Blogger Marga Herenmode

Upcycling stropdassen

10 december 2020
Laptophoes van stropdassen

In deze blog een idee dat je misschien wel helemaal niets gaat kosten. We gaan stropdassen een ander leven geven, nu blijkt dat ze steeds minder en minder gedragen worden.

Heb jij, of heeft jouw vriend, man, zoon of buurman, ook een hele reeks in de kast hangen, waar niets mee gedaan wordt? Vraag of je ze mag gebruiken en tover ze om tot een mooie laptophoes!

Benodigdheden

Stropdassen – downgrades of niet-meer-nodig

Over het algemeen worden stropdassen in deze tijd steeds minder en minder gedragen. De dresscodes of de ongeschreven regels zijn in het bedrijfsleven behoorlijk afgenomen. Hiërarchie wordt niet meer bepaald door hoé je eruit ziet (volgens de regels) maar wat je uitstraalt (eigen persoonlijkheid).

In Duitsland is de ‘Krawattenpflicht’ bijvoorbeeld al een tijdje niet meer aanwezig bij bedrijven zoals de Aldi en Sparkasse.  Steeds meer bedrijven volgen.
In Nederland is men altijd veel minder streng geweest dan in Duitsland. Kijk naar een debat van de Tweede kamer en je ziet dat zelfs in de politiek de stropdas geen heet hangijzer meer is. Ook in het bedrijfsleven ebt de stropdas langzaam maar zeker uit beeld.

Tijdens sollicitatiegesprekken, officiële gelegenheden en in bepaalde beroepen (advocatuur, notarissen) zijn stropdassen nog wel ‘verplicht’.

Upcycling stropdassen:

Aan het upcycling van stropdassen wordt nooit zo vaak gedacht omdat stropdassen eigenlijk maar weinig stof bevatten en de vorm onhandig is.  Toch zijn er mooie dingen van te maken. En je hebt helemaal geluk als de stropdassen van mooie zijde-stoffen zijn. Zoek een paar mooie kleurencombinaties bij elkaar, en laten we eens even héél creatief gaan worden!

Heb je helemaal geen stropdassen maar spreekt de laptophoes je wel aan? Kijk eens in een kringloopwinkel. Soms liggen daar de mooiste stropdassen voor slechts een euro. Meer dan vijf heb je er zeker niet nodig.

Wat heb je nog meer nodig: niet zoveel.  Het liefst tassenvilt maar een andere dikke, zachte stof als voering kan ook. Heb je nog een dikke, beetje stijve, deken over? Dan kun je die ook als voering gebruiken. Of een dikke handdoek van badstof, een stuk stof van een dekbed, slaapzak of oud vest.
Belangrijk: de stof moet een beetje stijf zijn, dik en naaibaar (je naaimachine moet wel de dikte van de stof aankunnen).

Daarnaast nog een drukknoop en een mooie (liefst zijden) stof voor de voering.

Stap-voor-stap

  1. Haal met een tornmesje de stropdassen open, haal alle merkjes eraf en haal de voering er voorzichtig uit.
  2. Strijk de stof lang en intensief (niet te heet!),  het zal lastig zijn de vorm eruit te strijken.
  3. Was eventueel voorzichtig de stof als dat toch nodig is
  4. Knip uit het brede gedeelte van de stof vierkantjes of andere vormen die je graag ziet en aan elkaar kan naaien.
  5. Bewaar van de mooie stropdas het smalle uiteinde als sluiting.
  6. Naai de vierkanten tegen elkaar aan en bepaal de vorm van de laptoptas door de afmetingen (plus 5 cm.) te nemen van de laptop waarvoor je de hoes gaat maken.
  7. Naai de voorkant (goede kanten op elkaar) met de sluiting er al aan, de binnenkant en de voering aan elkaar en laat een klein gedeelte open (in een zij-naad van de voering) waardoor je de hele hoes kan omkeren naar de goede kant.
  8. Nu alleen nog de afwerking door een mooie rand, de kleine opening met de hand dichtnaaien en de drukknoop eraan zetten.
  9. Strijk de kreukels er nog even uit en pas even of de laptop er gemakkelijk in kan maar wel goed omsloten zit.
  10. Ultieme afwerking: een mooi etiketje aan de achterkant van de laptophoes of inpakken met een mooie kaart of ‘met liefde handgemaakt’ stikker/etiket erop.

Conclusie upcycling stropdassen:

Het is ontzettend jammer om mooie (zijden!) stropdassen niet meer te gebruiken of weg te gooien. Je kan ook van deze relatief kleine stukjes stof iets heel moois maken.

Je kan de laptophoes natuurlijk ook maken van restantjes stof.  Zorg wel dat je voor mooie kleurencombinaties kiest, gladde stof (satijn, zijde, of glanzende stof).

Een mooi cadeau hoeft niet duur te zijn en upcycling van stoffen is een creatief en duurzaam idee. Heb jij nog meer ideeën? Wij horen het graag!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties