Newborn & Kids tricot / jersey Blogger Roelie

Jongens boxershort – GRATIS patroon!

24 maart 2022

Wil je zelf een boxershort maken voor jongens, maar vind je het nog erg ingewikkeld? In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf een boxershort maakt van een gratis patroon!

Moritz retro boxershort in katoenen tricot

Voor deze boxershorts maakte ik gebruik van het gratis patroon Retro boxershorts van Moritz. Het patroon is in het Duits, maar met mijn stap voor stap uitleg in deze blog moet je hier zeker uit kunnen komen. Ik maakte de boxershorts van restjes katoenen tricot. Dat zit lekker en draagt luchtig. 

De tailleband

Je kan boodstof / manchettenband gebruiken voor de boxershort,  maar natuurlijk ook elastiek.

Goed om te weten: de naadtoeslag is niet in het patroon opgenomen en moet worden toegevoegd, behalve bij de bovenkant van het tailleband. Hier hoeft geen naadtoeslag te worden toegevoegd.

Aan de onderkant moet een zoomtoeslag van 4 cm worden toegevoegd.

Een belangrijke opmerking! De lengtes van de manchetten en de elastische tailleband zijn gemiddelde waarden – elk kind is anders, dus het is altijd beter om de taille omtrek van het kind zelf even ter hoogte van de navel te meten. Dan weet je zeker dat je goed zit. Vermenigvuldig deze waarde met 0,7 (voor de tailleband) of 0,9 (voor de elastische tailleband) om de ideale afmeting voor je kind te krijgen.

Je kan ook onderstaande maattabel aanhouden.

Stap 1: Patroon uitknippen

  1. Knip het patroon uit de stof. Het voorstukje knip je 2x uit. 

Stap 2: Kruis stikken

  1. Stik de naadjes in de voorstukjes.
  2. Pak de linkerkant van het voorpand erbij en leg deze met de goede kant naar boven. Leg nu het ene voorstukje met de goede kant op de goede kant van het voorpand en het andere  stukje met de goede kant tegen de achterkant van het voorpand.
  3. Stik of lock de voorstukjes aan het voorpand vast.
  4. Rol het linker voorpand op richting de naad die je net hebt gestikt. Rol vervolgens het rechter voorpand op richting de binnennaad. Leg hierna het opgerolde deel tussen de voorstukjes tegen het opgerolde deel van het linker voorpand. Leg de naden van de voorstukjes en het rechter voorpand op elkaar. Let erop dat je hierbij ook weer het voorstukje voor met de goede kant op de goede kant van het voorpand legt.
  5. Stik of lock de voorstukjes vast aan het voorpand.
  6. Keer om zodat de naden mooi naar binnen zitten. Om ervoor te zorgen dat de naden mooi op hun plekje blijven zitten, stik je de randen door met de coverlockmachine.

Stap 3: Pijpjes zomen en elastiek aanstikken

  1. Stik of lock de kruisnaad.
  2. Zoom de pijpjes.
  3. Zet het elastiek aan en klaar is je boxershort!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacoline
Jacoline
1 jaar geleden

Fijn dat je de moeite hebt genomen om de beschrijving in het Nederlands te maken. Dank je wel. Deze komt op mijn ’to do’ list voor naaiprojectjes!

Dominique
Dominique
4 maanden geleden

Hoi! Mijn Duits is slecht dus vandaar mijn vragen naar aanleiding van deze uitleg.

Je schrijft dat je het voorstukje 2x uitknipt. Knip je ook 2x het voorpand/achterpand of doe je deze dubbel?
Zit de naadwaarde er al in of niet?
Met hoeveel naadwaarde moet je rekeninghouden voor de pijpjes? Ook 1 of 3/4cm?
Hoe lang en breed is het elastiek?
Hoe bevestig je het elastiek?

Hopelijk kun jij mij verder helpen! Alvast bedankt!

Laatst bewerkt op 4 maanden geleden door Dominique
Astrid
Beheerder
4 maanden geleden
Antwoord aan  Dominique

We hebben nog even wat extra informatie toegevoegd aan dit blog mbt maatvoering en naadwaarde. Verder willen we je adviseren het patroon via de site / link in het blog aan te vragen: je krijgt deze binnen een paar minuten op de mail. Onderaan de beschrijving vind je het patroon. Print dit uit, dan spreekt de rest eigenlijk wel voor zich. Ook met de foto’s in de Duitse werkbeschrijving kom je een heel eind, ook al kan je zelf geen Duits. Succes!

Dominique
Dominique
4 maanden geleden
Antwoord aan  Astrid

Hoi Astrid,

Bedankt! Ik had het patroon gevonden. Maar de foto’s zijn op dat punt een beetje onduidelijk. De toelichtingen zijn duidelijk en helpen mij enorm veel verder. Super!

Laatst bewerkt op 4 maanden geleden door Dominique