Naaitechnieken Gordijnen Kinderkamer Huis & Tuin

Zo maak je zelf gordijnen

10 mei 2022

Wil jij zelf gordijnen gaan maken, maar weet je niet goed waar te starten? Geen probleem! In deze blog nemen we je stap voor stap mee in hoe je zelf gordijnen kunt maken. 

Stap 1: Welk soort gordijnen ga je maken?

De eerste stap bij het maken van gordijnen is bepalen wat voor een soort gordijnen je wilt gaan maken. Maak je een verduisterend gordijn of ga je voor een vitrage? De keuze hiervoor hangt af van wat het doel is van de gordijnen. Wil je de slaapkamer donker maken en warmte buiten houden in de zomer? Ga dan voor een verduisterend gordijn. Wil je sfeer met gordijnen verhogen, maar hoeft het verder niet te verduisteren? Dan kun je gaan voor een vitrage of voor bijvoorbeeld een dunner linnen gordijn. 

Zodra je hebt bepaald wat voor een soort gordijn je wilt gaan maken en welke stof je dus gaat gebruiken, kun je de plooi kiezen. Er zijn veel verschillende soorten plooien; 

 • Boxplooi
 • Pijpplooi
 • Smockplooi
 • Wave plooi
 • Halve plooi
 • Enkele plooi
 • Dubbele plooi
 • Driedubbele

Iedere plooi heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Bij het kiezen van de juiste plooi is het goed om rekening te houden met de lengte van het gordijn, de ruimte die je hebt om het gordijn op te hangen en het budget dat je hebt gereserveerd voor de gordijnen. Bij een lang gordijn kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een dubbele plooi dan voor een enkele plooi. Een dubbele plooi heeft meer stof nodig en zal mooier vallen over een langere lengte in een plooi dan de enkel plooi die minder stof behoeft. 

Ook de ruimte die je nodig hebt om het gordijn op te hangen is belangrijk. Een wave plooi heeft bijvoorbeeld zowel aan de voor- als aan de achterkant van de rails veel ruimte nodig om een wave te vormen, waar een enkele of dubbele plooi enkel aan de voorkant van de rails ruimte nodig heeft. Als laatste belangrijk om je te realiseren; hoe groter de plooi, hoe meer stof erin gaat. Heb je dus een kleiner budget voor je gordijnen, dan kun je beter gaan voor een enkele plooi dan voor een dubbele plooi. Bereken wel altijd even het verschil. Een gordijn is namelijk iets wat voor langere tijd hangt en dan wil je natuurlijk wel dat het mooi is. Kies dus bewust en voorkom verkeerde zuinigheid. 

Stap 2: Op welke manier ga je de gordijnen maken?

Je hebt nu gekozen welke soort plooi je in de gordijnen gaat maken, dan is het nu belangrijk om te kiezen hoe je die plooi gaat maken. Er zijn verschillende manieren om gordijnplooien te maken; plooiband met vakjes (bij ons bekend als plooiband 25mm), plooiband met touwtjes en vlieselineband. Niet iedere manier is geschikt voor iedere soort plooi. 

Plooiband met vakjes (plooiband 25mm): Dit plooiband gebruik je alleen voor de  enkele plooi. 

Plooiband met touwtjes (plooiband): Van dit plooiband bestaan verschillende soorten. Met iedere soort maak je weer een andere plooi. Wij verkopen dit plooiband voor de dubbele plooi, de driedubbele plooi, boxplooi, pijpplooi en smockplooi. 

Vlieselineband: Met vlieselineband vouw en stik je zelf de plooien. Dat band kun je gebruiken voor een halve, enkele, dubbele en driedubbele plooi. 

Het is belangrijk dat je bepaalt op welke manier je plooien gaat maken voordat je de stof voor het gordijn koopt. Iedere manier van plooien maken vraagt namelijk om een andere hoeveelheid stof. 

Stap 3: Bereken de benodigde stofhoeveelheid

Je hebt nu bepaald wat voor een plooi je gaat maken en op welke manier. Dan is het nu tijd voor het berekenen van de stofhoeveelheid die je moet kopen. Kies je voor een plooiband? Kijk dan goed op de verpakking of in de omschrijving op de website hoeveel stof je nodig hebt. Ga je zelf de plooien maken? Dan legt Sieb je graag uit hoe je de benodigde stof berekend. Bekijk de video hieronder of lees de blog ‘Zo bereken je de stofhoeveelheid voor gordijnen’. 

Stap 4: Koop de benodigdheden

Nu je weet hoeveel stof je nodig hebt en op welke manier je de plooien gaat maken, kun je de benodigdheden voor jouw gordijnen gaan kopen. Je koopt het band dat je nodig hebt voor de plooien, de juiste hoeveelheid stof, naaigaren in de bijpassende kleur en optioneel nog loodstukjes. Die loodstukjes naai je mee in de zoom van je gordijn om het gordijn netjes naar beneden te laten hangen. Ideaal voor bijvoorbeeld een lichte vitrage. 

Shop al je gordijnbenodigdheden in onze webshop!

Stap 5: Gordijnen maken

Als je alle benodigdheden in huis hebt, kunnen we beginnen aan het maken van de gordijnen. Dat doe je, naar onze mening, in de volgende stappen: 

 1. Basis maken door gordijndelen aan elkaar te stikken tot de gewenste breedte en hoogte. 
 2. Zijkanten van het gordijn afwerken door om te zomen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het gordijn 2 x 2 cm naar binnen te strijken en dan smal op de kant door te stikken. Let op dat je dit doet met de juiste kleur garen. 
 3. Plooien vormen. Dit doe je met het door jou gekozen band. Uiteraard hebben we hier ook uitlegvideo’s voor. Linkjes hier naartoe vind je onderaan deze blog. 
 4. Ongezoomd gordijn ophangen. Door het gordijn eerst een paar dagen op te hangen voordat je het zoomt, kan het gordijn even uitzakken en voorkom je dat je de zoom overnieuw moet maken doordat het gordijn met de dagen te lang is geworden. Werk je met een stof die erg rafelt? Lock of zigzag je gordijn dan wel even af. Zo voorkom je dat de draden over de grond slepen en het gordijn misschien zelfs te ver uitrafelt. 
 5. Na een paar dagen kun je het gordijn perfect afspelden terwijl het hangt, loshalen van de rails en omzomen. 

Gordijnen maken met gordijnband

Gordijnen maken met vlieselineband

Zo bepaal je het aantal plooien

You Might Also Like

3 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Terheijdje
Terheijdje
1 jaar geleden

Heb alle filmpjes met studie bekeken. Ik moet namelijk verloerse gordijnen maken voor mijn zoon met vlinderplooi. Heb flink mee zitten schrijven en rekenen maar ben er nu aan uit. Bedankt heel duidelijk en berekeningen direct meemaken dmv het even pauzeren is goed te doen, ook al heb je andere breedtes nodig. Nogmaals bedankt ik kan aan de slag. Had gelukkig al alle lamellen zoals jullie ze noemen aan elkaar staan en die had ik goed berekend. Was uit het verleden nog blijven hangen. Maakte echter zelf altijd met enkele plooi, maar nu ineens vlinderplooi en dat moest ik toch… Lees verder »

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Terheijdje

Bedankt voor het compliment, dat is zeker leuk om te horen. Succes met de creatie, maak er wat moois van!

Karin
Karin
8 maanden geleden

Ben op zoek naar info over het maken van zgn. WAVE gordijnen. Heb nogal een grote glaspui verdeeld in 5 secties van 3.20 meter, hoogte is 2.41 meter. Wil hiervoor in-between stof gebruiken. Nou zijn sommige inbetweens kamerhoog, met loodveter, andere weer extra breed, tot 3.50, dus 2 banen per sectie pui. Kan ik die stoffen zeg maar dwars verwerken om naden te voorkomen en zelf loodveter innaaien? Dit om te voorkomen dat ik met grote resten stof blijf zitten.
Graag jullie advies hierover

Astrid
Beheerder
8 maanden geleden
Antwoord aan  Karin

Dat hangt een beetje van de stof af. Even van tevoren een staaltje aanvragen is raadzaam. Dan kan je zien of er verschil zichtbaar is wanneer je de stof 90 graden draait.