Damesmode tricot / jersey

Rib jersey top – Gratis patroon

31 mei 2022

Stap een willekeurige kledingwinkel in en je ziet ze gegarandeerd hangen; rib jersey tank tops! Wij zouden Budgetstoffen.nl niet zijn als we niet op zoek zouden gaan naar een gratis patroon voor deze bekende tops. Met succes! In deze blog lees je stap voor stap hoe je een rib jersey tank top kunt maken van een gratis patroon.

Benodigdheden

Sylvan tank top van Mood

Voor deze top hebben wij gekozen voor het gratis Sylvan patroon van Mood Fabrics. Dit patroon heeft de opties voor een crop top, tank top en een aansluitende jurk. Door het nauw aansluitende modelletje is het perfect om te maken van rib jersey! Al kun je uiteraard ook normale jersey voor dit patroon gebruiken.

Zo maak je een tanktop van Rib Jersey

 1. Plak het patroon in elkaar en knip het uit op de juiste maat. Afhankelijk van welke maat en welk patroon je precies maakt (crop top, tanktop of jurk), hoef je bij lange na niet alle A4tjes aan elkaar te pakken of überhaupt uit te printen. Kijk dus even goed op het voorblad welke nummers je nodig hebt en print die uit.
 2. Knip vervolgens het voor- en achterpand uit de stof. Er zit ook een boord patroondeel bij het patroon, maar ik kies ervoor om deze zelf te maken. Hiervoor snij ik over de gehele stofbreedte een strook van 5cm. Tip: snij deze strook met een liniaal, rolmes en snijmat. Zo zijn de boordjes perfect recht en krijg je ze straks makkelijker mooi aan je top.
 3. Stik de schoudernaden vast. Let er op dat je gedurende de hele top werkt met een zigzagsteek of een lockmachine. Een patroon als deze heeft voldoende rek op de naad nodig.
 4. Stik de zijnaden vast.
 5. Meet nu de omtrek van de halslijn en de armsgaten. Neem van dit aantal cm’s 80% voor de boorden.
 6. Stik de korte zijdes aan elkaar.
 7. Vouw de boordjes dubbel met de naden naar binnen. Markeer 4 evenwijdige punten met een speld.
 8. Leg de schoudernaad en de zijnaad tegen elkaar om ook in het armsgat 4 evenwijdige punten te creëren. Doe dit ook voor de hals.
 9. Match de punten van de boordjes aan de punten in de hals en armsgaten.
 10. Stik de boordjes vast.
 11. Strijk alles netjes plat en stik waar gewenst de boordjes door.

Conclusie

Do's

Wat is dit een makkelijk patroon! Als je een beetje geoefend bent, zit deze top zo binnen 1 uurtje in elkaar. Een perfect patroon om heel veel stuks van te maken dus.

Don'ts

Neem een maatje kleiner dan je eigen maat volgens de maattabel! Ik vind het patroon persoonlijk vrij ruim vallen. Als je het patroon te groot maakt, dan gaat het wijken onder je oksels. Het patroon hoort strak te zitten, dus als je dat niet prettig vindt zou ik aanraden een ander patroon te zoeken.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Svea De Vleeschouwer
Svea De Vleeschouwer
9 maanden geleden

Hallo, ziet er een tof patroontje uit! Heb het afgedrukt maar ik geraak niet wijs uit de maten… Engelse maten gaan van 4 tot 24 volgens wat ik vind maar deze maten gaan van 0 tot 32, geen idee welke maat ik dus moet nemen! Ik wil graag een 38 tekenen