Naaitechnieken Gordijnen Kinderkamer Huis & Tuin

Zo maak je gordijnen met een enkele plooi

10 mei 2022

Wil je aan de slag gaan met het maken van gordijnen met een enkele plooi? In deze blog leggen we je uit op welke manieren je gordijnen kunt maken met een enkele plooi.

Gordijnband of vlieselineband

Gordijnen met een enkele plooi kun je op twee manieren maken: Met gordijnband of met vlieselineband. In het geval van gordijnband stik je eenvoudig het band aan het gordijn en trek je de plooien er in. Maak je de gordijnen met vlieselineband? Dan moet je zelf nog even berekenen wat de afstand is van de ruimte tussen de plooien en hoe diep de plooien moeten worden.

Zo maak je gordijnen met een enkele plooi

Enkele plooi gordijnen met gordijnband (met vakjes)

Ga je een gordijn maken met plooiband met vakjes? In de video hierboven laten we je zien hoe je dat doet. Hieronder benoemen we alle stappen nog even kort als naslagwerk:

 1. Werk de zijkanten van het gordijn af. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de zijkanten 2 x 2 cm om te slaan en dan smal op de kant door te stikken.
 2. Strijk de bovenkant van het gordijn 1 cm naar binnen (op de foute kant van de stof). Leg vervolgens het plooiband met de achterkant op de foute kant van de stof. Lijn de bovenkant van het plooiband uit met de bovenkant van het gordijn. Vouw de uiteinden een stukje naar binnen zodat het netjes afgewerkt is.
 3. Stik het gordijnband vast aan het gordijn door zowel de bovenkant als de onderkant van het gordijnband vast te stikken.
 4. Pak een duplohaak erbij, laat een paar vakjes vanaf de kant open zodat je straks overslagruimte hebt en bevestig de eerste haak. Dit doe je door 1 pootje in een vakje te steken, 2 vakjes over te slaan en vervolgens het andere pootje in het vierde vakje te steken. Keer de duplohaak om om deze vast te klemmen.
 5. Laat de gordijnen een paar dagen hangen zodat ze uit kunnen zakken en werk vervolgens af.

Enkele plooi gordijnen met vlieselineband

Ga je een gordijn maken met vlieselineband? In de video hierboven laten we je zien hoe je dat doet. Hieronder benoemen we alle stappen nog even kort als naslagwerk:

 1. Werk de zijkanten van het gordijn af. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de zijkanten 2 x 2 cm om te slaan en dan smal op de kant door te stikken.
 2. Leg het vlieselineband bovenaan het gordijn, tegen de goede kant aan. Stik smal door.
 3. Vouw het band vervolgens 2 x naar binnen en strijk glad.
 4. Stik smal door bij de opening.
 5. Meet nu uit waar de tussenruimtes en plooien moeten komen en zet hier spelden.
 6. Match de spelden voor de plooien aan elkaar en stik ter hoogte van de plooi over de hele breedte van het vlieselineband de plooi vast.
 7. Bevestig een haak en hang het gordijn op.
 8. Laat de gordijnen een paar dagen hangen zodat ze uit kunnen zakken en werk vervolgens af.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties