Quick en easy katoen

Beginnersquilt / patchwork deken

19 mei 2022

Heb jij altijd al eens willen quilten, maar heb je geen idee waar te beginnen? In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je een patchwork deken maakt, oftewel easy quiltproject voor beginners. 

Benodigdheden

 • voor de voorkant 5 stukken katoen van 0.5 meter
 • Voor de achterkant 1 stuk katoen van 2 meter (mits de stof minstens 140 breed is)
 • Ongeveer 7 meter biaisband
 • 2 meter fiberfill van 140 breed (of 2,8 meter van fiberfill 1 meter breed)

Een easy quilt voor oma’s 90ste verjaardag

Een tijdje geleden werden wij met ons Budgetstoffen Instagram account getagd door een dame die prachtige quilts had gemaakt voor haar jarige oma’s. Ik vond dat meteen een fantastisch idee en toen mijn vader laatst opbracht dat mijn eigen oma de prachtige leeftijd van 90 gaat behalen in mei, hoefde ik geen twee keer na te denken over het cadeau wat ik haar wil geven: een quilt! Nu is het enige lastige dat ik nog nooit heb gequilt en dat quilten ook niet iets is wat je 1-2-3 aanleert. Dus, ik heb zelf een super simpel patchwork-achtige quilt bedacht die perfect is voor naaisters die net als ik graag willen quilten, maar het echte, officiële en ingewikkelde quilten nog liever even aan de pro’s overlaten.

Zo maak je een beginners quilt/patchwork deken

Stap 1: vierkantjes uitknippen

 1. Ik heb ervoor gekozen om een quilt van 140 x 200 cm te maken. Dat is echt een mooi formaat en perfect voor de stofbreedte. Je kunt voor de achterkant dus gewoon één stuk katoen gebruiken. Daarnaast koos ik ervoor om 5 verschillende soorten stof aan de voorkant te gebruiken, verdeeld over vierkantjes van 20×20 centimeter. Om te komen tot de 140 x 200 cm maak ik 7 rijen en van 10 vierkantjes. In totaal heb ik dus 70 vierkantjes nodig, verdeeld over 5 stoffen is 14 vierkantjes per lap.
 2. Knip uit de 5 stukken stof van 50 cm ieder 14 vierkantjes van 20 x 20 cm. 

Stap 2: vierkantjes aan elkaar stikken

 1. Nu bepaal je op welke manier je de vierkantjes wilt gaan bevestigen. Ik kies ervoor om ze in iedere rij 1 stapje te laten verschuiven. Om dit te doen leg je de lappen op de manier neer zoals je in het blokkenschema hieronder ziet.
 2. Om het mezelf makkelijk te maken stik ik eerst de 10 vierkantjes aan elkaar (dan kun je gewoon 2x je kleurenvolgorde achter elkaar aan leggen). Speld alle vierkantjes achter elkaar en stik ze vast. 
 3. Zodra je 7 rijen hebt gestikt van 10 vierkantjes, ga je alle naden open strijken. 
 4. Leg nu alle 7 de rijen onder elkaar neer op de juiste volgorde. 
 5. Begin met de bovenste twee rijen aan elkaar te stikken. Zorg ervoor dat je alle naden precies op elkaar hebt liggen. Dat is natuurlijk het mooie van quilten, de precisie om alles perfect strak te hebben. 
 6. Ga zo door tot je alle rijen aan elkaar hebt zitten. Strijk nu ook de lange naden die je zojuist hebt gestikt open. 

Stap 3: fiberfill en de achterkant

 1. Leg de lap katoen voor de achterkant met de goede kant naar beneden op de grond. Leg de laag fiberfill hier bovenop en leg vervolgens je quilt met de goede kant naar boven op de katoen en fiberfill.
 2. Speld het geheel rondom even vast zodat het niet gaat schuiven. 
 3. Knip vervolgens het vertollige katoen van de achterkant en de overtollige fiberfill langs de randen weg.

  Knip aan 1 lange zijde en 1 korte zijde 2-3 cm extra ruimte aan als je de overtollige ruimte wegknipt. Zodra je gaat stikken kan het geheel namelijk iets verschuiven en ik kwam daardoor net die 2-3 cm te kort. Begin met doorstikken aan de zijde waar je die ruimte niet hebt en de lagen dus exact gelijk aan elkaar liggen. Je kunt na het doorstikken de overtollige ruimte die je niet nodig had gewoon weer wegknippen, maar zo weet je zeker dat je niet ineens kleinere vierkantjes krijgt aan een zijde (zoals ik nu dus wel). 

 4. Nu keer je de deken om zodat de quilt bovenop komt te liggen en leg je hem zo dat de rij van 7 horizontaal ligt. Nu ga je in de eerste lange naad de drie lagen aan elkaar spelden.

Stap 4: deken doorstikken

 1. Stik nu de naad door, door alle lagen heen. Je gaat nu dus aan de achterkant een stiksel zien, maar aan de voorkant valt deze in de naad. 
 2. Ga zo door tot je alle 9 de rijen hebt gedaan en ga dan door naar de verticale naden. 

Je hebt nu aan de achterkant een prachtig raster van stiksels gecreëerd wat erg doet denken aan een quilt. 

Stap 5: afwerken

 1. Ik werk mijn deken af met een biaisbandje. Daarvoor stik ik eerst 3 klossen aan elkaar (voor afmetingen van mijn deken heb ik namelijk iets meer dan 7 meter in totaal nodig en de standaard bosjes effen biaisband hebben een lengte van 3 meter).
 2. Leg de biaisband langs de rand, met de goede kant van het biaisband tegen de voorkant van je deken. Stik vast.
 3. Vouw vervolgens het biaisband om de naad naar de achterkant van je deken en speld vast.
 4. Ik kies er nu voor om het geheel met de hand vast te stikken omdat dit voor een naadloze afwerking zorgt. Uiteraard kun je dit ook met de naaimachine doen.

Conclusie

Do's

Wat is dit leuk om te maken zeg! En de deken is ook super warm. Tijdens het vastzetten van het biaisband dacht ik steeds ‘ohh, ik wil er ook eentje voor mezelf’. Al met al denk ik dat ik zo’n 12 uur met de deken bezig ben geweest. Duurt je dat iets te lang? Dan kun je natuurlijk het biaisband natuurlijk ook volledig met de naaimachine vast zetten. Let er wel op dat je dit dan echt netjes en rustig doet, want de charme van een quilt zit hem natuurlijk ook in de perfectie van het handwerk.

Don'ts

Bij mijn quilt heb ik bij het afknippen van de onderlaag en het fiberfill geen extra ruimte gehouden aan 1 korte en 1 lange zijde. Super jammer… want daardoor heb ik nu aan 1 korte en 1 lange zijde kleinere vierkantjes. Een goede les dus!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Roos
Roos
1 jaar geleden

Wat een mooi idee! Ik wil deze ook gaan maken. Maar hoe zit het met de naadwaarde van de kleine vierkanten?

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Roos

Hoi hoi, je kan het beste een naadwaarde van 1cm hanteren. Het staat inderdaad niet duidelijk vermeld in de blog, excuus hiervoor.

Ada
Ada
1 jaar geleden

Ik houd altijd nld waarde vanalles centimeter