Newborn & Kids tricot / jersey Blogger Roelie Baby

Kids t-shirtje met knoopsluiting

12 augustus 2021

Gratis patroon voor het perfecte shirt!

Een perfect t-shirt patroontje wat je keer op keer kunt gebruiken, hoe ideaal is dat? Als je het mij vraagt is dit zeker zo’n patroontje. Dit t-shirtje heeft een knoopsluiting op het achterpand waardoor het gemakkelijk aan en uit gaat. En nog het beste van alles: het is een gratis t-shirt patroon! Ik neem je stap voor stap mee in hoe ik dit t-shirtje heb gemaakt. 

Benodigdheden

Voordat we beginnen

Het oorspronkelijke gratis patroon voor dit t-shirtje heeft een halsboord. Echter heb ik er voor gekozen om de hals af te werken met een beleg. Een beleg kun je heel eenvoudig zelf tekenen. Hoe je dat doet, leg ik je hieronder uit. 

Zo zet je je een t-shirtje met beleg en knoopjes in elkaar

Patroon in elkaar zetten, uitknippen en beleg maken

 1. Print het gratis kids t-shirt patroon uit, plak het in elkaar en knip het patroon uit in de gewenste maat. Voor het beleg teken je op 4cm vanaf de halslijn een lijn. Je verlaagt dus als het ware de halslijn. Deze strook knip je uit en neem je over op de stof.
 2. Leg de patroondelen op de stof en knip ze uit. Zorg ervoor dat je het beleg van het voorpand, het voorpand zelf en het achterpand op de stofvouw legt. Vergeet geen naadwaarde en zoomwaarde aan te knippen. 

Panddelen verstevigen

 1. Verstevig de splitstrookjes. Vouw ze vervolgens dubbel met de goede kanten op elkaar en stik de onderkant vast. Keer ze strook om en stik de lange kant vast. Werk de lange zijdes af. 
 2. Verstevig de plek waar het splitje moet komen. Knip vervolgens het splitje in tot 1cm voor het einde.
 3. Als laatst verstevigen we het beleg. 

Split in de achterkant

 1. Knip op het achterpand de split opening in.
 2. Leg het splitstrookje met op de goede kant van de stof, 1cm vanaf de halslijn, met de afgewerkte kant tegen de split aan. Doe dit aan beide kanten. Meet even na dat als je de splitstrookjes naar binnen over elkaar heen vouwt, ze straks precies netjes op elkaar passen. 
 3. Stik op ongeveer een voetje vanaf de kant de splitstrookjes vast. Stik 1cm verder dan waar je split opening ophoudt. Laat de onderkant nog even open. Knip de splitopening schuin naar beneden in tot het einde van het stiksel van de splitstrook. Er ontstaat nu een driehoekje onderaan de split. 
 4. Vouw nu de splitstrookjes naar binnen en leg ze netjes op elkaar. Als je het makkelijk vindt kun je ze hier even vast spelden zodat ze niet gaan schuiven. 
 5. Nu vouw je het t-shirt zo dubbel dat je het driehoekje/puntje op de splitstrookjes hebt liggen. Stik het puntje op de uiteinden vast. 
 6. Eventueel kun je nu de splitstrookjes smal op het pand doorstikken. 
 7. Zet nu de drukknoopjes op de splitstrookjes.

Beleg vast stikken

 1. Stik de schoudernaden van het t-shirt. Stik vervolgens de schoudernaden van het beleg. Leg het beleg met de goede kant op de goede kant van het t-shirt en match de schoudernaden aan elkaar. 
 2. Stik op 1cm vanaf de halslijn (zorg ervoor dat het uiteinde van het splitstrookje en de stiklijn van het beleg tegen elkaar aan liggen) het beleg aan het t-shirt. Knip de naad in bij de rondingen.
 3. Leg de naad onder het beleg en stik de de naad vast op het beleg. Oftewel doorstikken/understitching. Vouw nu het beleg naar binnen. 
 4. Eventueel kun je het beleg nu op 1 cm vanaf de kant doorstikken langs de hals. Doe je dit niet, stik dan het uiteinden van het beleg in de hals met de hand even netjes vast.

Zijnaad en de mouwen stikkken

 1. Stik de zijnaden van het voorpand en achterpand vast. Stik vervolgende de zijnaden van de mouwen. 
 2. Speld de mouw in de mouwopening van het t-shirt en stik vast. 
 3. Zoom de onderkant van de mouwen en het t-shirt. En klaar! 

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties