Damesmode Dames Plussize Mode chiffon Tutorials Nieuws

DIY chiffon rok (gratis patroon!)

25 juni 2021

Hoe ziet jouw ideale rok eruit? Een mini, midi of maxi? Hoe jouw ideale rok er ook uitziet, met deze DIY maak jij hem gewoon zelf. We leggen jou stap voor stap uit hoe je jouw eigen patroon kunt tekenen en voorzien je van alle tips die je nodig hebt om zelf een gevoerde chiffon rok te maken. Let’s go!

Maaktijd: 2 uur | Beginnerproof

Benodigheden:

1. Rok patroon tekenen

Het patroon van deze rok teken je zelf aan de hand van jouw eigen lichaamsmaten. Meet jouw taille, heup (op het breedste deel) en meet de lengte vanaf de taille tot het punt waar je de rok wilt laten eindigen. 

Het aantal centimeters van de taille gebruiken we voor de lengte van het taille elastiek. Voeg aan jouw aantal centimeters 2 toe voor het vast stikken. Bijvoorbeeld; je hebt een taille van 80cm + 2cm = 82 cm taille elastiek. 

Voor het patroon van de rok pak je jouw heupomvang en voeg je hier 30cm aan toe. Chiffon is een niet rekbare stof en deze 30 cm geeft je straks bewegingsruimte. Dit aantal cm doe je vervolgens gedeeld door 2cm en dat is de breedte van jouw patroondeel. Bijvoorbeeld; jouw heupomvang is 100cm + 30cm / 2 = 65 cm breedte van het patroon. 

Het aantal centimeters dat je voor de lengte hebt afgemeten bepaalt de lengte van het patroon. Kies je bijvoorbeeld voor 80cm (een midi rok), dan krijg je een rechthoekig patroon van 65cm breed bij 80cm lang. 

2. Patroon overnemen op de stof

Nu je de afmetingen van het patroon weet, ga je deze overnemen op de stof. Je knipt in totaal 4x het patroon uit de stof: 2x van chiffon (voor en achter) en 2x uit de tricot voering (eveneens voor en achter). 

3. Basis in elkaar zetten

Je hebt als het goed is nu 4 patroondelen. Nu leg je de chiffon panddelen met de goede kanten op elkaar en zet je beide lange zijden (de lengte) vast met naaiclips. Dit doe je ook voor de tricot voering. 

Stik nu alle 4 de lange zijdes dicht zodat er een rok basis ontstaat. 

4. Lagen aan elkaar vast zetten

Allereerst keren we beide rokdelen om zodat de naden naar binnen zitten en de goede kanten naar buiten. Nu schuif je de voering in de chiffon rok. Match de zijnaden met elkaar en maak met naaiclips de bovenranden van beiden rokken aan elkaar vast. 

Stik de bovenrand op 1cm vast en werk de randen af (lock of zigzag). Nu heb je de voering en de chiffon laag aan elkaar vast gestikt. 

5. Elastiek aanzetten

Nu je beide rokdelen aan elkaar vast hebt gemaakt, gaan we het elastiek aan de bovenkant vastzetten. Hiervoor markeer je eerst met de wateruitwisbare markeerstift vanaf de bovenrand 1,5 centimeter. Dit doe je over de hele breedte van de rok. Je krijgt dus nu een lijn bovenaan de rok, op 1,5 centimeter van de rand. 

Nu markeer je op het elastiek en de rok de zijnaden, midden voor en midden achter. Deze streepjes ga je nu met elkaar matchen. Middenachter van het elastiek op middenachter van de rok, linker zijnaad van het elastiek op de linker zijnaad van de rok, et cetera. Deze punten speld je allemaal vast. 

Om het elastiek aan te zetten rek je het uit van speld tot speld. Zorg ervoor dat de onderkant van het elastiek altijd matcht met de gemarkeerde 1,5 cm lijn zodat je zeker weet dat je het elastiek evenredig aanzet. 

6. De rok zomen

Het elastiek zit nu aan de rok, dus we kunnen door naar de laatste stap: zomen! Wij kiezen ervoor om de viscose voering 10 cm korter te maken dan de chiffon laag zodat je nog een stukje ‘see through’ chiffon aan de onderkant hebt. Je kunt natuurlijk zelf bepalen of jij dit ook wilt en zo ja, hoeveel cm verschil je wilt hebben. 

We raden je aan om de viscose laag af te werken met een lock of zigzag steek en daarna de onderrok met 2cm om te zomen. Voor de chiffon laag raden we je aan om een zo dun mogelijk zoompje te maken. Strijk (let op met de hitte, zet hem zo laag mogelijk!) 0,5 cm zoom om. Doe dit vervolgens nog een keer en stik smal op de kant door. 

Chiffon voering afwerken
Viscose tricot voering afwerking

Tip!

Je kunt van deze DIY natuurlijk ook heel gemakkelijk een patroon maken voor een kinderrokje met elastiek. Je doorloopt exact dezelfde stappen, het patroon wordt dan gewoon kleiner. Kijk ook even of je dan misschien een smaller elastiek wilt gebruiken, 3cm breed bijvoorbeeld. 

Visueel ingesteld? Bekijk de DIY video!

Dat was hem! De DIY van deze toffe rok van chiffon. We wensen je veel naaiplezier als je met deze DIY aan de slag gaat. Maak er wat moois van! 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties