Blogger Nicole Damesmode katoen Handige Tips Naaitechnieken

Het uitlijnen van knoop en knoopsgat

1 augustus 2023

Vind je het lastig om knopen en knoopsgaten op de juiste positie te naaien? In deze blog geef ik je wat tips die het makkelijker maken. En het goede nieuws; je hebt er niets anders voor nodig dan een lintmeter en markeerpotlood!

Benodigdheden

Het begint natuurlijk bij een patroon waar een knopenpad bij hoort. Vaak een blouse of jurk. Ik gebruikte voor dit voorbeeld de Oriana blouse van Fibremood.

Verder heb je een lintmeter nodig, een markeerpotlood of -stift en wat speldjes. En knoopjes natuurlijk, maar dat lijkt me duidelijk.

Fibremood's Oriana blouse in katoen met bloemetjes

Je kunt de Oriana blouse in verschillende stoffen maken. Ik koos voor een katoenen stof met bloemetjes. Katoen verwerkt fijn, de mouwen van de blouse hebben veel body en het draagt aangenaam in de zomer.

Ik vond het patroon goed te volgen, ook het maken van de kraag was eenvoudiger dan ik op voorhand dacht. Dit geldt ook voor het naaien van de verborgen knoopsluiting.

En hoe naai je nu een knoopsluiting waarvan de knopen precies gelijk zijn met de knoopsgaten? Dat leg ik je hieronder uit.

Zo maak je een gelijk sluitend knopenpad in de Oriana blouse

Stap 1: bepaal waar je knoopsgaten komen

Eerst bepaal je waar je knoopsgaten komen.

Vaak is het bovenste knoopsgat op het patroon aangegeven. Vervolgens meet je hoeveel cm het knopenpad in totaal is en verdeel je dit in gelijke delen.

Ik markeer deze plaatsen aan de goede kant van de stof. Hier komen je knoopsgaten.

Voor extra duidelijkheid heb ik elke plek voorzien van een klemmetje.

Stap 2: Naai de knoopsgaten

Naai je knoopsgaten. Ik heb een automatische knoopsgat functie op mijn naaimachine. Maar of je het nu manueel of automatisch doet, het is belangrijk om hier aan te denken:

  • Begin elk knoopsgat op dezelfde hoogte van de markering. Dus start met naaien precies op de markering, of zorg dat je eindigt precies op de markering. Dat maakt niet uit, als je het  maar bij alle knoopsgaten hetzelfde doet.
  • Positioneer elk knoopsgat op dezelfde breedte. Kijk hierbij goed naar het einde van je knopenpad en zorg dat je telkens op dezelfde breedte stikt.

Stap 2: Positioneer en naai de knopen

Nu alle knoopsgaten netjes gestikt zijn, is het tijd om ze open te maken.

Daarna komt het precieze werk; het uitlijnen van de knoopsgaten met de plaats van de knopen. Je hebt hier ook een speciaal hulpmiddel voor, maar ik doe het gewoon met de hand.

Om ervoor te zorgen dat de sluiting niet verschuift tijdens het positioneren, zet ik de bovenkant en onderkant vast met een klemmetje.

Als ik zeker weet dat het knopenpad goed op elkaar ligt, maak ik met mijn markeerpotlood een markering in het midden van elk knoopsgat. Ik steek hiervoor het potlood door het knoopsgat.

Vervolgens werk ik van boven naar beneden. Ik plak de knoop vast met een lijmstift zodat deze tijdens het naaien niet verschuift en naai hem aan. Na elke knoop sluit ik de blouse, kijk ik of de sluiting mooi glad valt en begin ik met het plakken en aannaaien van de volgende knoop.

Herhaal dit voor alle knopen en je bent klaar!

Conclusie

Do's en dont's

Op deze manier heb je geen extra hulpmiddel nodig om je knopen en knoopsgaten perfect op elkaar te laten aansluiten. Het is heel belangrijk om nauwkeurig te werken en je knopenpad goed op elkaar te leggen wanneer je de markeringen voor de knopen maakt.

Het vastplakken van de knoop is niet noodzakelijk maar wel heel handig, zeker bij gladdere stoffen.

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties