Quick en easy canvas Tassen

Maak zelf een tote bag!

12 oktober 2021

Je ziet ze overal: tote bags! Perfect als boodschappentas, strandtas, sporttas of zelfs schooltas. Wat ons betreft is de tote bag het perfecte naaiproject voor beginners. Volg onze stap-voor-stap uitleg of bekijk de uitgebreide DIY video. Maak er wat moois van!

Benodigdheden

Welke stof kun je gebruiken voor een tote bag?

Zoals je mij in de video hoort zeggen en je hierboven al terug kon lezen: je kunt nagenoeg iedere stof gebruiken, behalve stoffen met rek. Wat ons betreft zijn de beste stoffen voor het maken van een tote bag: canvas, keper katoen en furnish. Lekker stevig zodat je tas lang mee gaat! 

Bekijk de uitgebreide video uitleg!

Bepaal het formaat van jouw ideale tas

Nu je weet welk materiaal je gaat gebruiken voor de tas, is het tijd om te bepalen hoe de tas er verder uit moet gaan zien. Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van vakken? Ga je voor een ‘standaard’ formaat tote bag of voor een grote (ook wel een mom bag genoemd) tas? En kies je voor hengsels uit dezelfde stof of ga je voor tassenband?

Wat je ook kiest, in de basis is het naaien van een tote bag hetzelfde. Je hebt vier panddelen nodig: 2x hengsels, 1x voorkant van de tas en 1x achterkant van de tas. 

Zo maak je een tote bag

Patroondelen uitknippen

  1. Nu je hebt bepaald hoe groot je de tas wilt, is het de kunst om die afmetingen om te zetten naar patroondelen. Zoals ik eerder al aangaf heb je vier panddelen nodig: 2x hengsels en 2x tasdelen. We beginnen met de tasdelen. Daarvoor maken we onderscheid tussen stoffen met een print en stoffen zonder print. 

Stoffen zonder print: Als je een stof gebruikt zonder print, kun je de 2 tasdelen als 1 stuk uitknippen. Daarvoor doe je het volgende; hoogte van de tas + hoogte van de tas + 6 cm (2x 3 cm omslagwaarde bovenaan de tas). In het geval van een tas met een uiteindelijke hoogte van 42 cm wordt het rekensommetje dus als volgt; 42+42+6= 90 cm. De hoogte van de lap stof is dus 90 cm. 

Voor de breedte van je tas doe je het volgende; breedte + 2cm naadwaarde. In het geval van een 58 cm brede tas, knip je de tas dus 60 cm breed. Kortom, voor een tas zonder print van 58×42 centimeter knip je een stuk stof van 90 cm x 60 cm. 

Stoffen met print: voor stoffen met print knip je het voorpand en achterpand van de tas los uit. Je knipt dus 2 tasdelen. Zo zorg je ervoor dat de print aan beide kanten van de tas goed zichtbaar is en niet ineens aan een van de kanten op zijn kop zit. In dit geval is de rekensom het volgende: hoogte van de tas + 3 cm (omslagwaarde bovenaan de tas) + 1 cm naadwaarde. Voor een tas met een uiteindelijke hoogte van 42 cm is de rekensom als volgt: 42 + 3 +1= 46 cm. 

Voor de breedte van je tas doe je het volgende; breedte + 2cm naadwaarde. In het geval van een 58 cm brede tas, knip je de tas dus 60cm breed. Kortom, voor een tas met print waarbij je de panddelen los uitknipt, knip je 2 stukken stof van 60 cm x 46 cm. 

2. Als je de tasdelen hebt uitgeknipt, gaan we door naar de hengsels. Je kunt de hengsels uiteraard zelf maken of je gaat voor tassenband. De lengte van de hengsels is in allebei de gevallen hetzelfde en kun je zelf bepalen. Ik gebruik standaard altijd 75 cm, maar kortere of langere hengsels kunnen natuurlijk ook. Voor het bepalen van de panddelen voor de hengsels gebruik je de gewenste lengte van de hengsels + 6 cm. Die 6 cm heb je nodig om het hengsel mee te kunnen vouwen met de omslag van de bovenkant van de tote bag. Wil je een hengsel van 75 cm lang? Dan knip je dus een strook van 81 cm bij 10 cm. Die 10 centimeter is een standaard breedte van de hengels. Ook deze kun je natuurlijk weer aanpassen. 

Tas naaien

  1. Nu alle patroondelen klaar zijn, hebben we de ‘ingewikkelde’ stappen gehad en zijn we aangekomen bij het naaien van de tas! Maak je de tas uit één lap stof? Vouw de lap dubbel en stik de zijnaden dicht. Maak je de tas uit twee delen stof? Leg dan de patroondelen op elkaar en stik de zijnaden + de onderkant van de tas dicht. Werk de naden af met een zigzag of locksteek.
  2. Je kunt er nu voor kiezen om de tas zo te laten en dus een ‘platte’ tote bag te maken. Wil je grotere spullen in de tas gaan vervoeren, dan kan het heel handig zijn om een soort bodem in de tas te maken. In dat geval gaan we onderaan de tas de hoeken in een punt stikken. Dit doe je als volgt: keer de tas binnenstebuiten en pak in de hoek het voor-en achterpand los van elkaar vast tussen de vingers. Beweeg je handen uit elkaar zodat er boven je vingers een driehoek ontstaat. Leg nu de naden op elkaar (als je de tas uit een stuk hebt gemaakt, leg de naad dan in het midden) en speld vast. Nu meet je loodrecht op de naden 10cm, oftewel je meet af dat de onderkant van de driehoek 10cm is. Naai nu de driehoek vast op deze 10cm lijn. Knip je driehoek/punt af, werk de naden af en keer de tas. Je hebt nu een tas met bodem. 

Hengsels stikken

(je mag deze stap overslaan als je gebruik maakt van band voor de hengsels)

  1. Strijk de lange kanten van de hengsels 1cm om/naar binnen. Let op dat je even goed kijkt of je de stof die jij gebruikt wel kunt/mag strijken. Anders kun je de strijkbout straks weggooien. 
  2. Vouw vervolgens de lange kanten van de hengsels dubbel. Match de naad en strijk. 
  3. Nu stik je de lange kant smal op de kant door en sluit je hiermee de naad. Stik vervolg ook de andere lange kant smal op de kant door. 

Bovenkant afwerken en hengsels monteren

  1. Afhankelijk van de dikte van de stof ga je nu de bovenkant omvouwen. Heb je een dikke stof, werk de rand dan even af met een lock of zigzag steek en vouw de bovenkant van de tas vervolgens 3cm om naar binnen. Heb je een dunnere stof? Vouw de bovenkant dan eerst 1cm om en daarna 2cm. Zo heb je een perfect afwerkte bovenrand. 
  2. Meet vanaf de zijnaad aan beide kanten 10cm naar binnen. Pak het hengsel en schuif de uiteinden bij deze 10cm markering tussen de omgevouwen rand. Speld vast. 
  3. Stik nu de omgeslagen rand (en daarmee ook de hengsels) vast. Doe dit smal op de rand van het omgeslagen gedeelte. In het geval van de enkele omslag is dat dus 3cm vanaf de bovenkant en bij de dubbele omslag 2cm vanaf de bovenrand. 
  4. Haal vervolgens de hengels uit de tas omhoog en leg ze mooi strak langs de omgeslagen rand. Speld de hengsels vast op hun plek. Stik smal aan de bovenkant van de tas de hengels vast. Stik een aantal keer heen en weer zodat het hengsel echt goed vast zit. 

Dat was hem, de DIY tote bag! Heb jij ook al zin om oneindig veel tassen te maken?

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marie
3 jaren geleden

Bedankt voor het delen van dit patroon om zelf draagtassen te maken. Ik heb veel stof over en zou hier graag iets mee willen doen. Wellicht ga ik er wat maken die ik later kan gebruiken als verpakking voor cadeautjes.

P. Hoeijmakers
P. Hoeijmakers
2 jaren geleden

hoe doe ik het , als ik de tas wil voeren?

Astrid
Beheerder
2 jaren geleden
Antwoord aan  P. Hoeijmakers

In feite maak je dan dezelfde tas van de gewenste voeringstof. Voordat je de bovenrand van de ‘buitenste tas’ dicht naait, voeg je de binnentas hieraan toe. De lelijkere zijdes van de stof komen tegen elkaar aan, waardoor je de mooiste kant van de voeringstof ook ziet als je de tas opent. De bovenrand van de canvastas vouw je over de buitenrand van de binnentas en naai je vervolgens dicht.