Fleece Newborn & Kids Blogger Daphne Antipilling Fleece Tutorials Verkleed kleding Nieuws

Verkleedkleren naaien: Het Drakenpak

7 november 2022

Tot nu toe maak ik 2x per jaar een nieuwe outfit voor Finn om zich in te verkleden. Dat is met carnaval en met de opening van de kinderboekenweek. Het thema van de kinderboekenweek was dit keer GI-GA-GROEN. Dus naaide ik een stoer drakenpak van fleece en tricot en zo ging Finn bijna onherkenbaar als gigagroene draak naar school. Lees hier onder welke aanpassingen ik gemaakt heb aan bestaande patronen (gratis & betaald).

Sew a Little Seam patronen uit anti pilling fleece & tricot

Voor het maken van dit gave draken pak heb ik 2 patronen van Sew a Little Seam gebruikt. 1 betaalde en 1 gratis patroon.

Het Imagine patroon (betaald) heb ik gebruikt voor de cape en de schoencovers. Bij mij maakte dit patroon deel uit van een set patronen, namelijk het Once upon a Pattern.

Het Movie Night Pajama’s patroon (gratis) gebruikte ik voor het shirt en de broek.

Tip! Als je een meisje onder de 12 in huis hebt wat zich graag verkleed. Schaf dan de Once upon a pattern aan. Die komt echt met een stapel aan opties om verkleedkleren te maken.

 

De cape en schoencovers maakte ik uit anti pilling fleece. Super zacht, lekker warm en geeft veel volume aan de cape. Beschikbaar in veel kleurtjes dus wat voor draak je ook maakt, de juiste kleur vind je vast.

Het “lijf” van de draak maakte ik uit tricot, hierdoor bleef het het een lekker soepel pak, en kan daardoor ook nog als pyjama gebruikt worden. Tricot is er ook in heel veel kleurtjes dus er matcht er vast een met je cape!

Zo maak je het drakenpak

Knip als eerste de capuchon uit de binnen en buitenstof, je hoeft hier geen aanpassingen aan te maken. Leg het even apart tot je er weer aan toe bent.

Stap 1: Patroon van de cape aanpassen

Allereerst begin je met het overtekenen van het patroon voor de buiten cape. Deze moet je aanpassen om de stekels toe te voegen en er een “vleugelvorm” van te maken. Ik maakte maat 7 en gebruikte als basis lijn de korte cape. Deze heb ik 18 cm verlengd. Hij komt dan mooi tussen de korte en de medium lengte in.  De lijn bij A is de stof vouw.

Vervolgens haal je halve rondjes onder uit de rand. Ik kon dit precies met een rol tape doen, maar je kunt het ook uit de losse pols tekenen of iets anders wat je tegenkomt. Zorg er wel voor dat je aan beide uiteindes 1 cm naad waarde overhoud.

Omdat de cape normaal uit 1 stuk bestaat. (Lijn A tegen de stofvouw) moet je daar naadwaarde bij tekenen. Dit  doe je ook onderaan de cape.

Buiten cape: 
Dit patroon wat je nu getekend hebt knip je twee keer op dubbele stof, zo krijg je vier patroondelen uit stof. Twee voor het achterpand en twee voor het voorpand.

Markeer goed wat kant A is. Van het achterpand is kant A de lijn waar de stekels komen.

Binnen cape:
Leg voor de binnen cape dit patroon 1 keer op dubbele stof dit worden de twee voorstukken van de binnen cape. Vouw of knip nu de naadwaarde van 1cm die hebt erbij hebt getekend aan kant A weg en leg kant A tegen de stofvouw aan. Je hebt dan nu een achterpand uit 1 stuk zonder middennaad.

BEWAAR ALLE UITGENIPTE HALVE RONDJES! 

Stap 2: Stekels maken

Teken de stekels op onderstaande afmeting en voeg er 1cm naad waarde aan toe. Knip vervolgens de alle stekels uit de lichte kleur en uit de volumevlies / fiberfill. Zorg dat je er genoeg maakt want ze moeten de naad van de capuchon en van de cape helemaal vullen.

Naai deze stekels nu met een rechte steek, knip alle hoekjes weg en keer ze naar de goede kant.

Stap 3: De cape in elkaar zetten

Verdeel de stekels over de midden naad van de capuchon. Bepaal waar ze moeten komen en leg ze daarna met de onderkant langs de naad. Leg het andere deel er met de goede kant bovenop. Naai de capuchon vast zodat de stekels in de naad vallen.

Zet ook de capuchon van de binnen cape in elkaar.  Leg beide capuchons in elkaar met de goede kanten op elkaar. Naai vast aan de voorzijde van capuchon.

Vouw de capuchon naar de goede kant en stik hem vervolgens door op 0,5 cm van de voorrand door.

Maak de stekels op de cape op de zelfde manier als bij de capuchon.
Bepaal waar ze moeten komen en leg ze langs de A kant van je buitencape. Leg de andere A kant er boven op en stik vast.

Je kunt nu de cape afmaken zoals de tutorial van het patroon aangeeft. Zet de voorpanden van de buiten cape vast aan je achterpand.

Maak ook de stukken van het voorpand aan de binnen cape vast. Laat in 1 van deze naden een keergat open van ongeveer 15/20 cm.

Rimpel vervolgens de hals rand van je binnen en buiten cape zodat de capuchon er goed op past. In het tutorial staat aangegeven tot waar je moet rimpelen.

Leg de capuchon tussen de binnen en buiten cape. Stik nu langs de hele rand van de cape met 1 cm naad waarde.

Tip! Gebruik nu een kartelschaar en ga langs de rand.
Door het gebruik van de kartelschaar haal je steeds kleine beetjes  stof weg waardoor er meer ruimte komt in de naad. Hierdoor krijg hele mooie ronde naden. 

Vergeet zo niet je keergat met de hand dicht te maken met een onzichtbare (ladder) steek

Stap 4: Shirt maken

In principe kun je het shirt in elkaar zetten zonder aanpassingen te doen, dat was mijn idee in eerste instantie. Tot mijn oog op de stapel uitgeknipte halve rondjes viel. Toen bedacht ik om dat te gebruiken als finishing touch op de buik. Zo kwamen de schubben erbij.

Naai ze rij voor rij met een overlap vast op het voorpand. Ik heb er nog wat lichte bij geknipt om een kleur overgang te maken.

De laatste rij leg je andersom neer en stik je dan vast. Daarna vouw je hem terug zoadat hij goed ligt en stik je hem langs de rand vast. Zo zie je nergens stiknaden. 🙂

Zet vervolgens het achterpand, de mouwen en de boordjes er aan en werk je shirt netjes af.

De broek naai je zonder aanpassingen.

(In de tutorial van het patroon staat dit ook allemaal stap voor stap uitgelegd met foto’s)

Stap 5: Maak het af met schoencovers en een masker

Ik had nog een klein beetje tijd en stof over, dus maakte ik ook de schoencovers uit het Imagine patroon. Ik kon hem helaas niet dubbel maken omdat ik niet genoeg stof meer had, maar enkel werkt net zo goed!

Ook vond ik last minute nog een stapeltje vilt in mijn voorraad, en lieten daar nou net de goeie kleuren tussen zitten. Ik downloadde het masker van Messy Little Monster. Met een beetje passen en meten en overtekenen heb ik er een laagjes masker van gemaakt die het écht helemaal afmaakt.

Je drakenpak is klaar!

Dit was zo ontzettend leuk om te maken en ook heel dankbaar werk! Finn was super blij met zijn giga groene drakenpak en hij wilde hem met liefde even showen! Ik wens jullie heel veel plezier met het maken van jullie drakenpak!

Delen jullie je creatie op Social Media? Gebruik dan de volgende tags zodat wij jullie creatie terug kunnen vinden;
@Budgetstoffen #Budgetstoffen, #Budgetstoffencreatie, #BSbloggerDaphne @Mooi.van.Mama 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties