Blogger Marga Damesmode Warme Stoffen voering wol

Wollen overslagjas van Knip patroon

17 december 2021

Een wollen mantel lijkt heel moeilijk om te maken, maar dat valt reuze mee. Het belangrijkste is dat je een goed patroon hebt om mee te werken. Ik koos voor een patroon van de KNIP-Mode.

Benodigdheden

Patroon: Knipmode 1509 - 20 Jas

Dit patroon kun je als PDF kopen. Het patroon heeft als moeilijkheidsgraad drie sterren. Dat betekent dat je wel wat naai-ervaring nodig hebt. Maar omdat het geen knoopsgaten of ingewikkelde zakken heeft, vind ik zelf dat het reuze meevalt.

Zo maak je deze overslagjas

Volg de volgende stappen:

Knip het PDF patroon uit en plak met doorzichtig plakband de juiste zijden tegen elkaar zodat de patroondelen kloppen.  Kijk vooral goed naar het schematische voorbeeld.

Leg de patroononderdelen op de stof en knip deze uit met een zoom rondom van 1,5 centimeter.

Knip nu ook de patroononderdelen uit op de voeringstof.

Verstevig de bovenkant van de zakken met strijkvlieseline.

En ook het beleg van de voorpanden.

Breng ook strijkvlieseline aan op de boven- en de onderkant kraag en de staanders.  Indien je geen strijkvlieseline hebt, kan je ook interfacing gebruiken die je er op naait.

Zo zien de beleg voorpanden eruit met interfacing stof.

Naai de zakken met de goede kanten op elkaar

Knip de hoekjes af en driehoekjes in de rondingen, vouw de zakken binnenstebuiten en speld ze goed.

Naai de plooien in de achterpanden en leg de achterpanden met de goede kanten op elkaar. Speld deze en naai ze aan elkaar vast. Strijk de zomen open en pers ze voorzichtig. 

Doe ditzelfde met de voering, je kan hier de zomen aan de goede kant naaien. Met strijken blijven de zomen namelijk niet mooi openstaan.

Naai de schouders aan elkaar en speld de mouwen erin. 

Zo ziet de binnenkant van het voor- en achterpand er nu uit met de mouw eraan vast.

Naai nu de zijkanten dicht en knip driehoekjes in de rondingen.

Naai nu de beleg voorpanden aan elkaar en verbind deze met het beleg van het achterpand.

Naai de dit geheel vast aan de voering en de voering is nu in principe klaar.

Naai de panden van de beige wollen stof aan elkaar en naai de mouwen erin zoals je ook al gedaan hebt met de voering.

Naai de zakken op de voorpanden en naai de lussen op de juiste hoogte.  Deze staan beiden goed aangegeven op het papieren patroon.

Naai de staander aan de kraag vast.

Strijk deze goed open maar knip hier geen driehoekjes uit, de stof moet namelijk een beetje bollen zodat de kraag straks mooi valt.

Naai de kraag met staander vast aan de voeringstof (de beleg voorpanden).

Knip hierbij bij de aansluiting van de staander driehoekjes uit zoals op de foto.

Nu ziet de totale voering er zo uit:

Naai op dezelfde manier de buitenkantstof en de kraag met staander eraan vast.  Nu kun je de buitenkantstof en de voering van de jas met de goede kanten op elkaar aan elkaar vastnaaien, helemaal rondom. 

Knip bij de kraag de stof goed in zodat de stof niet rekt als je deze binnenste buiten vouwt, Wees hier wel voorzichtig mee dat je niet per ongeluk door de naden heen knipt.

Vouw de mantel binnenste buiten via de mouwopeningen (voorzichtig!). Speld de jas en pers het goed om naai eventueel een topstitch bij de kraag en de voorpanden. 

Topstitch de voorpanden of pers deze goed.

Finishing touch:

Naai eventueel een label in de stof of een lus om de mantel op te hangen. Dit laatste heb ik niet gedaan, ik hang een wollen mantel altijd liever over een kledinghanger dan aan een lusje.  Op een kledinghanger blijft de mantel mooier in vorm.

Naai tot slot de riem en naai deze met een mooie topstitch. Pers de mantel nog eens goed en zorg ervoor dat de zomen aan de onderkant mooi hangen. 

Styling

Een beige wollen mantel past bij vele stijlen. Hieronder staan een paar voorbeelden. Zoals je ziet kan een jas erg chique zijn maar ook lekker casual of geschikt als zakelijke kleding.  De beige stof van Budgetstoffen is zo mooi dat deze wel van kasjmier lijkt.  Het is me regelmatig gevraagd.  De jas heeft een luxe uitstraling gekregen door het klassieke model dat je lekker wijd en ruim kan dragen.  

Hèrmes

Very Classic

Business

Chanel

Conclusie

Een wollen mantel is op zich niet zo moeilijk om te maken, maar let wel even op dat je goed ziet hoe je de kraag met de staanders aan de mantel en de voering vast naait.  Vraag eventueel hulp of oefen even met een goedkope restant stof.

Neem er vooral de tijd voor, dan heb je een tijdloze mantel waar je nog járen plezier van zal hebben!

You Might Also Like

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties