Newborn & Kids Blogger Daphne jogging Nieuws

Super zachte joggingbroek

23 mei 2022

Een joggingbroek kan niet ontbreken in de kast van je kind. Ideaal voor een dagje spelen in MonkeyTown want dan kunnen ze lekker vrij bewegen of heel hard van de glijbaan gaan! 😉 Maar hij is ook heerlijk om in te chillen op de bank met een filmpje. Via deze stap-voor-stap uitleg maak je hem heel gemakkelijk zelf, met zakken en kniestukken.

Benodigdheden

Mini modern jogger uit joggingsstof

Voor deze joggingbroek heb ik een naaipatroon van Brindille & Twig gebruikt. Dit is een Engelse patronen site met duidelijke tutorials en zij hanteren een uitgebreide test fase voor een patroon online komt. De patronen hebben een breed maat bereik. Vaak start een patroon bij 0-3 maanden tot ± 5/6 jaar. De meeste patronen zijn verkrijgbaar tegen betaling. Wel zijn er ook een aantal patronen gratis te downloaden.

Het patroon wat ik heb gebruikt is de mini modern jogger – Patroon 131.
(Via deze link krijg je 15% korting op je eerste bestelling)

De broek heb ik van een heerlijk warme en super zachte joggingstof met een fluffy binnenkant gemaakt. De kleur “donker oker” komt een beetje overeen met de cognac kleur die nu helemaal hip is. Ik vind het een mooie en stoere kleur. De broek heb ik gemaakt in maat 5-6 van dit patroon. Finn zit in maat 116 en deze maat past hem perfect.

Zo maak je de mini modern jogger

Stap 1: Het patroon printen

Nadat je het patroon gekocht hebt, kun je het downloaden en opslaan op de computer. Wanneer je het opgeslagen hebt, zoek je dit bestand op en open je het pdf bestand in Acrobat Reader. Print het daarna op ware grote. Doe dit echt op deze manier want anders kloppen de maten niet meer. Op een van de eerste pagina’s staat een controle vierkantje. Als je eerst alleen deze pagina uitprint en opmeet kun je kijken of het goed gaat.

Na het printen knip je de randen weg en plak je het patroon aan elkaar. Je kunt het patroon in de maat die je wilt uitknippen of overtekenen op papier. Neem bij dit patroon goed alle lijntjes over op de voorkant van de broek (voor het kniestuk) en op de achterkant van de broek voor zakken. Knip de zak uit het achterpand van de broek zo kun je straks makkelijk de zak op de broek maken.

Het patroon is inclusief naadwaarde! Yay!! Dat is heel fijn!

Voor dit patroon heb je de optie om met een boordje de pijpen af te werken of met een zoom. Ik heb hem met boordjes gemaakt, maar wel de lijn van de “hemmed” versie aangehouden. Hierdoor zijn de pijpen wat langer en kan de broek wat langer gedragen worden.

Stap 2: Patroon uit stof knippen

Voorpand – 2x op dubbele stof
Achterpand – 2x op dubbele stof
Binnenzak – 2x op dubbele stof
Buitenzak – 2x op dubbele stof
Kontzak – 2x op dubbele stof
Kniestukken – 2x op de dubbele stof
Beenboorden – 2x op dubbele stof
Heupboord – 1x aan de stofvouw
Eventueel een koordje; dit knip je over de lengte van de stof 2,5 cm breed. (Dit kan alleen van joggingstof die niet zo dik/fluffy is).

Noteer op de stof de markeringen voor de kniestukken en de kontzakken (dit kan met een water oplosbare stift of er op rijgen).

Stap 3 (de leukste): Naaien

Leg het voorpand van de broek en de binnenzak met de goede kanten op elkaar, speld vast en lock de naden met de lockmachine. Heb je geen lockmachine? Naai dan de naden met een rechte steek, en daarna een zigzag. Dit geldt voor alle komende stappen waarin ik mijn lockmachine gebruikt heb.

Vouw de zak naar binnen en stik de zak door op de goede kant. Dit doe je met een rechte steek. Gebruik hiervoor een iets grotere steek dan de standaard stiksteek.

Leg je broek met de binnenkant naar boven en leg de achterzak met de de goede kanten op elkaar. Lock deze naden vast.

Leg nu de bovenkant en zijkant van de zakken gelijk met de bovenkant en zijkant van je broek. Dit speld je vast en stik je op een klein stukje van de rand (±0,5 cm). Hierdoor schuiven je zakken niet meer weg met het dicht maken van de broek.

Voorbereiden van de kniestukken:
Let op; op de foto staat het niet, maar ik heb de boven- en onderrand van de kniestukken verstevigd met naadband. Dit bleek echt een lifesaver te zijn bij deze stof. Heb je een minder zachte/gladde stof? Dan kan het zonder, maar het maakt je werk wel een stuk makkelijker 😉 Naadband haalt de rek uit de stof en maakt dat je het makkelijker kunt naaien zonder hobbels of verschuivingen en de stof rolt niet op, maar kan mooi omvouwen.

Naaien van de kniestukken:
Leg de bovenkant (het breedste stuk) van de kniestukken met de goede kanten op elkaar op de lijn van je markeringen. Speld dit vast en stik op 1 cm van de kant vast.

Nu vouw je het kniestuk terug naar beneden en vouw de onderkant van het kniestukje 1 cm om (naadband is 1 cm). Dus dat stukje vouw je om en speld je vast.  Stik nu beide naden vast met dezelfde steek als die je bij de zakken hebt gebruikt.

Kontzakken voorbereiden:
Strijk 2 x 1 cm. naadband onder elkaar aan de bovenkant van de zak. De rest van de zak doe je rondom 1 cm.  Vouw nu de bovenkant 2 cm. om en stik deze op ongeveer 1,5 cm. vanaf de rand vast met een grotere rechte steek net als bij de zakken en kniestukken.

Vouw nu de randen van de kontzak 1 cm om. Je doet eerst de 2 zijkanten en als laatste de 2 schuine stukjes. Doe dit precies en netjes. Als je in het begin de kontzak hebt overgenomen op je broek kun je nu goed zien waar de zak moet komen. Speld hem goed vast en naai hem daarna vast met de grotere rechte steek. Ga een paar keer een klein stukje heen en weer over het stukje dat je aan de bovenkant hebt omgevouwen. Hierdoor zit de zak wat steviger vast.

Nu pak je de voorkant van je broek erbij. Leg een voorkant en een achterkant met de goede kanten op elkaar en speld de zijnaad (de rechte kant) aan elkaar vast. Lock deze naad. Herhaal dit voor de andere 2 delen.

Leg de 2 delen die je aan elkaar hebt genaaid met de goede kanten op elkaar. Speld de bovenste naden (de kruisnaden) op elkaar en lock vast.

Om de broek dicht te maken moet je de binnenbeen naad nog dichtmaken. Vouw de broek open en leg de zijnaden naar de zijkant. Zo komt je binnenbeen naad tevoorschijn. Speld dit vast en lock de naad. Bij het midden (het kruisstuk) leg je de naden precies op elkaar, maar vouw 1 naad naar links en 1 naad naar rechts. Zo voorkom je dat alle naden op 1 stapeltje liggen en het heel dik wordt.

Tijd voor de afwerking! De boorden. Vouw de boorden dubbel met de goede kanten op elkaar.  Naai (met de gewone naaimachine) op 1 cm van de rand de boorden dicht.  Vouw de naad open en leg dan de naden op elkaar met de goede kant naar buiten.

Schuif de boordjes over de broekspijp heen en leg de naden van de broek en de naden van de boord netjes op elkaar. Speld goed vast. Keer de broekspijpen naar binnen.  Zo kun je er goed bij met het vastnaaien. Na het vastzetten kun je de broekspijpen weer terug keren en ben je klaar met de beenboordjes. Nu kun je naar de heupboord.

In de tutorial van Brindille en Twig staat een tabel met afmetingen voor het elastiek passend bij de maten van het patroon. Knip het elastiek en naai het vast met een 2,5 cm. overlap. Doe dit met een zigzagsteek dicht op elkaar aan beide uiteindes van het elastiek.

Naai de heupboord dicht op dezelfde manier als de vorige boordjes en vouw het elastiek in de boord. Zorg dat het stukje overlappende elastiek in de naad zit. Dit wordt de achterkant.

Leg de boord met elastiek op dezelfde manier om de broek als bij de pijpen. Leg de naad van de boord gelijk met de achternaad van de broek. Verdeel de boord en het elastiek over de broek en speld goed vast.  Het zijn op sommige plekken veel lagen stof dus het naaien kan wat moeizaam gaan. Doe dit rustig en let goed op.

Mocht je een koordje in de broek willen maken, maak dan middenvoor met 2,5 – 5 cm. tussenruimte 2 kleine gaatjes waar het koordje doorheen kan. Het koordje kun je maken van dezelfde stof of je kunt hiervoor een een ander kant-en-klaar koordje naar keuze voor gebruiken. Rijg dit er doorheen met een veiligheidsspeld.

Ik heb geen koordje gebruikt en ga gelijk door naar de laatste stap. Het elastiek vastzetten in de boord. Dit doe je door in de naad van de boord even een paar keer verticaal heen en weer te naaien.

Klaar!

De Mini Modern Jogger is klaar! Ik vond het een fijn patroon. Hij valt goed op maat en is beschikbaar in veel maten (hij is er zelfs nog in een big kids variant welke gaat tot 14 jaar) met een duidelijke uitleg van Brindille & Twig.  In combinatie met de fluffy joggingstof is hij echt mega zacht geworden. Finn heeft hem al helemaal goedgekeurd.

Mochten jullie na het lezen van dit blog nog vragen hebben, stel ze gerust!
Veel plezier met het maken! Ik ben benieuwd naar jullie creaties.

Liefs Daphne.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties