Blogger Sanne wafelkatoen Newborn & Kids katoen Kinderkamer Baby Tutorials Nieuws

Maak je eigen babynestje!

20 juli 2022

Het maken van je eigen babynestje, het lijkt een hele uitdaging maar stap voor stap is het goed te doen. Ik maakte een apart matrasje zodat je niet elke keer het gehele nestje hoeft te wassen als er wat viezigheid op komt, ideaal! Ik maakte gebruik van de tutorial en het patroon van @mysimplyspecial.

Benodigdheden

Benodigdheden:

1 meter stof voor de bovenkant (ik koos een leuk katoentje)

1 meter stof voor de onderkant (hiervoor heb ik wafelstof gebruikt, ribstof is ook een leuke aanrader)

3 meter biaisband om het koord door heen te trekken

3 meter koord

1 koordstopper met 2 gaatjes of 2 enkele koordstoppers

Vulling voor de rand (bijvoorbeeld oude kussens)

Vulling voor het matrasje (fiberfill, ik gebruikte twee laagjes in het nestje zelf en 3 laagjes in het losse matrasje)

Bijpassend garen

Babynestje van My simply special in katoen met wafelstof

Dit is de tweede keer dat ik zelf een nestje heb gemaakt en het ging al een stuk vlotter dan de eerste keer. Met de gemakkelijke tutorial van my simply special kom je er goed stap voor stap door heen.

Vergeet niet je stoffen van te voren te wassen en in de droger te doen, zo voorkom je dat de stof achteraf krimpt en je nestje helemaal uit vorm raakt.

Ik heb gekozen voor deze heerlijke wafeltjes stof samen met een schattig katoentje. Het nestje is ook leuk te maken met ribstof (zie een voorbeeld in mijn feed op instagram @sann.sews). Waar je een beetje rekening mee moet houden bij  wafelstof is dat wafelstof een beetje rekt en katoen niet. Aangezien ik zelf geen dubbeltransport naaimachine heb zorgde ik ervoor dat ik elke keer stikte met de wafelstof aan de onderkant (waar de tandjes de stof verder trekken) om plooitjes te voorkomen.

Ontzettend blij met dit schattige resultaat en heerlijke kleurtjes te gebruiken voor jongens en meisjes, toch leuk als je creatie meerdere baby’s mee kan ;).

Zo maak je je eigen babynestje

Aan de slag!

Aangezien @mysimplyspecial een zeer uitgebreide tutorial heeft,  behandel ik hier de lastige stukjes.

Klik hier voor de tutorial.

Patroon knippen en het biasband

Je kan het zo lastig maken als je zelf wilt bij de eerste stap. Je kan 1. de tekening van het patroon (zie foto in de tutorial) overnemen op patroon papier en uitknippen (gratis) OF 2. je koopt het patroontje en print het uit.  Aan jou de keus!

Na het uitknippen van de stof en het stikken van de zijnaden (niet geheel dicht) komt het grootste gepriegel: Het spelden van het biaisband.

Neem je tijd en ga lekker op de bank zitten met je speldjes. Vergeet niet de uiteindes even om te vouwen voor een nette afwerking. Als je de naalden er recht insteekt, kan je erover heen naaien, dit is alleen niet aan te raden. Als je toch met je machinenaald een naald raakt wordt het gelijk minder scherp.

Vergeet niet het koord door het biaisband te halen voordat je je nestje gaat vullen! Anders wordt het een stuk lastiger.

Vullen en dichtmaken.

Nadat je het fiberfill op maat hebt geknipt, moet je het in het matrasje en in het nestje stoppen. Neem hiervoor je tijd, als het dubbel gaat zitten, blijf je dit zien en blijft de baby dit voelen. Wanneer dit is gelukt, stik je dwars door het matrasje en door het nestje heen. Hiervoor gebruikte ik groen garen onder en wit boven, zodat het zou matchen met beide kanten van de stof. Tip: rijg het door zodat het niet verschuift en gebruik dezelfde afstand tot de zijkant om een gelijke finish te krijgen.

Voor het vullen van de rand heb je meer vulling nodig dan je denkt. Stop de vulling helemaal achter in de ronding en werk naar voren, doe dit ook vanaf de andere kant. Doordat de wafelstof iets rekt, kunnen er wat bobbels vormen, neem je tijd om de fluff (het lag door heel mijn woonkamer, lang leven de stofzuiger) goed evenwijdig te verdelen en in vorm te kneden.

Zit de rand naar wens vol, dan ga je de openingen dichtnaaien. Dit is met de volle rand een hele onderneming onder de naaimachine (zie foto’s). Wederom, neem je tijd en gebruik veel speldjes.

Conclusie

Do's

Werk rustig en stap voor stap en laat je niet overweldigen door de grootte van het project.

Maak een los matrasje voor gemak (ik leg alsnog een hydrofiel doek ter hoogte van het hoofdje zodat ik ook het losse matrasje niet elke keer hoef te wassen).

Ik ben onwijs benieuwd naar jullie creaties, stuur vooral een fotootje via Instagram!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties