Quick en easy feest terlenka Huis & Tuin

DIY WK vlaggenlijn

8 juni 2021
Budgetstoffen vlaggenlijn EK

De leukste versiering voor het WK? Die maak je natuurlijk gewoon zelf. Met een paar lappen terlenka en een aantal meter oranje biaisband heb jij namelijk binnen no time een rood-wit-blauw-oranje vlaggenlijn!

Benodigdheden:

  • Terlenka in rood, wit, blauw en oranje. Wij gebruikten ongeveer 0,7 meter per kleur. 
  • Biaisband. Wij gebruikten in totaal 18 meter (6 klosjes van 3 meter). 
  • Kartelschaar
  • Naaigaren
  • Aanbevolen: naaimachine (het kan ook met de hand)

Tip: heb je bijvoorbeeld een vereniging en ben je daardoor gebonden aan brandveiligheidsvoorschriften? We hebben ook brandvertragende stoffen in deze toffe EK kleuren!

Voor deze DIY gebruikten wij een blog die al eerder op onze blog is verschenen: Vlaggenlijn maken. Voor de uitgebreidere werkinstructie verwijzen we je dus graag daarheen, maar we lopen onze stappen nog een keer met je door. 

Stap 1: Patroon tekenen

De maat van de vlaggetjes mag je uiteraard helemaal zelf bepalen. Wij tekenden een lijn van 19 cm op een A4 (evenwijdig aan de korte kant) en midden op die lijn loodrecht een lijn van 23,5 centimeter. 

Dat klinkt heel ingewikkeld, maar eigenlijk teken je gewoon een T. Nu verbind je de punten met een liniaal aan elkaar om een driehoek te creëren. 

Stap 2: Vlaggetjes uitknippen

Met het patroon op zak kunnen we door naar stap 2; de vlaggetjes uitknippen. De oorspronkelijke blog legt uit dat je voor ieder vlaggetje 2 patroondelen uitknipt om een mooi afgewerkt vlaggetje te krijgen. 

Gezien terlenka geen goede of slechte kant heeft, kozen wij deze keer voor de makkelijke weg. We knipten de vlaggetjes uit met een kartelschaar. Een leuke, speelse afwerking en het voorkomt rafelen! 

Stap 3: Strijken en spelden

De basis van de vlaggenlijn is een oranje biaisband. Het biaisband wordt geleverd in bosjes van 3 meter. Wij stikten eerst alle bosjes aan elkaar en streken daarna het biaisband dubbel. Nu kun je makkelijk de vlaggetjes er tussen schuiven en deze vastspelden. 

Wij kozen ervoor om tussen de vlaggetjes telkens 3cm ruimte te laten en hielden ook aan het begin/eind van het biaisband 30cm vrij om de vlaggenlijn straks op te kunnen hangen. 

Stap 4: vast stikken

Heb je alle vlaggetjes tussen het biaisband gespeld? Dan is het tijd om alles vast te naaien. Stik hiervoor smal op de kant de open kant van het biaisband dicht en naai hiermee de vlaggetjes aan het biaisband. 

Kind kan de was doen, toch? Bij ons in het magazijn zijn we in ieder geval helemaal ready voor het WK. Maak er iets moois van!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties