Blogger Marga Damesmode Warme Stoffen

Vest van gebreide tricot melange

3 maart 2022

Knipmode heeft een leuk patroon voor een tijdloos vest en laat Budgetstoffen nu toevallig  net een heerlijke stof hebben die ideaal voor is voor dit vest. Dit tricot vest wordt vast en zeker een lievelingsvest, zo één die je dag en nacht wilt dragen!

Benodigdheden:

Het patroon en de stofkeuze:

Ik heb het naaipatroon 1811-02 van Knipmode gebruikt voor dit project.  Het is een tijdloos model voor een vest die je in twee variaties kunt maken: een heel lang vest en een kort vestje.

De stof is een heerlijk gebreide tricot melange van Budgetstoffen.nl. Deze is verkrijgbaar in twee kleuren.  De stof die ik voor dit patroon heb gebruikt is: Sand Melange. De stof is rekbaar doordat deze is gebreid.

Werkbeschrijving:

Begin met het knippen van de patroondelen en speldt ze goed vast zodat de stof niet verschuift. Omdat er een visgraat patroon in de stof zit, moet je goed op de draadrichting letten. Check vooral het knip-schema goed voor je de schaar in de stof zet!

Strijk nu de naadband op alle randen van de stof.  Hiermee voorkom je dat de stof te veel gaat rekken tijdens het naaien en bobbelig wordt.

De zakken:

Begin met de zakken zowel links als rechts (patroondeel 2) een centimeter in te knippen aan de zijkant, tussen de aangegeven streepjes op het naaipatroon en vouw deze naar binnen. Naai ze vast.

Hierna naai je de zakken met de goede kanten naar boven op patroondelen 3, onderkant voorpanden.  Je hebt nu de onderkant van het voorpand mét de zakken als één geheel.

Naai nu de zakken (onderkant voorpanden) op het achterpand.  Je legt de verkeerde kanten op elkaar.  Strijk open en werk de naden af met een zigzag steek of een overlock-steek als je een lockmachine hebt.

Zo ziet nu de onderkant van het achterpand en het voorpand eruit compleet met zakken:

De tunnel voor het koord of de riem:

Maak nu de tunnel door eerst de korte zijden naar binnen te naaien:

Nu naai je de tunnel op de aangegeven lijn (goede kanten op elkaar) van het patroon vast op de onderkanten (achterpand en voorpanden) van het vest.

Hierna vouw je de tunnel naar boven en rijg je deze vast.  Je hebt nu een tunnel op het hele onderpand vastgenaaid en een klein stukje van ongeveer 10 centimeter aan beide kanten over.

Bovenkanten:

Nu naai je de bovenlijn (de schouders die overlopen in de mouwen) van de beide voorpanden aan het achterpand vast.

Hierna naai je de bovenkanten vast aan de onderkanten met tunnel. Het ziet er nu zo uit:

Sjaalkraag van tricot vest:

De sjaal naai je door eerst de korte zijden aan elkaar vast te naaien.  Hierna speld je de hele sjaal vast aan de zijkanten van het voorpand van de onderkant helemaal rond naar de andere onderkant.

Naai deze vast met de goede kanten op elkaar en begin eerst met de buitenkant van het vest.

Hierna naai je de binnenkant van de sjaalkraag helemaal rondom vast aan de buitenkant.  je hebt nu een enorm lap stof om het tricot vest heen genaaid. Deze vouw je nu op de naad en werkt de naad af met een topstitch of zoals in het naaipatroon wordt gesuggereerd: met een tweeling naald zodat je een leuke dubbele steek krijgt.  Dit is op de ze stof nauwelijks te zien maar zal wel te zien zijn als je het vest van een andere gebreide stof maakt of van fleece stof.

De afwerking van het tricot vest:

De sjaalkraag kun je het beste met de hand vastnaaien aan de binnenkant. Dit wordt mooier dan als je dit met de naaimachine doet. Het is wat extra werk maar beter om een mooi resultaat te krijgen.

 

Als laatste zoom je de onderkant nog om en de mouwen.

Styling:

Het vest toont heel naturel en comfy.  Maar je kan het tricot vest ook dragen voor zakelijke gelegenheden door er bijvoorbeeld een wit blousje onder te doen en een mooie leren riem door de tunnel te doen in plaats van een koord.  Indien je dit op een stijlvolle broek of rok draagt, is het vest net zo goed heel klassiek als dat het comfy is.

De Sand Melange kleur van de stof kan je eigenlijk met van alles combineren.  Felle kleuren zullen leuk staan, maar ook diepbruin, rood en zwart en wit.

Conclusie:

Met dit tricot vest kun je alle kanten op. Maar bovenal zit het heel lekker door de stofsoort en de rekbaarheid.  Het kriebelt absoluut niet en draagt heel lichtgewicht.  Een blijvertje wat mij betreft, oftewel: een tijdloze klassieker!

You Might Also Like

4.5 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties