven. Hiervoor heb ik de foto’s gebruikt op deze website. Hier kan je zien hoe het kussen stap voor stap is geweven.

Ik moet zeggen dat het best een beetje puzzelen is, maar het is zo enorm leuk om te doen. Om te kijken of je het goed hebt gedaan, is het handig om tussendoor even een foto te maken. Op een foto heb je een beter overall beeld en kun je zien of je de stof misschien beter anders had kunnen weven.

Na het weven heb ik alle stroken met rijgdraad vastgezet op de 45×45 cm lap stof. De middelste delen heb je met het weven aardig vast gezet, maar de buitenste delen zitten vrij los. Hierna kun je het nog even extra vast zetten met de naaimachine.

stroken weven

Rits inzetten

 1. Knip eerst de 2 delen voor de achterkant van het kussen. Dit zijn twee delen omdat in het midden de rits komt. Voor het onderste deel heb ik 33 cm x 45cm geknipt. Dit is inclusief 1cm naadwaarde aan de bovenkant voor het vastnaaien van de rits.
 2. Dan hou je nog 13 cm (45 in totaal – 32 bovenkant zonder naadwaarde = 13 cm) over voor het bovenste deel. Hier heb ik 5cm bij gedaan voor de omslag. Voor het bovenste deel heb ik dus een stuk stof  van 18 cm x 45 cm geknipt.
 3. Pak nu het grote deel (33cm) erbij en leg de rits ondersteboven tegen de rand aan. Je legt de goede kant van de tandjes van de rits dus tegen de goede kant van de stof. Naai de rits vast.
 4. Klap de rits om zodat de tandjes met de goede kant naar boven wijzen en stik de stof smal op de kant door. Zie de eerste foto hierboven. Nu zit de rits netjes en stevig vast.
 5. Vouw de bovenkant van het kleine deel (18 cm) stof 3 cm om/dubbel.
 6. Pak nu het grote stuk stof, waar je zojuist de rits aan vast hebt genaaid, erbij met de goede kant naar boven.
 7. Leg nu de kleine lap stof over de rits, met het omgevouwen stuk naar beneden. De stof valt nu over de rits en verbergt zo de rits.
 8. Stik nu de rits vast aan de kleine lap stof zoals op de foto hierboven.

Nu heb je een mooie verborgen rits.

rits inzetten
rits inzetten 2
rits inzetten

Kussen in elkaar naaien

 1. Nu kan je de 2 kanten van het kussen op elkaar naaien en via de rits het kussen keren.
 2. Optioneel kun je de binnenkant nog afwerken met de lockmachine of een overlock steek op de naaimachine.
eindresultaat

Nu heb je een heel gaaf kussen gemaakt. Ik ben er super blij mee en ik ben er echt helemaal weg van.

Heel veel succes met het maken van je eigen kussen!

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties