Quick en easy Newborn & Kids katoen Blogger Roelie

Gratis Patroon – Milou Dress zomerjurkje

20 maart 2023

Dit jurkje is zo leuk en heerlijk zomers!

Maak hem voor je (klein)dochter en heb je nog een restje stof over? Gebruik dit voor een poppen jurkje! Hoe leuk is dat? Twinnen met je pop!

Benodigdheden

Voor dit patroon gebruik je een zomerse stof, je kunt kiezen voor een tricot, maar het hoeft geen stof met stretch te zijn. Let er wel op dat de stof niet al te dik is, in verband met het smokwerk.

 

Milou Dress

Zoals hierboven al beschreven; het hoeft geen rekbare stof te zijn. Katoen valt iets boller en tricot wat vlotter. Dus heb je nog een vrolijk stofje in de kast liggen? Dan kan je deze hier mooi voor gebruiken!

 

Hieronder zie je hoeveel stof je nodig hebt:

  • Maat 80 = 40 cm keer de stofbreedte
  • Maat 86 t/m 98 = 50 cm keer de stofbreedte
  • Maat 104 t/m 116 = 60 cm keer de stofbreedte
  • Maat 122 = 70 cm keer de stofbreedte

 

Naadwaarde
De naadwaarde is niet inbegrepen. Deels is het afhankelijk van de stof waar je mee werkt:

  • Bovenkant: Bij katoen zoom je de bovenkant eerst om, hiervoor voeg je 2 cm naadwaarde toe. Bij tricot voeg je 1 cm naadwaarde toe, want hier begin je gelijk met smokken.
  • Zijnaad: 1 cm naadwaarde
  • Onderkant: 2 cm bij tricot en 3 cm bij katoen.

Zo maak je de Milou Dress

Stap 1: Smokken van het bovenstuk

Doe een klosje garen in je machine voor de bovendraad die past bij de stof. Op je spoeltje doe je het elastiek garen. Wind deze op met de hand: doe dit niet te los en niet te strak.

Voordat je begint: Oefen eerst even op een proeflapje!


Zet je steeklengte op 3 of 4 en je kies voor een rechte steek. Naai een rechte lijn op een proeflapje en kijk hoe de stof gaat rimpelen. Test even uit met je machine wat een goede steeklengte is. Je stof hoort ongeveer 50% te ‘krimpen’ door het smokken, is dit minder; ook geen probleem, het kan dan alleen zijn dat je zijkanten wat moet innemen.

Ben je tevreden na het oefenen op je proeflapje? Ga dan verder met de jurk en naai hier 10-14 rechte lijnen met het elastiek garen, maar net wat jij leuk vindt. Meer uitleg hierover vind je bij het gratis patroon van de Milou Dress.

Stap 2: Het jurkje in elkaar zetten

Ben je klaar met het voor- en achterpand van de jurk?

Speld dan het voor- en achterpand met de goede kanten op elkaar. Zorg ervoor dat de draadjes zoveel mogelijk aan de buitenkant zitten. Doe weer een spoeltje in je machine met normaal naaigaren. Naai de zijnaden vast met een overlock(steek) of een andere geschikte steek. Kies bij rekbare stoffen voor een stretchsteek.

Als je twijfelt over de maat, dan kan je het jurkje nu passen. Is hij te losjes, dan kun je de zijnaden nu innemen.

 

Daarna nog even de onderkant afzomen en bandjes aan de bovenkant en klaar is dit heerlijk zomerse jurkje!

 

Roelie heeft er nog een bummie bijgemaakt en een bijpassend setje voor de pop, super leuk toch?!

Conclusie

Do's

Een super leuk patroon, waarvoor je stoffen met en zonder stretch kunt gebruiken. Wil je een bijpassende bummie erbij? Kies dan voor een stof met stretch.

Don'ts

Oefen eerst heel goed met het smokken. Dit is op zicht niet moeilijk, alleen je moet wel even weten hoe het werkt en per stofsoort moet je je machine instellen.

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties