Damesmode Dames Plussize Mode Avondkleding/Feestdagen pailletten Blogger Lisa

Bolero van pailletten stof

21 november 2019

Hallo, ik ben Lisa en ik heb een glitterverslaving. Maar echt. Als het glittert, dan wil ik het hebben. Ik ben net een ekster. Ik heb het ook niet van een vreemde, mijn oma staat ook bekend om haar liefde voor glitters.

Het patroon en de stofkeuze

Als patroon koos ik voor een kort bolero jasje uit de Knipmode (november 2019, model 24). De pailletten stof is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Ik koos voor de kleur champagne omdat deze kleur met veel andere kleuren te combineren is en wat is er nou feestelijker dan champagne!

De  pailletten stof bestaat uit kleine pailletten die op tule genaaid zijn. Hierdoor is de stof doorschijnend. Ik koos voor een voering van katoen, ook in de kleur champagne. Deze voering zorgt ervoor dat de stof niet meer doorschijnt en dat de pailletten niet je huid raken. De stof is door de tule ruw op de huid waardoor een zachte voering wel zo fijn is. Het patroon voor de bolero is ook ontworpen met een voering dus daar heb ik niks aan hoeven aanpassen. De bies die gebruikt wordt voor de afwerking van de bolero maakte ik ook van de katoenen stof omdat een bies van pailletten stof te dik wordt.

Vier tips voor het naaien van pailletten stof

1. Vaak hoor je dat je de naadtoeslag moet ontdoen van pailletten om het kledingstuk te kunnen maken. Deze pailletten zijn zo klein dat je er prima overheen kunt naaien. Gebruik voor de zekerheid wel een stevige naald. Ik gebruikte een jeansnaald voor deze stof. Als je een pailletten stof gebruikt met grotere of stevigere pailletten is het wel noodzakelijk om de pailletten van de stiklijnen af te halen.

2. De stof kan je ook prima knippen, maar gebruik niet je goede stofschaar! Ik pakte een gewone schaar en dat ging prima. Ook de stof spelden is geen probleem.

3. Om de naden te strijken zet je de het strijkijzer op een lage temperatuur en gebruik je een persdoek (theedoek of restje katoen kan ook) tussen de stof en het strijkijzer. Test altijd de temperatuur van het strijkijzer op een restje stof om te voorkomen dat je de stof verpest door een te heet strijkijzer.

4. Als je werkt met pailletten is het aan te raden om de stofzuiger dichtbij te houden. Op het moment dat je de stof knipt, knip je de pailletten kapot. Ook knip je de draden kapot waarop de pailletten geregen zitten. Kortom: een hoop losse pailletten op- en rond de tafel. Haal daarom regelmatig de stofzuiger over je werkplek. Zo voorkom je dat je de pailletten door heel het huis terug vindt. Het patroon voor de bolero is erg eenvoudige en stijlvol. Eigenlijk maak je twee keer dezelfde bolero, één van de buitenstof en één van de binnenstof. Deze schuif je in elkaar en werk je aan de hals af met een strook biais-band geknipt van de buitenstof (of in mijn geval van de katoen van de voering). De mouwen werk je af met een zoom.

Omdat ik een stik rand niet mooi vind heb ik de band langs de hals eerst op de goede kant van de bolero gestikt en vervolgens met de hand aan de binnenkant vastgezet. Zo zie je geen stiksel lopen aan de buitenkant.  De strik die op de bolero hoort liet ik eraf omdat ik deze te tuttig vond.

You Might Also Like

5 1 stem
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patricia bakhuis
Patricia bakhuis
1 jaar geleden

Ik ga hem op zeker maken. Ik hou ook van glitter. Nu nog het juiste patroon.