Blogger Marga linnen nature feest

DIY Oktoberfest Dirndl kostuum: de jurk

6 september 2022

In een serie van drie blogs ga ik je vertellen hoe je een Oktoberfest kostuum kunt maken.  In deze blog maken we de Dirndl jurk, de overrok en het blousje staan in de vorige blogs.

 

Wat is een Oktoberfest kostuum?

Een Oktoberfest kostuum is een heren of dames kostuum dat bestaat uit verschillende kledingstukken. Tezamen vormen zij het typische traditionele kostuum dat ook wel Tiroler kledingdracht wordt genoemd. Voor de dames bestaat dit kostuum doorgaans uit een Dirndl-jurk (of jurkje), een overschort en een witte blouse met diep decolleté. Voor de heren bestaat het uit een leren ’tuinbroek’ ook wel ‘lederhosen’ genoemd, met daarboven een ruitjesblouse.

Und warum?

De kleding wordt gedragen tijdens het oktoberfeest dat zijn oorsprong vindt in München (Duitsland) maar in steeds meer landen populair is.

Als je nu begint aan het kostuum, dan kun je het ruim op tijd af hebben voor het feest begint. Het feest begint namelijk op zaterdag 17 september en gaat door tot maandag 3 oktober.

Benodigdheden voor de Dirndl jurk

Voor een Dirndl jurk heb je niet-rekbare stof nodig. Het prettigste is om met katoen of linnen te werken. Dit is ook fijn om te dragen tijdens feesten omdat het lekker luchtig is.

 

Naaipatroon:

Het naaipatroon dat ik voor dit Oktoberfest kostuum heb gebruikt is Burda 8448.

Dit patroon geeft een moeilijkheidsgraad aan van drie sterren. dat betekent dat dit geschikt is voor naaisters met wat meer ervaring. Maar laat het je niet afschrikken, het naaipatroon is minder moeilijk dan je denkt en omdat ik het in drie blogs heb uitgewerkt, valt het gemakkelijk te volgen.

Jetzt geht's los!

Stap 1: Knippen van het naaipatroon

Het naaipatroon knip je uit op de radarbladen en let goed op dat je de juiste maten kiest. Ook zal je moeten kiezen tussen patroon A en B. Dit is het verschil tussen een ronde of meer vierkante halslijn.

Let op de naadwaarde! Dit is 1,5 cm rondom. Dat betekent dat je deze extra moet knippen van de stof. Onderaan de zoom moet je 4 centimeter extra stof knippen.

Knip ook het voorpand uit op voeringsstof.  Dit staat niet op het Burda patroon maar heb ik zelf toegevoegd omdat dit mooier is in de afwerking. Bovendien heeft het voorpand dan wat meer stevigheid en dat hoort wel bij een korset-achtige jurk.

Voor de voering heb ik restanten katoen gebruikt van verschillende kleuren, dit maakt niet uit want je zal het niet zien.

Budgetstoffen heeft vaak pakketten restanten stof in de aanbieding.  Zo ’n pakket is ideaal om te hebben als je graag en vaak met restanten stof werkt.

Stap 2: Het naaien van het Oktoberfest Dirndl jurk

Begin met het naaien van de voorpand delen en het achterpand.  Let hierbij goed op dat je in de rondingen (van de naadwaarde) hoekjes knipt zodat de stof niet te veel onder spanning komt te staan. Naai ook de schouders aan elkaar.

Doe dit ook met de voering en strijk alle naden goed open.

Nu gaan we even naar de rok.  Naai het voorpand en het achterpand aan elkaar en als je dit mooi wilt doen, doe dit dan met de Franse naad.

Uitleg over de Franse naad: zie blog: Een kamerjas met de Franse naad.

Naai ook de zoom en strijk alles goed.

3. Het voorpand van de Dirndl jurk:

Nu naai je de voering aan het voorpand vast. Dit doe je met de VERKEERDE KANTEN op elkaar.  Knip de naden af op iets minder dan een halve centimeter.

Vouw nu het biaisband erom heen of naai het in twee stappen:  eerst aan de goede kant, dan omslaan naar de verkeerde kant.

Naai de knoopsgaten en bevestig de knopen.

Extra versiering:

Als extra versiering kun je sierrandjes over de princessenlijnen op het voorpand naaien. Of strikjes, bloemetjes of kant toevoegen.

Ga vooral lekker los, met Oktoberfest kostuums mag dit!

Tot slot:

Naai met een rijgdraad de bovenkant van de rok zodat deze rimpelt en aan het bovenstuk van de jurk past.  Naai deze vast en werk het af met een locksteek.

Als je normale standaardmaten hebt, dan past het precies dat je de jurk over je hoofd aandoet of er met je benen instapt en over je heupen naar boven aandoet.

Conclusie Oktoberfest Dirndl jurk:

De Oktoberfest Dirndl jurk is een leuke klus om te naaien. Ga lekker los met kanten randjes, bloemen of sierrandjes.  Kijk vooral even naar voorbeelden op Internet qua kleuren-combinaties.  Contrasterende kleuren zijn het mooist, maar ook als je bijvoorbeeld  één bepaalde tint steeds laat terugkomen in de jurk en de overrok.

Veel plezier met dit kostuum!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties