Blogger Nicole Newborn & Kids tricot / jersey

Van longsleeve naar jurkje met een gratis patroon

14 november 2023

Hoe maak je van een longsleeve een jurkje? Dat is heel eenvoudig en leg ik je in deze korte blog uit!

Benodigdheden

Je hebt om te beginnen een rekbare stof nodig. Zonder rekbare stof kun je dit aansluitend jurkje niet aantrekken, en er niet in bewegen. Ik ging voor de kabel jersey, die is heerlijk zacht van binnen en lekker warm voor de winter.

Daarnaast is een lockmachine makkelijk, zeker voor dit soort gebreide rekbare stof. Je hebt het dan meteen goed afgewerkt, zodat het niet gaat rafelen.

Ook gebruikte ik een stukje framilon om de schoudernaden te verstevigen, zodat ze niet gaan uitrekken tijdens het dragen.

En een meetlint, om op te meten hoe lang je gewenste jurkje moet worden.

Ester en Ebbe in gebreide kabel jersey

Het Ester en Ebbe patroon van Threads by Caroline is een gratis patroon wat je voor veel verschillende soorten projecten kunt gebruiken. Je kunt er eenvoudig een shirt/top met of zonder ruffles aan de schouder van maken. Maar je kunt het ook gebruiken als basis voor een aansluitend jurkje voor je kind.

Zo maak je een jurk gebaseerd op het longsleeve patroon

Stap 1: Bepaal de gewenste lengte

Meet je kind op vanaf de bovenkant schouder, tot aan de lengte van het jurkje. Als je het jurkje boven de knie laat eindigen, heb je geen split nodig. Ga je voor een maxi versie, vergeet dan niet om een split toe te voegen zodat ze zich ook kan bewegen.

Leg je patroon op de stof en bepaal de lengte, gebaseerd op wat je net hebt opgemeten. Knip 3 cm verder, zodat je meteen de naadwaarde voor de zoom eraan geknipt hebt en je jurkje niet per ongeluk toch nog te kort wordt.

Je kunt natuurlijk ook een bestaand jurkje opmeten vanaf bovenkant schouder tot aan de onderkant. Tel bij die afmeting dan ook 3 cm zoomwaarde aan de onderkant op.

Stap 2: Naai je jurkje aan elkaar

Zodra je de patroondelen geknipt hebt, kun je het jurkje gaan naaien zoals de werkbeschrijving van je patroon aangeeft. Het enige verschil is, dat je langere zijnaden aan elkaar moet stikken dan wanneer het een shirt zou zijn.

Omdat een gebreide stof nog wel eens kan aan lubberen, kies ik er voor om de schoudernaden extra in vorm te houden door het gebruik van framilon. Dit is een soort doorzichtig elastiek dat zijn vorm behoudt.

Ik leg deze op de te stikken schoudernaad en stik deze in een keer vast. Let op dat je niet aan de framilon trekt, want dan gaat je naad rimpelen.

Als laatste kun je er nog voor kiezen om de achterkant van de hals netjes af te werken met een restje tricot. In een van mijn eerdere blogs lees je hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Stap 3: Strijken en showen maar!

Strijk het  nieuwe kledingstuk als dat nodig is. Ik doe dit vaak in elk geval voor de zoom en boord, zodat deze netjes plat vallen.

En wat een geluk, ik had voldoende stof over voor een 2e jurkje, een paar maatjes kleiner!

Dus nu kunnen ze samen hun nieuwe jurkje showen!

Conclusie

Do's and dont's

Zoals je ziet, is het aanpassen van een t- shirt of longsleeve patroon naar een jurkje heel eenvoudig. Je kunt dit bij elk patroon doen, zolang je maar goed in de gaten houdt of het voor rekbare of niet rekbare stoffen bedoeld is.

Daarnaast kan het handig zijn om, wanneer je kind vollere heupen of billen heeft, ter hoogte van de taille de zijnaden iets naar buiten te tekenen, met een natuurlijke ronding richting heup. Hierdoor voorkom je dat het jurkje misschien te strak komt te zitten rondom de heup/bil.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hannie Peeters
Hannie Peeters
2 maanden geleden

Leuk patroon dat wil ik graag maken!!