Quick en easy Kerst Blogger Stephanie keperkatoen katoen Handige Tips Naaitechnieken Hobby

Het maken van een kersttafel

8 december 2022

Als ik altijd door een tuincentrum loop dan zie ik van die leuke tafels met aankleding. Dit wilde ik ook een keer maken. Daarom ben ik aan de slag gegaan met een tafelkleed van keperkatoen. Een prachtige kwaliteit dikkere katoen en heb ik een tafelloper en servetten erbij gemaakt voorzien van kerst borduurwerk. Wil je weten hoe? Lees dan zeker even verder!

Benodigdheden

Waarom heb ik gekozen voor keper katoen?

Ik wilde graag een mooie en duurzame kersttafel. Daarom wilde ik ook een dikke kwaliteit katoen. Als je erop geborduurd hebt, blijft dit ook een stuk mooier dan een dun katoentje.
Zo creëer je dan ook een hele luxe kersttafel!

Zo begin je met het maken van je kersttafel

stap 1:Het naaien van alle zomen en het borduren van de loper

Als eerste heb ik overal een zoom in gelegd. Dit is wel zo makkelijk bij het borduren. Dan is je project al op de juiste maat.

Voor we kunnen beginnen verander ik de naald van mijn machine in een Gold naald maat 75 en vul ik mijn spoel met Serafil garen.

Voor het borduren is het handig om eerst je versteviging in te spannen. Ik haal hiervoor nooit eerst de plaklaag weg.
Ik span mijn Filmoplast/Vliesofilm in de ring en kras daarna met een speld op het papier. Hiermee kan ik het papier makkelijk los trekken. (zie foto hieronder)

Hiermee voorkom je dat alle plak op je ring komt. Daarna leg ik de stof op de versteviging en plak hem vast (ik span de stof niet in).

Aangezien ik een borduurpatroon heb gekozen met een grote strik wilde ik deze toch extra verstevigen. Hiermee voorkom je dat de stof gaat samentrekken tijdens het borduren.
Dit doe ik door er een laagje Madeira wash away op te leggen.

Dan kunnen we gaan borduren!

Voor het patroon heb ik een standaard patroon gebruikt die in mijn machine zat. Deze wilde ik namelijk al heel lang borduren. Er zijn uiteraard verschillende websites waar je patronen kunt krijgen. Zowel betaald en gratis!

www.embroiderylibrary.com
https://forum.embroideres.com
www.kreativekiwiembroidery.co.nz

Stap 2: door naar de servetten

Voor de servetten heb ik ook 50 cm stof gekozen. Hiermee kun je 4 servetten van 30 x 30 cm maken. Ook deze heb ik eerst in elkaar gezet voor ik ze ging borduren.

Deze keer heb ik ervoor gekozen om ze alleen op Filmoplast te plakken en daarna gelijk te gaan borduren. Dit keer zit er geen dicht geborduurde strik op de dat ging wel goed.

Als je na het borduren het Filmoplast voorzichtig weg scheurt van je project, kun je eventueel nog een klein stukje knippen en deze over het uitgescheurde deel heen plakken.
Hiermee voorkom je dat je veel versteviging weggooit!

Let op!!!! Scheur wel je project heel voorzichtig  van je versteviging af als je dit nog een keer wilt gebruiken. Het moet namelijk nog strak in de ring zitten als je er een ander stukje overheen plakt. Mocht er namelijk niet genoeg spanning meer staan op je versteviging, dan word je borduurwerk niet mooi meer. 

Conclusie

Do's

Het is heel leuk om een eigen kersttafel te maken. Ik heb een borduurmachine, maar mocht je deze niet hebben dan kun je natuurlijk ook altijd nog een kersttafel maken met applicaties. Wees creatief zou ik zeggen.

Don'ts

Houd er rekening mee dat het best veel werk is. Mijn kerstloper heeft best grote patronen die over het algemeen 2 uur duurden per stuk om te borduren.
Dat is echt mijn enige don’t want voor de rest heb ik echt genoten van dit project.

Mocht je een hele kersttafel nou echt een te groot project vinden, dan kun je ook alleen een loper maken voor de kerst. Dit is ook erg leuk!

Natuurlijk staat bij mij niet de hele dag de kersttafel zo. Als we niet eten dan gebruik ik de loper voor op tafel en tijdens het eten kan het mooie rode kleed tevoorschijn komen.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties