Kerst Blogger Stephanie Damesmode Naaibenodigdheden Handige Tips Naaitechnieken

Een feestelijke blazer

21 december 2022

Ik wilde eens iets anders voor kerst, vandaar dit keer een jasje. Op het stoffenspektafel zag ik deze mooie stof en ik moest gelijk denken aan kerst. Het heeft glitter, kleine pailletten en een mooie helder rode kleur.

Een blazer van stof Jasmin

Deze stof is natuurlijk super geschikt voor het maken van een kerst jasje.

Het was wel een klus om de ruiten door te laten lopen. Ook moet je de stof goed verstevigen, doordat het grof geweven is.

Aan de slag!!!

Stap 1: het verstevigen van de stof

Als je het patroon hebt overgetekend, is het belangrijk dat je het even afwerkt. Ik vind het beter om langs alle delen af te werken met een 4 draads locknaad. Je zorgt er dan voor dat stof dan niet zo rafelt en tijdens het verwerken creëer je niet zoveel rommel.

Daarna heb ik alle naden waar ik met de naaimachine op ga naaien met naadband verstevigd. Hier kun je naadband voor gebruiken of van vlieseline dunne strookjes knippen om deze dan te gebruiken.
Zo geef je stevigheid aan je stof en blijft het jasje netjes in vorm.

Het deel bij de schouders en de rug heb ik verstevigd met plak katoen. Hier blijft het jasje dan mooi strak tijdens het dragen.

Als je het jasje in elkaar hebt gezet kun je de schoudervulling aan gaan brengen. Deze speld ik altijd vast en zet ik daarna in de schoudernaad vast met de hand ( zie foto hieronder). Zorg dat deze goed tegen de mouw aan zit, dit geeft het mooiste resultaat.

De mouwkop

Het is goed om de mouwkop ook even te verstevigen met vlieseline. Hierdoor krijg je een mooie strakke mouw en is het niet persé nodig om een snorretje te gebruiken.

Zet daarna je naaimachine op de grootste steeklengte en naai een rijgdraad. Hier kun je aan trekken en zo krijgt de mouw een mooie ronde vorm. Zo kun je hem ook netjes inzetten in het jasje.

knopen aanzetten

Voor het jasje hoef je maar 1 knoopsgat te naaien. De rest van de knopen kun je aannaaien met de hand.

Voor het open maken van de knoopsgaten kun je een knoopsgaten beiteltje gebruiken. Ik vind dit altijd wel erg fijn werken. Ook kun je aan beide kanten een speld zetten en je knoopsgat openmaken met je tornmesje.

Wil je niet dat het gaat rafelen dan kun je altijd wat fraycheck gebruiken. Fraycheck (rafelstop) gebruik ik altijd nadat ik het knoopsgat heb opengemaakt. Dit zorgt ervoor dat je knoopsgat mooi strak blijft en niet gaat rafelen. Ik vind dit echt een musthave voor elke naaister.

Conclusie

Do's

Het is erg leuk om het jasje te maken, maar houd er rekening mee dat door het verstevigen van de stof wel net even iets meer werk is.

Don'ts

Waar ik zelf geen rekening mee heb gehouden, is dat er wol in de stof zit. Ik merk dus wel dat dit iets kriebelt. Deze zou ik dus wel kunnen dragen, maar wel met een coltrui of een sjaaltje.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Els Teussink
Els Teussink
1 jaar geleden

Geweldig mooi gemaakt en echt iets voor de Kerst. Mijn complimenten. Kleinigheidje om volgende keer aan te denken: de ruiten van het linker- en rechtervoorpand zijn niet op gelijke hoogte.

Stephanie
Stephanie
1 jaar geleden
Antwoord aan  Els Teussink

Klopt… was een beetje lastig op de pop. Deze is namelijk veel dunner als dat ik ben. Deze lopen bij mij wel door 😉