Quick en easy Kerst Fleece Creatief Huis & Tuin

Maak zelf een adventskalender!

16 november 2021
DIY makkelijke adventkalender

Je koopt ze tegenwoordig in 101 soorten en maten; adventskalenders! Maar wist je dat je er ook gemakkelijk zelf eentje kunt maken? Gevuld met de leukste kadootjes voor familie, je partner of natuurlijk gewoon voor jezelf! Ik laat je stap-voor-stap zien hoe je zelf een adventskalender maakt. 

Benodigdheden

Bekijk de video uitleg van deze DIY

Zo maak je een adventskalender

Patroon tekenen

 1. Allereerst bepaal je hoe groot jij de vakjes van de adventskalender wilt maken. Ik koos voor A5 formaat. Vervolgens kies je hoeveel rijen vakjes je wilt maken. Je hebt uiteindelijk 24 vakjes nodig en de meest gebruikte verdeling is 4 rijen van 6 of 6 rijen van 4. 
 2. Nu je weet welke grootte de vakjes gaan worden en hoeveel rijen je gaat creëren, kun je op papier de adventskalender uittekenen. Mijn versie zie je hieronder. 
 3. Op de tekening ga je vervolgens afmetingen noteren zodat je straks makkelijk alles bij elkaar op kunt tellen. Ik koos ervoor om aan de zijkanten en onderkant 3 cm vrij te houden. Daarnaast houd ik aan de bovenkant 5 cm vrij en tussen de stroken 1 cm. Noteer al deze afmetingen. Schrijf ook in alle vakjes de afmetingen. 
 4. Als je ervoor kiest om de adventskalender te gaan lijmen is het belangrijk om voor iedere lijmrand die je gaat maken 1cm toe te voegen. Onder iedere strook voeg je dus 1 cm toe, aan de randen van de strook 1cm en over de strook verdeeld (om de vakjes te creëren) 1 cm. 
 5. Als je al deze punten hebt genoteerd, dan kom je op een schema als onderstaand. Tel nu alle cm’s bij elkaar op en knip de lappen stof uit op die afmetingen.

Ondergrond:

 • Breedte van ondergrond lap: rand links, plaklijnen, vakjes afmeting horizontaal, rand rechts.
 • Hoogte ondergrond lap: ruimte boven, vakjes afmeting horizontaal, plaklijnen, tussenruimte stroken, ruimte onder.
 • Ik knipte een vlak van 103 x 89 cm

Stroken:

 • Breedte stroken: plaklijnen + vakjes afmetingen horizontaal
 • Hoogte stroken: vakjes afmeting verticaal, plaklijn
 • Ik knipte vier stroken van 97 x 22 cm

Zorg ervoor dat je eerst goed opmeet hoeveel stof je nodig gaat hebben voordat je de stof gaat bestellen. Je hebt ongeveer 2 x de afmeting van de ondergrond laag nodig en ik maakte daar een kleine inschattingsfout. Mijn uiteindelijke resultaat is dus iets anders geworden dan mijn getekende plan, maar zeker niet minder leuk 😉

Stroken lijmen

 1. Leg de lap stof voor je neer en leg als eerste de onderste strook op de juiste plek. Ga je alles met de naaimachine vast stikken? Speld dan eerst alles op zijn plek en stik vervolgens. Gebruik je textiellijm? Begin links met het vast lijmen van de verticale rand. Meet vanaf de plaklijn de breedte van het vakje en zet daar een speld. Vouw het nog niet vastgeplakte deel van de strook naar links totdat je bij de speld aan komt. Lijm verticaal en de onderrand zodat er een vakje ontstaat. 
 2. Ga zo door tot je de hele strook hebt vastgelijmd en alle vakjes hebt gecreëerd. 
 3. Leg nu de volgende strook neer op de ondergrond en herhaal hetzelfde proces. Vergeet niet goed naar je getekende versie te kijken om alle afmetingen tussen de stroken te checken. 
 4. Ga verder tot je alle stroken hebt vastgelijmd. 

Decoreren

Nu ga je de adventskalender voorzien van cijfers om de dagen aan te duiden. Ik knipte hiervoor een simpel rondje uit wit fleece en schreef er met permanent marker een cijfer op. Laat op dit punt vooral lekker jouw creativiteit de vrije loop! Je kunt het zo simpel of zo moeilijk maken als je zelf wilt. 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties