feest katoen Huis & Tuin

Vlaggenlijn maken

22 december 2018

Hoe leuk is het! Zelf een vlaggenlijn maken in de kleuren en motiefjes die helemaal bij jou passen! Daarnaast is het natuurlijk ook heel leuk om een zelfgemaakte vlaggenlijn cadeau te geven, bijvoorbeeld als kraamcadeau of de verjaardag van een kind.

Echt moeilijk is het niet, maar er komt wel een beetje techniek bij kijken, volg onderstaande stappen, dan moet het zeker lukken!

Zo maak je een vlaggenlijn van stof

Stap 1: teken een patroon

Neem een stukje papier (of karton) en teken je gewenste patroon. De afmetingen kan je uiteraard zelf kiezen. Wij tekenden een horizontale lijn van 19,5 centimeter. In het midden van die lijn teken je een andere loodrecht naar beneden. Vervolgens teken je de diagonale lijnen door de uiteinden met de punt te verbinden. Knip je patroon uit zodat je het straks op je stof kan leggen.

Stap 2: zoek een leuk stofje

Voordeel van zo’n vlaggenlijn is dat je niet veel stof nodig hebt. Je kan dus gerust een overschotje recupereren. Nu de duivelsgekte is toegeslagen is een zwart, geel, rood exemplaar ook een leuk idee!

Stap 3: leg je stof dubbel

Voor je de patronen op je stof begint te tekenen, is het belangrijk om  je stof eerst dubbel te leggen. Doe dit met de goede kanten op elkaar, zodat je op de achterkant (de niet bedrukte kant) kan tekenen. Let op: als je een bepaald motief hebt in je stof, kan het belangrijk zijn in welke richting je de stof legt.

Stap 4: teken het patroon op de stof

Leg je patroontje op je stof en omtrek de contouren. Verspil geen stof, door de driehoekjes geschranst te tekenen.

Stap 5: knip uit

Om er zeker van te zijn dat je stof niet verschuift, kan je ze vastspelden. Knip daarna de getekende patroontjes uit. Aangezien je stof dubbel ligt, zal je dus telkens twee driehoekjes bekomen die op elkaar liggen.

Stap 6: stik de diagonale lijnen

De twee flapjes die op elkaar liggen, kan je nu aan elkaar vast hechten door de diagonale zijden te stikken. Ga bij het begin en eindpunt even over en weer, zodat je de draad vast zet. Knip de uiteindes van de draad af. De bovenste kant van de driehoek laat je open.  Steek voor de zekerheid weer een speldje zodat je stof niet verschuift.

Stap 7: draai de stof

De stof zit nu natuurlijk nog binnenstebuiten. Om ervoor te zorgen dat de mooie kant zichtbaar wordt, is het nodig om de driehoekjes om te draaien. Tip: de punt omdraaien lukt makkelijk met een satéstokje.

Stap 8: strijken

Wanneer je de juiste kant van de vlaggetjes ziet, is het aan te raden om de driehoekjes even te strijken. Op die manier zal je slinger er mooier uit zien. Als je het mooi vindt, dan kun je hierna de vlaggetjes smal op de kant doorstikken.

Stap 9: speld de driehoekjes op een biaisbandje

De vlaggetjes zijn nu klaar. Hoogtijd dus om ze op het lint te plaatsen. Gebruik bij voorkeur biaislint, omdat dit heel handig werkt. Je hoeft de driehoekjes maar tussen het lint te vouwen en klaar. Steek ze wel zeker vast met een speldje zodat ze niet verschuiven tijdens het stikken. Voor 26 vlaggen heb je ongeveer zo’n 6 meter lint nodig, maar ook dit kies je natuurlijk zelf. Hou er wel rekening mee dat je ruimte laat om je vlaggenlijn op te hangen. Begin dus op zo’n 30 centimeter van de kant met het sorteren van vlaggetjes.

Stap 10: stik vast op het biaisbandje

Wanneer je vlaggetjes mooi georganiseerd zijn op het biaisband, kan je het biaisband dicht stikken met een naaimachine. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het resultaat bewonderen.

Voor een extra persoonlijke vlaggenlijn is het leuk om oude kledingstukken, gordijnen, beddengoed of kussenslopen te verwerken in de vlaggetjes. Super vrolijk en vol met mooie herinneringen!

You Might Also Like

4 4 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gemma
Gemma
1 jaar geleden

Beste Astrid,

U tekent een horizontale lijn van 19,5 cm. Hoe lang is de punt naar beneden? Ik krijg niet de mooie punt zoals bij u op de foto.

Gemma
Gemma
1 jaar geleden
Antwoord aan  Astrid

Wat ik eigenlijk bedoelde was hoeveel cm is het patroon van verticaal?