Damesmode Stretch Katoen Blogger Karin

New Look jurk van stretch katoen

19 januari 2022
Jurk stretchkatoen

Toen ik deze print voor het eerst zag werd ik er meteen verliefd op! Door de bloemen oogt het vrouwelijk, maar met de donkere achtergrond krijgt het een stoerder randje. Behalve deze donkere kleur is er ook een variant met een lichte achtergrond en bloemen beschikbaar. Voordelen van stretch katoen zijn dat het gemakkelijk is om er mee te werken en het ook nog eens heel comfortabel draagt.

Benodigdheden

New Look 6392 in stretch katoen

Stretch katoen is een ontzettend fijne stof om mee te werken. Het lijkt namelijk heel erg op normaal katoen, maar omdat er elasthaan in is verweven, zit er stretch in. Dit zorgt ervoor dat de pasvorm niet zo precies komt, want het rekt met het lichaam mee. Daarnaast draagt het een stuk comfortabeler dan normaal katoen. Ook is het een groot voordeel dat het wel net zo gemakkelijk naait als katoen, waardoor het voor een beginner ook erg geschikt is.

Voor mijn jurk koos ik de stof genaamd Night Shade Flowers. Er is ook een variant met een lichtere kleurstelling, deze heet Sweet Flowers.  Verder is stretch katoen ook te vinden in een heleboel andere kleuren en printjes. 

Voor mijn patroon koos ik New Look 6392. Het is een vrouwelijk jurkje met een plooirok en je kunt kiezen uit verschillende lijfjes en mouwlengtes. Ik heb dit patroon jaren geleden al eens gemaakt, maar hij sloot toen niet goed aan. Ik besloot echter om gewoon een tweede poging te wagen.

Aan de slag met stretch katoen

Patroon aanpassen

Ik besloot dat ik de halslijn van het patroon wilde aanpassen naar een ‘v’-vorm. Hiervoor gebruikte ik een ander patroon, namelijk dat van de Gloria jurk van Viki Sews. Ik legde de twee patroondelen op elkaar, en trok de rechte lijnen van Gloria over op de ronde hals van New Look 6392. Dit is een heel gemakkelijke manier om veranderingen te maken in een bestaand patroon. Let wel bij op dat je alleen de halslijn aanpast, en niet de mouwkop of schouder, want dan past de mouw niet meer. Een beleg maak je vervolgens door de bovenste 5 centimeter van de halslijn over te trekken.

Patroon aanpassen
Stof voor jurk knippen

Een plooirok maken

Nadat ik het patroon op papier had aangepast, heb ik de patroondelen uitgeknipt. Ik ben begonnen met het lijfje, waarbij ik de coupenaden stikte. Vervolgens heb ik de plooien in de rok gemaakt. Met veel spelden en door de stof te rijgen zorg je ervoor dat de plooien in de rok niet verschuiven als je het onder de naaimachine legt.

Plooien maken in rok
Jurk lijfje

De rits en zijnaden

Ik heb daarna de achterpanden van het lijfje aan die van de rok gestikt en vervolgens de blinde rits ingezet. Pas daarna heb ik de zijnaden gesloten en afgewerkt. Door eerst de rits in te zetten, kun je de jurk eventueel nog even innemen bij de zijnaden, mocht dat nodig zijn.

Blinde rits
New Look 6392

Een comfortabele jurk van stretch katoen

Ik ben erg blij met het resultaat. De jurk is door de mooie stof best chic geworden met een lijfje wat goed aansluit. Maar in tegenstelling tot een nauwsluitend lijfje van normale katoen, zit de jurk ontzettend comfortabel omdat de stretchstof met je meerekt. Doordat de stretch katoen vrij stug is, heeft de rok met plooien wel mooi ‘body’ gekregen.

Ik kan dus iedereen aanraden om met stretch katoen te werken!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties