Fleece Newborn & Kids satijn Blogger Roelie Verkleed kleding

Pietenpak, vol verwachting klopt ons hart!

10 november 2020

Zie ginds komt de stoomboot! Maar kunnen we die goede Sint dit jaar wel verwelkomen in de haven?! Of vieren we dit feest in kleine kring binnenshuis? Om op alle omstandigheden voorbereid te zijn, maakte Roelie een lekker warm Pietenpak van fleece en van zachte dunne satijn maakte ze nog twee pakjes. Een feest voor het oog!

Zo maak je een pietenpak voor kids!

Het maken van een Pietenpak is absoluut niet erg moeilijk en hoeft ook zeker niet veel te kosten. Veel pietenpakken worden gemaakt van satijn. Een goedkoop materiaal, dat met zijn glans wel meteen een luxe en feestelijke uitstraling heeft. Of ga juist voor fleece. Een warme stof die je niet af hoeft te werken en dus heel makkelijk werkt.

Voor het pietenpak gebruik ik de ‘Piet en sint‘ patroon van Abracadabra. Dit is een betaald PDF patroon, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen gratis patronen én eigen creativiteit te gebruiken.

Ieder pak bestaat uit de volgende onderdelen;

 • Cape
 • Pet
 • Broek
 • Shirt
 • Kraag

De cape

 1. Voor de cape teken je twee cirkels. De binnenste cirkel heeft een doorsnede van ongeveer 15 centimeter (de hals). Hieromheen teken je een cirkel met een doorsnede (tot aan de hals cirkel) van zo’n 30 cm. Ik heb ervoor gekozen om de cape te voeren, dit geeft een sjieke look. Dat betekent dat ik de stof ook dubbel geknipt heb.
 2. Je legt de beide goede kanten van de stof op elkaar en stikt de lappen dan helemaal rondom. Nou ja, niet helemaal, laat een stukje open zodat je stof kunt omkeren en de mooie kant weer aan de buitenkant komt te zitten.
 3. Wanneer je de stof hebt omgekeerd, stik je een stukje sierband, in dit geval zigzag band, langs de rand waardoor je de opening ook gelijk dicht maakt.
 4. Aan de halspunten maak je vervolgens een sluiting. Ik heb dit gemaakt van een knoopje aan de ene punt en een lusje van smal elastiek aan de andere kant. Je zou er ook voor kunnen kiezen om aan iedere punt een lintje te maken waarmee je de cape vast strikt.

De pet

 1. Voor de pet teken je een cirkel van 40 cm. Deze verdeel je in vier gelijke delen. Ik vond het leuk om voor de pet een vlakverdeling te maken van twee contrasterende kleuren.
 2. Je knipt van iedere kleur twee delen en die komen diagonaal tegenover elkaar te liggen.
 3. Je zet eerst de punten aan elkaar en vervolgens de rechte zijden aan elkaar. Je hebt nu een cirkel bestaande uit vier vakken van twee kleuren die diagonaal tegenover elkaar liggen.
 4. Van dezelfde stof maak je een bies (ongeveer gelijk aan de omvang van het hoofd van de kleine Piet). De uiteinden van de bies stik je aan elkaar en vouw je vervolgens om. Wil je de pietenmuts jaren blijven gebruiken? Dan raden we je aan om geen gebruik te maken van de bies, maar om de rand van de muts 2cm naar binnen te vouwen en een tunnel te creëren. Daar haal je elastiek doorheen en zo past de pet altijd!
 5. De buitenrand van de cirkel rimpel je en zet je aan de bies. Om de pet goed op het hoofd te laten zitten heb ik er voor de zekerheid ook een elastiekje aan gezet wat onder de kin gedragen kan worden.
 6. Op een echte Pietenpet hoort natuurlijk een mooie veer! Deze is in allerlei maten en kleuren verkrijgbaar. Ik heb de veer vast gezet met een mooie sierknoop. Dat maakt het helemaal af!

De broek

 1. Voor de broek kan je prima een patroontje van bijvoorbeeld een joggingbroek gebruiken.
 2. Tussen de zijnaden stik je een bies. Dit zorgt ervoor dat de broek wijder wordt. Het wordt dan een soort pofbroek.
 3. In de taille plaats je taille elastiek.
 4. Onderin de broekspijp plaats je ook elastiekje. Je kunt de lengte van de pijp zelf bepalen en dan kun je ervoor kiezen om het elastiek helemaal onderaan erin te zetten of een stukje hoger waardoor je een soort roesje krijgt.

Het shirt

 1. Het shirt is een basis model met knoopsluiting vooraan. De taille kan je op rimpelen door middel van elastiek.
 2. Onder aan de mouwen komt net als bij de broekspijpen elastiek waardoor er een roesje ontstaat.
 3. Ook het shirt werk je af met een mooie sierlijke bies en feestelijke knoopjes.

De kraag

Ik heb ervoor gekozen om een losse kraag te maken. Dat is wel zo gemakkelijk. Bovendien kan de kleine Piet deze altijd weer afdoen als het vervelend gaat zitten.

 1. Afhankelijk van de dikte van de stof kan je de stof enkel knippen 150 cm x 12 cm of dubbel knippen (vouwen) 150 cm x 24 cm.
 2. Je kunt ervoor kiezen om de stof te plooien of, wanneer je het wat gemakkelijker wilt, je maakt een tunneltje en rijgt hier een elastiekje door.

Ik had nog voldoende restlapjes zwart, zilver en paars satijn over om nog een extra Pietenpakje te maken. Toen ik het shirt af had wilde ik het even mooi opstrijken. Dat ging dus even helemaal mis!!!! Het strijkijzer was te heet en schroeide er een gaatje in, dikke vette pech dus. Na een flink potje balen, heb ik besloten om er een lapje overheen te zetten. Er komt immers nog een cape overheen en dan zie je het met dragen toch niet meer. Bij de rechter oksel zie je een mooi stukje patchwork, maar zoals het gezegde gaat…. Als je hard loopt, ziet niemand het!!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties