Blogger Marga Damesmode Tassen

Handige tassen voor aan de rollater

1 mei 2023

Deze tassen zijn ideaal om aan een rollator of looprek te hangen en er spullen in op te bergen op een manier die je niet veel energie zal kosten. Je loopt tenslotte niet voor niets met een rollator, dus je kunt je energie beter gebruiken om te revalideren of met je beperking van mobiliteit om te gaan.

Benodigdheden voor tassen voor aan de rollator:

Ik heb twee tassen gemaakt, Model A. en Model B.  Indien je van plan bent om één tas te gaan maken, dan heb je aan een meter stof meer dan voldoende.

De meubelstof ‘Roelie’ is voor deze tas uitermate geschikt. De stof is stevig, heeft duidelijke lijnen waardoor het naaien en knippen ook gemakkelijk is.

Het naaipatroon voor rollatortas:

Het naaipatroon is afkomstig van Simplicity in een bijzondere categorie: Adaptive.  Dit zijn naaipatronen die zeer geschikt zijn voor patiënten, zorg en welzijn.

De kleding is vaak aangepast zodat mensen met een tijdelijke of permanente beperking zich gemakkelijker aan- en uit kunnen kleden.

Je kunt Simplicity S9493 kopen bij Naaipatronen.nl. Wees er snel bij want dit soort patronen zijn vaak snel uitverkocht en worden dan elders voor het drievoudige op Internet aangeboden.

En nu aan de slag!

Ik heb model A. en B. tegelijkertijd gemaakt. Grotendeels zijn de stappen in dit proces precies hetzelfde. Alleen Model A. is kleiner en vierkant (om zijwaarts aan het looprek te hangen) en Model B. is een grote brede tas om vooraan op te hangen.

Niet iedere looprek of rollator is hetzelfde. Dus check halverwege vooral even met jouw looprek- of rollator waar de tassen voor bestemd zijn. Maar over het algemeen zijn de tassen te gebruiken voor alle soorten looprekken en rollators.

Stap 1: Knippen

Begin met de patroononderdelen uit te knippen en leg deze op de stof, de voering en de fiberfill.

Knip ze uit ZONDER EXTRA NAADWAARDE, dit is al inbegrepen en bevat precies één centimeter.

Knip de hengsels uit zonder voering. Gebruik hiervoor alleen de imitatie-leder, of eventueel canvas of een andere stevige stof.

Stap 2: Naaien

De zakken:

Begin met de zakken te maken van de buitenkant stof en de voering. (zonder extra fiberfill!) Leg de goede kanten op elkaar. Naai alleen de bovenkant, sla om en topstitch de bovenkant. Doe dit zowel voor de zakken van de voorkant als die van de achterkant.

Naai de zakken op de voorkant en op de achterkant van de buitenkant stof inclusief fiberfill. De zakken horen een beetje bol te staan. Naai eventueel precies verticaal in het midden een naad, zodat de zakken uit twee delen bestaan.  Doe dit voor Model B, de lange brede tas in vier vakjes of drie.

De hengsels:

Naai de hengels door ze dubbel te vouwen (goede kanten op elkaar) en rondom vast te naaien.  Let op dat je een opening open houdt om ze te kunnen keren.  Knip de hoekjes goed in en keer ze en werk ze af met een topstitch.

Hierna bevestig je het klittenband met onder en boven de tegenovergestelde onderdelen. Zodat ze straks goed passen aan de tas en om de buizen van het looprek heen.

Tip: speld ze eerst vast en pas ze even op het looprek of de rollator (zie foto’s).

Naai ze nu vast aan de tas volgens het naaipatroon.

Voor Model A heb je er nu vier aan de tas bevestigd, voor Model B, drie boven en twee aan de zijkanten, vijf in totaal.

De tas in elkaar zetten:

Voor- en achterkant:

Naai nu het voorpand en het achterpand aan elkaar volgens het naaipatroon. Let goed op hoe je de hoekjes aan de onderkant verwerkt.  De naden van de onderkant en de zijkanten vouw je op elkaar, naai deze en zodoende heb je aan de onderkant meer ruimte.

Bevestig de onderkant van de magneetsluiting aan de voorzijde, volgens het naaipatroon.

Maak ook de voering op deze manier, maar laat aan de onderkant tien centimeter open zodat je straks de tas kunt keren.

Maar voor je dat doet: Wil je eventueel nog een zakje aan de binnenkant?  Je kunt overal extra zakjes maken waar je maar wilt.

De flap:

Maak de flap door de goede kant van de stof (mét fiberfill!) en die van de voering op elkaar te spelden en te naaien.

Bevestig de bovenkant van de magneetsluiting aan de voering, met een extra stukje versteviging erin.

Keer om, speld goed en maak de topstitch rondom.

De voering bevestigen aan de tas:

Voering en de tas kun je nu met de goede kanten op elkaar en de flap er tussen aan elkaar naaien.  Let op dat je de hengels, die 3 centimeter verwijderd zijn van de bovenkant, even goed naar beneden speldt zodat je deze niet mee naait.

Keer de tas om, speld de bovenkant en maak een topstitch. Als het te dik is voor de naaimachine, kun je dit ook met de hand doen.

Klaar is je rollator tas!

Werk nog even alle draadjes weg, bevestig labels en hang ze aan het looprek

Ze zijn nu klaar!

Veel plezier ermee!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties