Quick en easy Hobby Nieuws

Maak zelf lampionen (van stof)

2 november 2021

Een lampion voor Sint Maarten, een lampion voor in de tuin of zelfs een lampion als lampenkap; je kunt alle kanten op met lampionnen. In deze blog (en de bijbehorende video uitleg) leggen we je stap-voor-stap uit hoe je zelf een lampion kunt maken! 

Benodigdheden:

 • Stof naar keuze. Gebruik een stof waar het licht goed doorheen kan schijnen zoals katoen, linnen of jute. Dit project is ook perfect om je restjes op te maken. 
 • 2 IJzeren ringen of spiraalkoord en duct tape.
 • Textiellijm, naald en draad of een naaimachine.

Bekijk de stap-voor-stap video uitleg!

Zo maak je een lampion met textiellijm

Ring maken (sla deze stap over als je ijzeren ringen gebruikt)

 1. Bepaal de grootte van de ring door deze met je handen te vormen. Zorg ervoor dat de uiteinden twee centimeter overlappen en knip de draad af. Knip vervolgens een tweede stuk op exact dezelfde lengte. 
 2. Deze stap is alleen voor als je de lampion aan elkaar gaat lijmen: Vorm de ring en vouw de uiteinden van het spiraalkoord ongeveer 2 cm over elkaar heen. Tape vast met duet tape zodat er een ring ontstaat. Doe dit ook voor het andere stuk spiraalkoord zodat je twee ringen hebt.  

Simpele lampion

 1. Meet de omtrek van de ring en voeg hier 2 cm naadwaarde aan toe. Is de omtrek van je ring 47 centimeter? Dan is de breedte van de lap stof zometeen 49 cm. 
 2. Bepaal de lengte van de lampion. Dit kun je het handigst doen door met de ringen even te kijken hoe ver je ze van elkaar af wilt hebben. Voeg aan de lengte nog 4 cm toe; 2 cm voor de tunnel boven en 2 cm voor de tunnel onder. Is jouw gewenste lengte 25 cm? Dan is de lengte van de lap stof zometeen 29 centimeter. 
 3. Knip vervolgens een lap stof met de breedte en lengte die je zojuist hebt bepaald. 
 4. Leg de lap stof voor je neer met de goede kant van de stof naar beneden. Vouw de rechter korte kant tot de helft van de lange kant naar binnen. Doe hetzelfde met de linker kant en zorg ervoor dat de uiteinden elkaar 2 cm overlappen. Lijm de uiteinden op elkaar vast. 
 5. Pak één van de ringen en leg deze op 1,5 cm vanaf de bovenkant. Lijm de rand en vouw over de ring om een tunnel te creëren waar de ring in zit. Ga de hele rand af zodat je een volledig tunnel creëert en de ring vast zit. Doe dit ook met de andere ring aan de onderkant.
 6. Maak evenredig aan elkaar 4 gaatjes in de bovenrand (onder de ring) van de lampion. Haal hier het koord doorheen en knoop vast. Pak de koordjes bij elkaar en maak een knoop. 

Tip: Versier de lap stof voordat je er een lampion van maakt. Ga bijvoorbeeld aan de slag met textielverf/stiften, plak er hartjes op of borduur. Dit is ook een super leuke manier om kids zelf hun eigen lampion te laten maken. 

Stroken lampion

 1. Bepaal de afmetingen van de strook op dezelfde manier als stap 1 en 2 van de simpele lampion. Bepaal nu uit hoeveel stroken je de lampion wilt laten bestaan. Deel de berekende lengte door dat aantal. Nu heb je de hoogte van de uiteindelijke stroken bepaald, maar aangezien je deze nog moet vastplakken, doe je 1 cm bij deze hoogte. Als je op deze manier de stroken uitrekent, dan worden de stroken bovenaan en onderaan de lampion straks kleiner dan de andere stroken (door de omslagwaarde voor de tunnel). Wil je dat alle stroken even groot zijn als de lampion volledig in elkaar zit? Neem dan de lengte van de totale lampion, haal hier de 4 cm voor de tunnels vanaf en deel dan door het aantal stroken. Nu bepaal je welke strook bovenaan en onderaan moet komen. De strook bovenaan krijgt 3 cm extra op de uiteindelijke hoogte (2 cm omslagwaarde + 1 cm naadwaarde) en de strook onderaan 2 cm extra (omslagwaarde). De stroken daartussenin krijgen ieder gewoon 1 cm extra. 
 2. Leg de stroken op de gewenste volgorde. Begin bovenaan. Schuif de bovenkant van strook 2 met 1 cm over de onderkant van strook 1 en lijm vast. Doe dit ook met de volgende strook. De bovenkant van strook 3 gaat met 1 cm over de onderkant van strook 2. Herhaal totdat de volledige lampion aan elkaar zit. 
 3. Leg nu de lamp stof met de goede kant naar beneden voor je neer en vouw de rechter korte kant naar het midden. Vouw de linker korte kant naar binnen en overlap de korte kanten 2 cm in het midden. Lijm vast. 
 4. Pak één van de ringen en leg deze op 1,5 cm vanaf de bovenkant. Lijm de rand en vouw over de ring om een tunnel te creëren waar de ring in zit. Ga de hele rand af zodat je een volledige tunnel creëert en de ring vast zit. Doe dit ook met de andere ring aan de onderkant.
 5. Maak evenredig aan elkaar 4 gaatjes in de bovenrand (onder de ring) van de lampion. Haal hier het koord doorheen en knoop vast. Pak de koordjes bij elkaar en maak een knoop. 

Zo maak je een lampion met de naaimachine:

Let op: deze manier werkt alleen als je gebruik maakt van spiraalkoord en niet als je een ijzeren ring gebruikt. 

Ring maken

 1. Bepaal de grote van de ring door deze met je handen te vormen. Zorg ervoor dat de uiteinden twee centimeter overlappen en knip de draad af. Knip vervolgens een tweede stuk op exact dezelfde lengte.

Simpele lampion

 1. Meet de lengte van het stuk spiraaldraad. Voeg hier 2 cm naadwaarde aan toe. Is de lengte 47 centimeter? Dan is de breedte van de lap stof zometeen 49 cm. 
 2. Bepaal de lengte van de lampion. Dit kun je het handigst doen door met de stukjes spiraaldraad even te kijken hoe ver je de ringen straks van elkaar af wilt hebben. Voeg aan de lengte nog 4 cm toe; 2 cm voor de tunnel boven en 2 cm voor de tunnel onder. Is jouw gewenste lengte 25 cm? Dan is de lengte van de lap stof zometeen 29 centimeter. 
 3. Knip vervolgens een lap stof met de breedte en lengte die je zojuist hebt bepaald. 
 4. Leg de stof met de goede kant naar boven voor je neer. Vouw de korte kanten van de lap stof op elkaar en naai vast. 
 5. Vouw de onderkant en bovenkant 2 cm om naar binnen. Stik vast om een tunnel te creëren. Zorg ervoor dat je een opening houdt van ongeveer 4 cm om straks het spiraalkoord doorheen te halen. 
 6. Haal het spiraalkoord door de tunnel en leg de uiteinden 2 cm overlappend over elkaar heen. Maak vast met duct tape of isolatietape. Doe dit ook bij de andere tunnel.
 7. Stik beide tunnels dicht. 
 8. Bevestig op 4 evenredige punten koord aan de bovenrand van de lampion. Pak de touwtjes bij elkaar en maak een knoop. 

Stroken lampion

 1. Bepaal de afmetingen van de strook op dezelfde manier als stap 1 en 2 van de simpele lampion. Bepaal nu uit hoeveel stroken je de lampion wilt laten bestaan. Doe de berekende lengte door dat aantal. Nu heb je de hoogte van de uiteindelijke stroken bepaald, maar aangezien je deze nog aan elkaar moet stikken, doe je 2 cm bij deze hoogte. Als je op deze manier de stroken uitrekent, dan worden de stroken bovenaan en onderaan de lampion straks kleiner dan de andere stroken (door de omslagwaarde voor de tunnel). Wil je dat alle stroken even groot zijn als de lampion volledig in elkaar zit? Neem dan de lengte van de totale lampion, haal hier de 4 cm voor de tunnels vanaf en deel dan door het aantal stroken. Nu bepaal je welke strook bovenaan en onderaan moet komen. De stroken bovenaan en onderaan krijgen 3cm extra op de uiteindelijke hoogte (2 cm omslagwaarde + 1cm naadwaarde). De stroken daartussenin krijgen ieder gewoon 2 cm extra. 
 2. Leg de stroken op de gewenste volgorde. Begin bovenaan. Leg strook 2 met de goede kant op de goede kant van strook 1. Match de bovenrand van strook 2 en de onderrand van strook 1 met elkaar. Stik vast en strijk zodat de naad mooi naar 1 kant ligt. Doe vervolgens hetzelfde met de andere stroken.
 3. Leg de stof met de goede kant naar boven voor je neer. Vouw de korte kanten van de lap stof op elkaar en naai vast. 
 4. Vouw de onderkant en bovenkant 2 cm om naar binnen. Stik vast om een tunnel te creëren. Zorg ervoor dat je een opening houdt van ongeveer 4 cm om straks het spiraalkoord doorheen te halen. 
 5. Haal het spiraalkoord door de tunnel en leg de uiteinden 2 cm overlappend over elkaar heen. Maak vast met duct tape of isolatietape. Doe dit ook bij de andere tunnel.
 6. Stik beide tunnels dicht. 
 7. Bevestig op 4 evenredige punten koord aan de bovenrand van de lampion. Pak de touwtjes bij elkaar en maak een knoop. 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties