Damesmode Newborn & Kids tricot / jersey

DIY twinning flared pants

21 juli 2021
flared pants voor volwassene en kind

Je ziet ze overal: flared pants. In ontelbaar veel kleuren en prints. Dus wat is er nu leuker dan er zelf een maken? Twinning flared pants zelf maken! In deze blog leggen we jou stap voor stap uit hoe je zelf een volwassen en/of kids flared pants kunt maken. 

Voor we beginnen

Wij kiezen ervoor om de flared in elkaar te zetten met een lockmachine. Dit heeft twee voordelen: je naden zijn direct mooi afgewerkt én het belangrijkste, er blijft rek op de naad. Met een locksteek behoud je rek op de naad en voorkom je dat het draad gaat breken (en je naad dus open scheurt).

Heb je nu geen lockmachine? Dan raden we je aan om de flared in elkaar te stikken met een flauwe zigzag steek. Ook hiermee houd je rek op de naad en voorkom je dus dat je broek na een paar keer dragen uit elkaar valt. 

Zo maak je zelf flared pants!

Flared patroon volwassenen

Voor de volwassen flared maken we gebruik van het gratis legging patroon van DIBY CLUB, wat we zelf aanpassen naar een flared. We leggen je uit hoe we dat doen! 

Je print het pdfpatroon uit, plakt het in elkaar en knipt vervolgens je jouw maat van het patroon uit. Nu trek je het voor- en achterpand over op patroonpapier. Zorg ervoor dat je ook de knielijn overneemt, die hebben we zo nodig. 

Voor het maken van de flared aan de onderkant van het patroon, verhoog je allereerst de knielijn met 3 cm. Vervolgens verleng je de zoomlijn aan beide kanten. Mocht je de lengte van de flared willen aanpassen, dan is dit je moment. Meet bij jezelf (of bij degene die hem gaat dragen) van kruis tot de vloer en neem die lengte over op het patroon van kruis tot zoom. Maak een nieuwe zoomlijn op de nieuwe lengte van het patroon. 

Nu meet je vanaf de binnenbeennaad 10 cm naar buiten en vanaf de zijnaad ook 10cm naar buiten. Deze punten verbind je vervolgens met de verhoogde knielijn. Nu zie je dat er een driehoek/klokvorm is ontstaan onderaan je patroon. Dit is de flared. Wij kiezen ervoor om deze breedte van de flared, maar afhankelijk van hoe breed jij de pijpen wilt hebben, kun je meer of minder dan 15 cm toevoegen. 

Flared patroon kids

Voor de kids flared gebruiken wij ook een gratis patroon, de legging van Scattered Thoughts of a Crafty mom. Print hiervoor eveneens het pdf uit en plak het patroon in elkaar. Knip vervolgens de gewenste maat uit. Het patroon wat wij gebruiken is een hele pijp, maar om de flared te kunnen tekenen hebben we een voor- en achterpand nodig. 

Bepaal op de zoomlijn het midden en teken een lijn loodrecht op de zoomlijn omhoog. Nu knip je deze lijn door om een voor en een achterpand te creëren. Check goed of het achterpand groter is dan het voorpand, dat is namelijk wel de bedoeling. 

Nu ga je exact zo te werk als bij de volwassen flared, alleen meten wij 7cm naar buiten in plaats van 10cm. Je verhoogt dus de knielijn, meet of je nog extra lengte nodig hebt, verlengt de zoomlijn en matcht de verlengde punten aan de knielijn. 

Losse tailleband of aangeknipte tailleband

Voor de taille heb je twee keuzes: een aangeknipte tailleband of een los aangezette tailleband. 

In het geval van de patronen die wij gebruiken heeft het kinderpatroon een aangeknipte tailleband en het volwassenpatroon een losse tailleband. Wij kiezen bij deze flareds voor een losse tailleband en knippen de aangeknipte tailleband dus van het kinderpatroon af. Dit doe je door de taille te verlagen met 4cm op het voor- en achterpand en vervolgens de strook van 4cm eraf van het patroon af te knippen.

De losse tailleband is een strook stof met de lengte van de omtrek van de taille van de flared en de breedte = de breedte van het elastiek x 2 + 2cm. In het geval van een elastiek van 2,5cm is de tailleband dan dus 7cm breed. 

Patroon uit de stof knippen

Zodra je alle patroondelen klaar hebt, kunnen we het patroon uit de stof gaan knippen. Hierbij zijn twee onderdelen belangrijk: naadwaarde/zoomwaarde en de recht van draad. 

Veel legging patronen hebben al naadwaarde in zich. Dit betekent dat je dus niet nog 1cm rondom het patroon extra aan hoeft te knippen. Check dus even goed of jouw patroon wel of geen naadwaarde in zich heeft. Vergeet sowieso niet ook zoomwaarde aan te knippen! Anders is je broek straks te kort terwijl je die net zo mooi op lengte hebt gemaakt. 

Let daarnaast op dat je het patroon goed op recht van draad legt. Tricot is natuurlijk een heerlijk losvallende stof, maar heeft daardoor ook de neiging om ‘lelijk’ te vallen als hij niet recht van draad ligt. Meet dus even goed dat je het patroon op recht van draad legt en voorkom daarmee een draaipijp. 

Zet de flared in elkaar

We nemen we stap voor stap mee in hoe je de flared in elkaar zet. 

  1. Leg de goede kanten van het voorpand en achterpand op elkaar. Zorg ervoor dat de zijnaden matchen en speld vast. Match vervolgens de binnenbeennaden en speld vast. Het achterpand ligt nu niet meer vlak op het voorpand. Dat komt omdat het achterpand breder is en klopt dus helemaal. 
  2. Nu stik je de zijnaden en binnenbeennaden aan elkaar. Doe dit voor allebei de pijpen. 
  3. Keer een van de pijpen om zodat de naden naar binnen zitten en de goede kant van de stof naar buiten. Nu stop je deze pijp in de andere (niet omgekeerde) pijp. Match de kruisnaad bij de binnenbeennaad en speld de hele kruisnaad vast. Stik vervolgens de kruisnaad. 
  4. Nu keer je de broek zo dat alle naden naar binnen zitten en je dus de eerste vormen van de flared kunt zien. Meet de taille van de broek rondom. Op dit aantal centimeters knip je de tailleband af. Stik nu de uiteinden van de tailleband aan elkaar vast zodat er een ring ontstaan. 
  5. Vouw de tailleband dubbel en markeer evenwijdig vier punten: middenvoor, middenachter, zij en zij. Deze punten matchen met de naden -middenvoor, middenachter, zij en zij- van de flared. Match deze punten aan elkaar en en stik de tailleband vast. Vergeet geen opening te laten om straks het elastiek doorheen te halen. 
  6. Nu knip je het elastiek af op het aantal cm van de omtrek van de taille van degene die de flared gaat dragen. Bevestig een grote veiligheidsspeld aan het elastiek en haal het elastiek door de tailleband heen. 
  7. Leg het elastiek 1cm over elkaar zodat er cirkel ontstaan en zigzag vast. Doe dit niet met een normale steek, dan loop je het risico dat je stiksel knapt en het elastiek los schiet. Sluit de opening in de tailleband. 
  8. De laatste stap is zomen! Strijk de onderkant van de broek om op ongeveer 3cm (afhankelijk van hoeveel zoomwaarde je hebt aangeknipt). Onze tip is om hier een zoommaatje bij te gebruiken. Stik vervolgens de zomen. 
Flared patroon tekenen
Flared pants uitknippen stof
Flared pants in elkaar zetten
Twinning flared pants in bloemenprint

Yes, dat was hem! Deel je een foto met ons van jouw creatie? Maak er wat moois van!

You Might Also Like

3.5 2 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eveline
Eveline
2 jaren geleden

Hoeveel stof heb je ongeveer nodig voor een twinning set flared broeken?

Tessa
Tessa
2 jaren geleden

Bedankt voor de handige uitleg! Ik vroeg me nog 1 dingetje af: hoe bepaal je de kniehoogte op het patroon?

Meike
Meike
2 jaren geleden

Heyy de link naar de volzwassenbroek werkt niet, hebben jullie nog een andere link?

An Klijn
An Klijn
1 jaar geleden
Antwoord aan  Lisanne

Helaas is dit patroon ‘out of stock’. Hebben jullie een ander patroon wat ik zou kunnen gebruiken hiervoor?

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  An Klijn

Je zou even een kijkje kunnen nemen in het blog over de cycling short van Stephanie https://www.budgetstoffen.nl/blog/hoe-maak-je-een-cycling-short/. Zij beschrijft ook hoe je dit eventueel kunt aanpassen naar een flared pants.

Bep
Bep
1 jaar geleden

Hallo, ik heb zojuist de flared broek kindermaat gedownload.
maar met uitprinten blijkt het de damesmaat te zijn.
dacht dat ik het verkeerde had aangeklikt, nogmaals gedaan bleek ik het toch goed gedaan te hebben.
Mijn vraag is of je mij een link kan sturen voor het kinderpatroon?

dank, mvg Bep Sanders

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bep
Irene Gruppen
Irene Gruppen
1 jaar geleden

Ik wil graag maat 36 maken. Het wordt een cadeau, dus ik kan niet meten. Weet jij misschien welke maat dat moet zijn, maat 00 tot maat 20 zegt mij niets

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Irene Gruppen

Hiervoor zou je even in het patroon van Diby Club moeten duiken, https://doitbetteryourself.club/products/anything-but-basic-womens-leggings. Alle maten zou je hier uit moeten kunnen halen.

hetty bongers
hetty bongers
1 jaar geleden

Hallo, ik heb verschillende patronen gedownload, snap het systeem niet helemaal, als ik een flair voor maar 38 wil downloaden welk patroon heb ik nodig?

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  hetty bongers

Maat 38 Nederlandse maat komt overeen met maat 7/8 Us maat.

Astrid
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  hetty bongers

Maat 38 (Nederlands) komt overeen met maat 7/8 US

Evelyne
Evelyne
1 jaar geleden

Hoi, ik snap toch niet helemaal wat er wordt bedoeld met zelf een voor- en achterpand maken bij het kinderpatroon. Dat patroon bestaat toch al uit een ‘front’ en ‘back’? Wat moet je dan die met die middenlijn loodrecht omhoog en door de helft knippen?

Jurith Hinskens
Jurith Hinskens
1 jaar geleden
Antwoord aan  Evelyne

Die vraag heb ik ook inderdaad ☺️

Henny
Henny
1 jaar geleden

Welke maat neem ik voor kindermaat 152?

Peet
11 maanden geleden

Kun je deze flared pants ook van gewoon katoen maken of dun spijkerstof?

Astrid
Beheerder
11 maanden geleden
Antwoord aan  Peet

Deze variant is geschikt voor stoffen met stretch, wil je een flared maken zonder stretch, dan heb je een ander patroon nodig. Hiervan hebben wij geen patroon op het naaiblog staan, maar is vast online te vinden. Succes!