Newborn & Kids Warme Stoffen Blogger Daphne Nieuws

Warme bodywarmer van gewatteerde en doorgestikte stof

23 oktober 2023

De ochtenden op de fiets onderweg naar school zijn nog wat fris, maar op mooie dagen is de temperatuur in de middag goed te doen zonder jas. Daarom maakte ik een stoere bodywarmer voor Finn met afneembare capuchon. Zwart met groene accenten.

Bodywarmer van gewatteerde stof en fleece

De buitenstof van de bodywarmer is een gewatteerde voering. Een laag fiberfill met een laag voeringstof een daarna doorgestikt. Dit geeft meer volume aan de stof en is hierdoor ook isolerend. Daarom is hij zeer geschikt om voor bodywarmers en jassen te gebruiken. De binnenkant maakte ik van zachte anti pilling fleece waardoor hij echt lekker warm is.

Zo maak je de bodywarmer

Stap 1: Het patroon verwerken

Het patroon is digitaal dus dien je uit te printen, te knippen en te plakken. Daarna overtekenen op de juiste maat. Kijk hoe je de bodywarmer wilt maken. En neem alles goed over. Alle markeer tekens, waar de zak moet komen enzovoorts.  Dit heb je met naaien later echt nodig.

Ook biedt het patroon de mogelijkheid om hem met de beamer te verwerken. Je opent het pdf-patroon en laat dit d.m.v. de beamer projecteren op een snijmat, waarna je dus gelijk al je patroondelen kunt knippen/snijden. Super handig als je veel naait! Ik heb deze optie gebruikt, dus al het printen/knippen en plakken liet ik achterwegen 😀

Ik maakte de bodywarmer met capuchon, dus ik had alle patroondelen nodig. Ik maakte alleen geen paspel randje in het voorpand dus ik knipte deze gewoon uit één stuk.

Stap 2: Bodywarmer naaien

Ondanks dat de uitleg van het patroon in het Duits is, is de stap voor stap uitleg heel duidelijk met veel foto’s. Ik heb daarom geen stap voor stap foto’s gemaakt. Wel vertel ik de werkwijze in grote lijnen, zodat je hier op terug kunt vallen mocht je even in de knoop raken met de Duitse uitleg.

BUITENKANT:

 • Begin met het maken van de zak; je hebt de zak op de voorpanden getekend dus nu kun je eenvoudig de stappen van de zak volgen. Lees en kijk goed en werk rustig! Na de twee zakken heb je het moeilijkste gehad 🙂 Let goed op; op de foto zie je dat de oksel (ARMAUSSCHNITT) je referentie punt is. Bij je 2de zak aan de andere kant moet je alles dus andersom leggen.
 • Als je net als mij geen paspelrandje gebruikt, ga je nu door naar de schoudernaden en zijnaden. Wil je wel het randje, dan volg je de stappen van uitleg.
 • Zet de kraag er aan.
 • Naai nu ook gelijk de buiten capuchon in elkaar.

BINNENKANT:

 • Naai de voering in elkaar met de schoudernaden, zijnaden en de kraag. In 1 van de zijnaden laat je een stuk open, zodat je hierdoor kunt keren. Ik heb het op deze manier gedaan, zodat je aan de buiten kant niet mis kunt gaan met een keer gat.  Op deze manier zie je het keergat het minst. In de uitleg staat dat je moet keren via de onderkant, dit doe je dus niet op deze manier. Vergeet niet een lusje tussen de kraag en het midden achter te maken, dan kan je hem later makkelijk ophangen.
 • Naai de binnen capuchon in elkaar. Laat in 1 naad een stukje open om te keren.

RITS STUK:

 • Maak nu de lange beleg delen voor de rits. Door ze dubbel te vouwen en op de korte kant te stikken. Let op; gebruik je een dunne stof voor de binnenkant. Zorg dan dat je de rechterkant van het beleg op de verkeerde kant van de stof even verstevigt met vlieseline.
 • Bevestig het breedste beleg aan je buiten voorpand.
 • Plaats de rits op z’n kop hier boven op (plak vast met wondertape! helpt tegen verschuiven) hierboven op gaat weer de voering. RUSTIG NAAIEN; je hebt 5 lagen! 1 buiten stof, 2 lagen beleg, een rits en als laatste de voeringstof. 
 • Zet het smalle rits beleg vast aan de andere helft van de rits met een hulpstiksel (0.50 cm vanaf de rand)
 • Let op lastig puntje! leg nu de buiten en binnen bodywarmer op elkaar met daartussen de rits met beleg. Denk om de juiste afstand. Naai vast.

ARMSGATEN:

 • Open de rits! Leg je buiten bodywarmer links en de binnen bodywarmer rechts, in het midden de rits sluiting.
 • Vouw van de buiten bodywarmer 2 cm stof om naar de verkeerde kant. Je ziet dus nu een strookje van 2 cm goede kant van de stof. Vouw hier overheen de armrand van de binnen bodywarmer. Een beetje gepriel en en het naaien gaat wat lastig, maar als je dit rustig doet, lukt je dit!

AFWERKEN:

 • Je kunt nu al goed je bodywarmer zien, er zijn nog 2 naden die je moet afwerken. De kraag van buiten en binnen moet nog aan elkaar vast en de onderrand van de body warmer buiten en binnen moet nog aan elkaar.
 • Vouw hem met de goede kanten op elkaar en stik dicht.
 • Keer hem door de zijnaad.
 • Leg het stukje stof tussen de buiten en binnen bodywarmer en naai op elkaar. Keer hem via de binnenkant.
 • Stik alle randen door.  Begin onder in de hoek, dan kun je in 1 x rond alle randen, inclusief rits. Doe dit ook voor de capuchon.
 • Plaats de drukknopen op de aangegeven plekken.
 • Maak met de hand je keergaten dicht met de laddersteek.

Delen jullie je creatie op Social Media? Gebruik dan de volgende tags zodat wij jullie creatie ook zien;
@Budgetstoffen @Mooi.van.Mama & #Budgetstoffen, #Budgetstoffencreatie, #BSbloggerDaphne

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties